|

Jorkširski terijer (Yorkie): Informacije o pasmini i korisni savjeti

Povijest pasmine, savjeti za njegu i korisne informacije za vlasnike kućnih ljubimaca.

Jorkširski terijerijer je mala pasmina koja potječe iz Engleske i obično ima dugu, svilenkastu dlaku crne i smeđe boje. Ovi psi, poznati kao Yorkiji, imaju hrabre i privržene osobnosti. Osim što su poznati po svom veselom karakteru, Yorkiji su često vrlo glasni, zaštitnički nastrojeni i odani svojim vlasnicima. Iako su mali, mogu biti odlični čuvari.

Sve u svemu, Yorkiji su divni kućni ljubimci koji najviše od svega obožavaju druženje i maženje sa svojim vlasnicima. 

Osnovne informacije o pasmini

GRUPA: Mali psi
VISINA: 18 do 20 cm
TEŽINA: 4kg
KRZNO: Duga svilenkasta dlaka.
BOJA KRZNA: crna i zlatna, crna i smeđa, plava i zlatna ili plava i smeđa
ŽIVOTNI VIJEK: 11 do 15 godina
OSOBNOST: Privržen, bistar, zaigran
HIPOALERGEN: Da
PORIJEKLO: Engleska

Karakteristike jorkširskih terijera

Unatoč svojoj maloj veličini, većina Yorkija ima veliku osobnost. Obično imaju nježan, ali živahni temperament. Vole se maziti, ali također mogu biti vrlo aktivni, razigrani i oprezni.

Razina privrženostiVisoka
PrijateljstvoVisoko
Prikladni za djecuVisoko
Prikladni za kućne ljubimceSrednje
Potreba za aktivnošćuSrednje
ZaigranostVisoka
Razina energijeVisoko
Mogućnost dresureSrednje
InteligencijaSrednja
Vjerojatnost lajanjaVisoko
Količina linjanjaNiska

Povijest jorkširskih terijera

Yorkshire terijeri mogu se pratiti unatrag do migracije tkalaca iz Škotske u Yorkshire, Engleska, sredinom 19. stoljeća. Ti ljudi su sa sobom donijeli različite terijere kako bi im pomogli u rješavanju problema s glodavcima u tvornici tekstila. Trebao im je mali terijer koji bi mogao ući u uske prostore i uhvatiti te naporne štetočine, i tako je nastao jorkširski terijer.

Godine 1886., Kennel Club Engleske službeno je prepoznao ovu pasminu, transformirajući je iz radničkog u obiteljskog psa. Uzgajivači su također dalje smanjivali njegovu veličinu kako bi bolje ispunio ulogu kućnog ljubimca.

Yorkiji su također stigli u Sjedinjene Američke Države krajem 1800-ih godina, a American Kennel Club ih je prepoznao 1885. godine. Imaju bogatu povijest i bili su popularni kućni ljubimci kroz američku povijest, čak su živjeli i u Bijeloj kući tijekom vremena predsjednika Richarda Nixona.

Kako se brinuti za jorkširskog terijera

Yorkiji su puno više od pasmina koja samo voli sjediti u krilu. Ova pasmina može biti prilično glasna i povremeno tvrdoglava. Važno je započeti s ranim treniranjem i socijalizacijom s ljudima i drugim psima kako biste osigurali ta velika osobnost ostane pod kontrolom. Također, redovita briga za dlaku je neophodna kako bi vaš jorkširski terijer uvijek izgledao i osjećao se sjajno.

Aktivnost

Jorkširski terijeri nisu pasmine koje vole samo ležati na kauču. To su mali psi puni energije koji trebaju redovitu tjelesnu aktivnost i mentalnu stimulaciju kako bi ostali sretni i zdravi. Pokušajte im pružiti dvije šetnje od 15 do 30 minuta svaki dan. Hodanje umjerenim tempom obično je dovoljno da potroši energiju. Također bi im trebali omogućiti trčanje i igranje bez povodca. Igre poput istrčavanja ili sudjelovanje u psećim sportovima poput agilnosti pomoći će im ne samo fizički, već i mentalno.

Važno je napomenuti da Yorkiji nisu baš prilagođeni ekstremnim temperaturama, ni vrućim ni hladnim, pa planirajte vanjsku aktivnost prema vremenskim uvjetima. U vrućim danima, izlazite tijekom najhladnijeg dijela dana, a u hladnim danima, ne zaboravite im obući jaknu ili pulover koji će ih zagrijati. Igra u zatvorenom prostoru također je odlična opcija jer jorkširskim terijerima nije potrebno puno prostora da bi se zabavili.

Njega i održavanje

Jorkširski terijeri poznati po tome što ne gube dlaku u velikim količinama. Imaju svilenkastu dlaku koja neprestano raste, ali zahtijeva određenu brigu. Ako im dlaka ostaje duga, potrebno ju je svakodnevno četkati kako biste spriječili zamršenosti i čvorove. Također će biti potrebni redoviti trimovi kako biste spriječili da dlaka povlači po podu, a dlaka na glavi psa treba biti skraćena ili stavljena u gumicu kako ne bi ulazila u oči. Mnogi vlasnici Yorkija radi praktičnosti biraju kratku frizuru za svog ljubimca (obično kod groomera svakih nekoliko tjedana).

Također, planirajte kupanje svaki tjedan ili dva, te barem tjedni pregled ušiju vašeg psa radi moguće prljavštine i ostataka. Šišanje noktiju bit će potrebno otprilike svaki mjesec, ovisno o tome koliko vaš pas “troši” nokte. Idealno bi bilo da svakodnevno četkate zube vašeg Yorkija kako biste očuvali njihovu oralnu higijenu.

Dresura

Jorkširski terijeri su pametni mali psi koji se mogu prilično dobro dresirati, iako znaju biti povremeno svojeglavi. Ipak, obično izvrsno reagiraju na pozitivne metode dresure. Cilj je početi s treniranjem dok je vaš Yorkie još štene kako biste spriječili razvijanje loših navika i kako biste ga socijalizirali s drugim ljudima, drugim životinjama i situacijama. Pohađanje tečaja poslušnosti za štence čim vaš pas dostigne odgovarajuću dob odlična je opcija kako za obuku tako i za socijalizaciju.

Ova pasmina poznata je po tome da može biti teška za treniranje za obavljanje nužde unutar kuće, djelomice jer Yorkiji znaju biti tvrdoglavi i često ne vole izlaziti van kada je loše vrijeme. Budite strpljivi i dosljedni tijekom ovog procesa kako biste ojačali dobre navike u kući.

Također, mnogi Yorkiji ne podnose dobro biti ostavljeni sami veći dio dana. Vole puno pažnje i društva te mogu razviti anksioznost zbog razdvajanja i loše navike ako se njihove socijalne potrebe ne ispunjavaju. Međutim,nisu uvijek najbolja opcija za obitelji s malom djecom jer bi djeca mogla biti pregruba prema ovom malenom psu i izazvati ga da ugrize.

Najčešći zdravstveni problemi

Yorkshire terijeri su općenito zdravi psi. Međutim, u pasmini se mogu pojaviti neki nasljedni zdravstveni problemi, uključujući:

 • Luksacija patele (labavost ligamenata, povišena čašica)
 • Kolaps traheje (dušnika)
 • Problemi s očima
 • Portosistemski šant (poremećaj jetre)
 • Bolest srca
 • Bolesti intervertebralnih diskova

Prehrana

Kada birate hranu za svog jorkširskog terijera, važno je odabrati visokokvalitetnu hranu koja je nutritivno uravnotežena. Obrok u obliku granula prilagođenih malim pasminama često je odličan izbor. No, kako biste osigurali da vaš pas dobiva pravu količinu hrane, važno je konzultirati se s veterinarom jer se to može razlikovati ovisno o dobi, razini aktivnosti i drugim čimbenicima. Ne zaboravite uključiti poslastice u ukupni dnevni unos kalorija kako biste spriječili prejedanje i debljanje. Također, uvijek osigurajte svježu vodu koja je dostupna vašem psu u svakom trenutku.

Gdje i kako nabaviti jorkširskog terijera

Iako postoje mnogi odgovorni uzgajivači, jorkširski terijeri su popularna pasmina pa se također mogu pronaći u skloništima i udrugama za napuštene životinje. 

Ako planiraš nabaviti štene jorkširskog terijera od uzgajivača, prethodno provjeri radi li se o provjerenoj i registriranoj uzgajivačnici. Informacije o registraciji uzgajivačnice je jedna od osnovnih stvari, no nemoj se zaustaviti na tome, traži preporuke vlasnika koji već posjeduju jorkširskog terijera. 

S obzirom na to da su jorkširski terijeri skloni bolestima i alergijama, raspitaj se o zdravstvenom stanju i povijesti bolesti.

Napomena: Nikako ne razmatraj kupnju od preprodavača i neregistriranih uzgajivačnica s internet oglasnika i slično. Kupuj odgovorno.

Prednosti i nedostatci jorkširskih terijera

Prednosti

 • Dobar pas čuvar
 • Privržen i odan
 • Energičan i zabavan.

Nedostatci

 • Zahtijevaju redovito održavanje dlake
 • Teško ga je naučiti na obavljanje nužde izvan kuće
 • Može biti jako glasan

Slične pasmine i sljedeći koraci


Ako misliš da je  jorkširski terijer pravi pas za tebe i tvoju obitelj, dobro se informiraj prije nabavke. Razgovaraj s drugim vlasnicima jorkširskog terijera, uglednim uzgajivačima i udrugama za spašavanje životinja kako bi saznao sve potrebne informacije koje bi ti mogle pomoći prilikom odluke.

Ako te zanimaju slične pasmine, pogledaj sljedeće:

 • Svilenkasti terijer
 • Patuljasti kontinentalni španijel
 • Kovrčavi bišon

Postoji mnoštvo odličnih pasmina, uz malo istraživanja, možeš pronaći idealnu za svoj dom.

Česta pitanja i odgovori

Jesu li jorkširski terijeri dobri obiteljski ljubimci?

Jorkširski terijeri mogu biti dobri za obitelji sa starijom djecom koja znaju kako nježno postupati s malim psom. Međutim, mlađa djeca mogu biti pregruba, što može prouzročiti povrede ili nježne ugrize.

Jesu li jorkširski terijeri psi za stan?

Jorkširski terijeri mogu biti odlični psi za stan jer im ne treba puno prostora za vježbu i igru. No, važno je napomenuti da mogu biti glasni, što može smetati susjedima.

Jesu li jorkširski terijeri agresivni?

Obično nisu. Jorkširski terijeri su obično ljubazni psi, ali također imaju hrabrosti i često djeluju kao čuvari. Ipak, važno je da budu pravilno dresirani i socijalizirani kako bi imali dobro ponašanje.

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)