|

Pomeranac (Boo): Informacije o pasmini i korisni savjeti

Povijest pasmine, savjeti za njegu i korisne informacije za vlasnike kućnih ljubimaca

Pasmina pomeranac potječe iz Njemačke i Poljske. Oni su živahni i hrabri mali psi, imaju dugu dlaku i prepoznatljiv ovratnik od dlake kojeg je teško ne zamijetiti. Pomeranac se još naziva i Boo (čitaj: Bu). 

Ova pasmina je obično prijateljski nastrojena, no ponekad može biti dominantna. Ipak, pomeranac je iznimno odan svojim vlasnicima i obitelji, te unatoč svom malom rastu, može biti odličan pas čuvar.

Uz pravilnu dresuru, pomeranac može biti izvrstan kućni ljubimac i pravi prijatelj.

Ipak, ova pasmina nije za svakoga. Obitelji s malom djecom možda nisu idealan dom za pomeranca, no dobro se slažu sa starijom i mirnijom djecom.

Informacije o pasmini

GRUPA: Toy
VISINA: 15 to 18 cm
TEŽINA: 1 to 4 kg
KRZNO: Dugodlako s poddlakom
BOJA KRZNA: Dolaze u različitim bojama, najčešće su crveni, narančasti, krem, smeđi, crni, tamno smeđi i plavi
ŽIVOTNI VIJEK: 12 do 16 godina
OSOBNOST: Hrabar, na oprezu, živahan, privržen
HIPOALERGEN: Ne
PORIJEKLO: Njemačka i Poljska

Karakteristike pomeranca

U pravilu, pomeranci su izuzetno hrabri i živahni psi. Njihova osobnost je mnogo jača od njihove male veličine. Mogu se ponašati kao psi čuvari i privrženi su svojim vlasnicima.

Razina privrženostiVisoka
PrijateljstvoSrednje
Prikladni za djecuSrednje
Prikladni za druge kućne ljubimceSrednje
Potreba za aktivnošćuSrednje
ZaigranostSrednje
Razina energijeSrednje
Mogućnost dresureSrednje
InteligencijaVisoka
Vjerojatnost lajanjaVisoka
Količina linjanjaSrednje

Povijest pomeranaca

Pomeranac je potomak grupe pasa pod nazivom špic a dolazi s Islanda i Laponije. Prije nekoliko stotina godina, prethodnici pomeranaca spustili su se sa sjevera do Pomeranije, koja je danas dio Poljske i Njemačke. Dok su bili tamo, uzgajivači su uspjeli smanjiti veličinu pasa. Današnji pomeranac najmanja je pasmina iz grupe pasa špic.

Popularnost pomeranaca se povećala nakon što su se svidjeli članovima britanske kraljevske obitelji. Tada je pasmina bila nešto veća od današnje verzije. U kasnim 1800-im, kraljica Viktorija bila je uzgajivačica pomeranaca. Uzgojila je jako malog pomeranca s kojim je pobijedila na natjecanju pasa. Nakon toga, potražnja za izrazito malim psima je naglo porasla i počeli su se uzgajati još manji pse.

Neki značajni vlasnici pomeranaca kroz povijest bili su Marie Antoinette i Wolfgang Amadeus Mozart. Dva pomeranca su također bila među tri psa koji su preživjeli potonuće Titanica 1912. godine.

Pomeranac je stekao popularnost u Sjedinjenim Američkim Državama početkom 20. stoljeća i danas je vrlo popularna pasmina. Američki kinološki klub priznao je pasminu 1888. godine.

Kako se brinuti za pomerance

Da bi bili sretni i zdravi, pomeranci trebaju ozbiljnu dresuru i redovito istrčavanje. Uz to, njihova gusta dlaka zahtijeva veliku pažnju i održavanje. Kako su pomeranci osjetljivi na vrućine, vlasnici moraju biti vrlo oprezni za vrijeme ljeta i visokih temperatura. S obzirom na obrambeni temperament i malu visinu, treba paziti prilikom susreta s grabežljivcima, ljudima i drugim kućnim ljubimcima.

Aktivnost

Iako su pomeranci mali psi i imaju srednju razinu energije nikako ih ne treba podcijeniti. Trebalo bi im osigurati tjelesnu aktivnost od barem sat vremena dnevno. To uključuje šetnje i igranje s igračkama. Također bi trebali imati priliku svakodnevno slobodno trčati po dvorištu, kući ili stanu (ne treba im puno prostora za to). Također, igračke slagalice mogu pomoći u pružanju mentalne stimulacije koju pomeranci trebaju i obožavaju.

Dok se pomeranci prilično dobro snalaze na hladnom vremenu, njihova gusta dlaka može uzrokovati pregrijavanje tijekom velikih vrućina. Dakle, iako općenito imaju dobru izdržljivost, tijekom velikih vrućina, vanjske aktivnosti smanjite na minimum. Također, pripazi da tijekom šetnje i boravka u dvorištu zaštitiš svog pomeranca od grabežljivaca kojima mogu biti na meti (npr. vrane i druge veće ptice).

Njega i održavanje

Pomeranci imaju dugu, gustu dvostruku dlaku (poddlaku) koja zahtijeva čestu njegu. Planiraj četkati svog pomeranca barem jednom tjedno da bi se uklonile sve otpale dlake, te spriječilo petljanje dlake i stvaranje čvorića. Pomeranci tijekom jeseni i proljeća u pravilu prolaze kroz dva veća sezonska linjanja tijekom kojih ćeš ga vjerojatno mora četkati više puta tjedno.

Kupanje s temeljitim četkanjem bit će potrebno raditi svakih četiri do šest tjedana. Tada bi psu također trebalo očistiti uši, a možda će biti potrebe za pražnjenjem analnih žlijezda. Ako ti pražnjenje analnih vrećica iz bilo kojeg razloga predstavlja problem ili ne znaš kako to raditi, djelatnik salona za održavanje pasa ili veterinar to mogu učiniti umjesto tebe. 

Svakih četiri do šest tjedana psu treba odrezati nokte, pogotovo ako se čuje kako kvrckaju po tvrdim površinama. Idealno bi bilo svakodnevno odraditi postupak pranja zuba.

Dresura

Lakoća dresiranja pomeranaca je srednje razine. Iako su pametni, mogu biti vrlo tvrdoglavi. Zbog toga su tijekom dresure pomeranca bitni dosljednost i strpljenje. Socijalizaciju i dresuru najbolje je započeti vrlo rano još dok je pas štene. Odmah kada dođe u tvoj dom počni s kućnim odgojem, kako pas ne bi stvorio loše navike koje je kasnije teško popraviti. Poznato je kako pomeranci u svojoj blizini ne vole nepoznate osobe što pokazuju lajanjem. Da bi se to spriječilo, već u ranoj dobi potrebno je raditi na socijalizaciji druženjem s različitim ljudima i psima.

Uz odgovarajuću dresuru i socijalizaciju, pomeranci mogu koegzistirati u istom kućanstvu s drugim kućnim ljubimcima. Z og svog tvrdoglavog karaktera neće odustati od borbe, čak niti s puno većim psima od sebe. Također, mogu se ozlijediti u prijateljskoj, ali gruboj igri s drugim psima. Treba se pobrinuti da svi kućni ljubimci i ljudi (posebno mala djeca) budu dobro odgojeni i informirani o pasmini kako bi suživot bio što lakši za sve u kućanstvu.

Pomeranci se mogu ozlijediti prilikom skakanja s namještaja. Vrlo često ih vlasnici nesvjesno nauče na boravak na kauču i krevetu. Kako bi se spriječile takve ozljede, treba ih naučiti na korištenje rampe. Za njihovo dobro, najbolje bi bilo ne učiti ih na boravak i korištenje kauča i kreveta.

Najčešći zdravstveni problemi

Pomeranci su uglavnom zdravi psi. Imaju sklonost razvoju nekih bolesti poput:

  • Luksacija patele (čepovi koljena klize izvan mjesta)
  • Urušavanje dušnika
  • Hipotireoza
  • Kongestivno zatajenje srca
  • Napadaji
  • Progresivna atrofija retine (degenerativna bolest oka)

Prehrana

U usporedbi s većim pasminama, sićušni pomeranac treba malu količinu hrane. Uobičajeno ih je hraniti nutritivno uravnoteženom kvalitetnom hranom za pse u dva obroka dnevno. Koliko hrane je tvom psu potrebno ovisi o njegovoj veličini, razini aktivnosti i drugim čimbenicima. 

Razgovarajte o prehrambenim potrebama psa sa svojim veterinarom i pratite težinu psa kako bi u svakom trenutku znali koliko mu je hrane potrebno. Promjena težine od samo 0.5 kg može znatno utjecati na zdravlje i ishranu ovako malih pasa. Također, osiguraj da pas uvijek ima pristup svježoj vodi, osobito po vrućem vremenu i tijekom šetnje.

Gdje i kako nabaviti pomeranca

Ako planiraš nabaviti pomeranca, prvo provjeri lokalna sklonište za životinje i udruge koje skrbe za napuštene životinje. Briga za svakog psa iziskuje vrijeme, energiju i novac pa prije nego li nabaviš psa osiguraj da imaš sve potrebno za sretan i dug život psa. Pomeranci mogu biti tvrdoglavi i glasni što možda neće odgovarati ukućanima, djeci i drugim životinjama u kućanstvu.

Zbog velikog rizika od bolesti i troškova veterinara, psa nikako ne bi trebalo nabavljati preko oglasnika već u službenim uzgajivačnicama za pse. Cijena za štene pomeranca iz službene uzgajivačnice može ići i preko 1000 EUR i više. Ponekad se stariji pomeranci mogu u potpunosti besplatno usvojiti iz skloništa za napuštene životinje i udruga koje se brinu za napuštene životinje.

Napomena: Nikako ne razmatraj kupnju od preprodavača i neregistriranih uzgajivačnica s internet oglasnika i slično. Kupuj odgovorno.

Prednosti i nedostatci pomeranaca

PrednostiNedostaci
Odličan pas čuvarOsjetljivi na toplinu
Mogu se dobro prilagoditi na male kuće i stanoveNisu idealni za obitelji s malom djecom
Živahni, odani i privrženi vlasnikuMogu biti tvrdoglavi i glasni

Slične pasmine i sljedeći koraci

Kao i kod svake pasmine, ako misliš da je pomeranac pravi pas za tebe i tvoju obitelj, dobro se informiraj prije nabavke. Razgovaraj s drugim vlasnicima pomeranca, uglednim uzgajivačima i udrugama za spašavanje životinja kako bi saznao sve potrebne informacije koje će ti pomoći prilikom odluke.

Ako te zanimaju slične pasmine, pogledaj sljedeće:

  • Briselski grifon (Brussels Griffon)
  • Patuljasti kontinentalni španijel (Papillon)
  • Jorkširski terijer (Yorkshire terrier)

Postoji mnoštvo odličnih pasmina, uz malo istraživanja, možeš pronaći idealnu za svoj dom.

Česta pitanja

Za što su uzgajani pomeranci?

Dok su njihovi preci uzgajani kao radni psi za vuču saonica, maleni pomeranci uzgajaju se kao osobni i obiteljski psi.

Jesu li pomeranci obiteljski psi?

Zbog svoje minijaturne veličine, pomeranci se mogu lako ozlijediti prilikom grubog rukovanja od strane djece. Dakle, pomeranci možda nisu dobar izbor za obitelji s malom djecom, no kad djeca odrastu i nauče pažljivo rukovati psima pomeranci su odličan izbor za obiteljskog psa.

Jesu li pomeranci psi za stan?

Pomeranci mogu biti dobri psi za stan, jer im nije potrebno puno prostora da bi zadovoljili svoje potrebe aktivnost i igru. Međutim, oni mogu biti glasni psi koji bi mogli ometati obližnje susjede.

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)