Kako psu pravilno odrezati nokte (vodič sa slikama)

Dok tvoj pas hoda po kući čuješ kako mu nokti kvrckaju po podu? Da li te je možda tijekom igre slučajno ogrebao? Ili mu je jedan noktiju pukao i prokrvario?

Ako je odgovor na barem jedno od navedenih pitanja potvrdan, čini se kako je vrijeme da naučiš kako psu odrezati nokte. Svi vlasnici pasa trebali bi znati kako svom psu pravilno podrezati nokte. Dugi nokti na nogama kod pasa, ne samo da izgledaju loše, već mogu utjecati na zdravlje i svakodnevni život psa. Ignoriranje dugačkih noktiju može dovesti do jakih bolova i trajnih zdravstvenih problema.

Skraćivanje noktiju kod vlastitog psa ti se možda čini pomalo zastrašujućim, no vjeruj mi, već nakon što pročitaš ovaj tekst, a potom i odrežeš prvi nokat svom psu, rezanje noktiju psima će ti biti mačji kašalj. 

U nastavku teksta ćeš naučiti kako pravilno, korak po korak, odrezati nokte svom psu. Nakon ovog teksta nećeš više morati na rezanje noktiju kod veterinara ili u salon za uljepšavanje kućnih ljubimaca. Štediš svoje dragocjeno vrijeme i novac.

Nastavi čitati!

Kako prepoznati kada su nokti kod psa predugački?

Kad čuješ kako nokti tvog psa kvrckaju po tvrdim podlogama kao što su laminat, pločice i asfalt, neka ti to bude podsjetnik da je došlo vrijeme za podrezivanje noktiju. Možda to tapkanje zvuči simpatično, no vjeruj mi, vrijeme je da uzmeš škare i kreneš na posao.

Ako tvoj pas većinu vremena provodi na tepihu i travi, trebat ćeš mu povremeno pregledati nokte i utvrditi da li je vrijeme za rezanje ili ne. Najčešće jedio nokta koji se može odrezati je osjetno tanji od ostatka nokta. Ako je nokat naizgled dugačak i jako zakrivljen, vrijeme je za skraćivanje.

Ako tvoj pas ima bijele nokte, imaš sreće. Kod svijetlih noktiju je lako prepoznati kada su predugi jer se kroz nokat vidi ružičasti dio korijena nokta (vene nokta). Ako nakon ružičastog dijela nokta ima još puno bijelog nokta, nokti psa su definitivno predugi. 

Ako su nokti tvog psa crni, ništa ne brini već da bi odredio da li je nokat za rezanje, slijedi pravilo “zakrivljenosti nokta” iz teksta iznad i reži komadić po komadić nokta kako bi bio siguran da ne odrežeš preduboko. Dobro pazi jer rezanje preko vene nokta može biti jako bolno za psa.

Što ako su nokti psa predugački?

Dugi nokti mogu imati mnogo negativnih posljedica na zdravlje i svakodnevni život psa.

Kratkoročne posljedice dugih noktiju kod pasa:

 • Svaka kandža je pritisnuta prema gore ili uvrnuta na jednu stranu što može uzrokovati bol tijekom hodanja.
 • Dugi nokti mogu urasti u jastučić šape što može uzrokovati bol i infekciju.
 • Mogu se zakvačiti za tepih, deku, pa čak i za ogrlicu i tako otkinuti što može biti bolno za psa.

Dugoročne posljedice dugih noktiju kod pasa

 • Korijen nokta se može povećati što onemogućuje rezanje dugih noktiju
 • Kronično dugi nokti mogu uzrokovati artritis stopala.
 • Neprirodno držanje i položaj tijela psa za vrijeme hodanja može dovesti do problema sa zglobovima.

Što je to korijen nokta i što će se dogoditi ako se presiječe?

U korijenu nokta nalazi se vena nokta. Ako se vena presiječe, izazvat će lokalnu bol i nokat će početi krvariti. 

S obzirom na to da su neki psi dosta nemirni tijekom rezanja noktiju, ponekad se i profesionalnim njegovateljima pasa dogodi da u žurbi slučajno zahvate dio korijena nokta. Ako ti se dogodi da slučajno zarežeš dio korijena nokta nemoj se previše zabrinjavati, no ako je ikako moguće, izbjegni takve situacije.

Bitno je da za vrijeme rezanja noktiju pri ruci imaš prah za zaustavljanje krvarenja ili brašno koje ćeš posipati po rani kako bi se krvarenje što prije zaustavilo.

Najbolji način kako izbjeći rezanje korijena je postepeno rezanje manjih komadića nokta. Ako ipak odjednom odrežeš veći komad nokta i nokat počne krvariti, na dio koji krvari pospi malo praha za zaustavljanje krvarenja ili brašna. Potom gazom pritisni na mjestu krvarenja i drži nekoliko minuta. Krvarenje bi trebalo prestati. 

Ako se dogodi da krv završi na dlaci psa, možeš ju vrlo lako odstraniti gazom umočenom u vodikov peroksid. Ako ga nemaš, poslužit će i voda.

Što je sve potrebno za rezanje noktiju kod pasa?

Postoji nekoliko obveznih stvari koje ti trebaju prilikom rezanja noktiju kod psa i nekoliko opcionalnih koje također dobro dođu.

Prilikom rezanja noktiju psa ti je potrebno:

 • Poslastice
 • Stiptički prah za zaustavljanje krvarenja ili brašno
 • Škare ili brusilica za nokte
 • Dodatni par ruku (opcionalno)
 • Smirenost i puno strpljenja!

Vrste škara i brusilica za nokte

Postoji nekoliko vrsta škara za rezanje noktiju kod pasa:

Giljotinske škare

Imaju rupu kroz koju se progura nokat. Kada je nokat u rupi, pritiskom na aktivacijsku ručicu na mjestu rupe oštrica prereže nokat. Prednost im je to što duže ostaju oštre, a mana to što ih je teže koristiti.

Škare za nokte sa zakrivljenim vrhovima

Škare za rezanje noktiju kućnih ljubimaca izgledaju poput uobičajenih škara s udubljenjima na vrhovima. Ovakve škare su najbolje za rezanje noktiju malim pasminama i štencima. 

Kliješta za nokte

Kliješta za rezanje noktiju slična su škarama. Jedina razlika je opruga koja pojačava silu pritiska. Kliješta su najbolje za velike i debele nokte kod većih pasmina.

Brusilica za nokte

Brusilice za nokte su električne naprave koje turpijom koja se okreće na vrhu turpijaju nokte. Odlične su jer se ne može dogoditi rezanje korijena i krvarenje no vrlo su bučne što može uzrujati neke pse pa ih nije moguće uvijek koristiti. 

Brusilicu je dobro koristiti nakon rezanja noktiju škarama ili kliještima za uglađivanje i uklanjanje oštrih dijelova nokta.

Kako psu pravilno odrezati nokte kod psa: Detaljan postupak

Spreman za akciju? Pa krenimo, korak po korak.

1. Prikupi sve potrebne alate

Prije neko li kreneš provjeri imaš li sve potrebne alate. Listu alata potrebnih za rezanje noktiju psa pronađi u tekstu iznad.

2. Uzmi šapu psa

Najčešći način na koji ćeš posegnuti za šapom svog psa je sprijeda tako da nokti šape gledaju direktno prema tebi. Ipak, postoje još neki, puno lakši načini kako držati šapu psa prilikom rezanja noktiju.

Jedan od najlakših načina držanja šape za rezanje noktiju je taj da sjedneš pokraj svog psa. Svojom rukom uhvati šapu psa kako je prikazano na slici. Drugu slobodno ruku možeš koristiti za držanje škarica i rezanje noktiju.

Drugi način je da sjedneš iza svog psa i okreneš mu šapu prema natrag, kao da mu želiš pogledati donji dio šape. Takav položaj ti daje preglednost a ujedno je i šapa psa u svom prirodnom položaju.

3. Izoliraj nokat koji režeš

Odluči s kojom ćeš kandžom krenuti, a zatim oslobodi nokat da bude dobro vidljiv.

Ako tvoj pas ima duže dlake oko noktiju, možda ćeš mu trebati odrezati dio dlake koji bi ti mogao smetati prilikom rezanja nokta. Uklanjanje dlake oko noktiju je izrazito bitno ako se koristi brusilica za nokte. Brusilice za nokte zbog svoje brze vrtnje mogu uhvatiti dlaku što se nikako ne će svidjeti tvom psu.

Kada je nokat vidljiv, kažiprst stavi ispod, na jastučić kandže koji režeš, a pala na vrh s gornje strane. Da bi nokat bio maksimalno odvojen od šape i pregledan, kažiprst pritisni i pomakni prema natrag, a palac prema naprijed.

4. Odluči gdje točno prerezati

Cilj je psu odrezati nokte što je moguće kraće, a opet treba paziti da to bude prekratko da ga se ne ozlijedi i ne počne krvariti iz nokta. Evo nekoliko savjeta kako odrezati nokat a ne zarezati korijen nokta:

 • Kod bijelih noktiju izbjegavaj rezati ružičasti dio nokta.
 • Kod većine noktiju pasa, siguran dio koji se može prerezati je dio nokta znatno tanji od ostatka nokta.
 • Kod crnih noktiju, najbolje je rezati komadić po komadić. Kada si blizu korijena nokta, shvatit ćeš po tome što dio nokta postaje jako bijel. Prestani rezati kada u sredini presjeka nokta vidiš crnu točku. Ta točka je početak korijena nokta.

5. Reži pod kutem od 45°

Odrezani rub nokta trebao bi biti paralelan s podom. Da bi se to postiglo, nokta treba odrezati pod kutem od 45 stupnjeva u odnosu na pod.

6. Reži malo po malo

Da bi se smanjila šansa da se nokat odreže previše i stvori bol i krvarenje, najbolje je rezati komadić po komadić nokta.

7. Ne zaboravi zadnji (peti) nokat!

Većina pasa ima kandže na unutarnjoj strani prednjih nogu. Kandže se nalaze nešto više uz nogu malo dalje od ostalih kandži.

Neke pasmine pasa, poput bernardinaca i pirinejskih pasa, imaju čak dvije odvojene kandže na stražnjim nogama, pa obavezno provjeri sve četiri noge.

8. Brušenje noktiju

S brusilicom možeš, umjesto rezanja, brusiti nokte ili pak brusilicu možeš koristiti za uglađivanje i uklanjanje oštrih dijelova nokta nakon rezanja.

Za najbolju kontrolu, brusilicu je najbolje držati što više pri vrhu. Kada radiš s brusilicom osiguraj na blizu dijela koji se okreće nema dlake koja bi se mogla zapetljati. Ako imaš dugu kosu, pripazi da osim dlake psa, brusilica slučajno ne zahvati tvoju kosu.

U većini vremena brusilicu će trebati lagano do srednje jako prislanjati uz nokat. Bitno je brusiti malo po malo, djelić po djelić, nokta kako bi se izbjeglo da slučajno ne izbrusiš bolan korijen nokta. Brusi isključivo do ružičastog dijela nokta odnosno do trenutka kada vidiš crnu točkicu na sredini presjeka nokta.

Ako pas ima jako duge i debele nokte, možeš nešto snažnije pritisnuti kako bi se ubrzao cijeli postupak no ne zaboravi konstantno provjeravati koliko je nokta preostalo, tj. koliko si blizu korijenu nokta.

9. Nagradi psa poslasticom

Nakon rezanja noktiju obavezno psa nagradi poslasticom, igrom ili nečim drugim što jako voli. Bitno je da pas rezanje noktiju poveže s nečim dobrim kako bi svako sljedeće rezanje u budućnosti bilo što lakše i bezbolnije.

Kako spriječiti krvarenje iz nokta?

Šapa psa se izmakla, nisi točno vidio gdje režeš i sljedeće što si vidio je krv iz nokta? To se nije trebalo dogoditi, no nema mjesta panici. Uzmi malo stiptičkog praha ili brašna i pritisni čvrsto na dio nokta koji krvari. Drži pritisnuto dok krvarenje ne prestane.

Kako pripremiti psa za rezanje noktiju?

Ako svom psu nikada prije nisi rezao nokte, nemojte ih pokušavati odrezati sve odjednom. Najbolji način da psu rezanje noktiju bude štop ugodnije je početi polako s jednim po jednim noktom.

Evo kako psa priviknuti na rezanje noktiju:

 • Škarice za rezanje (ili brusilicu) stavi na pod i pusti psa d ih dobro promotri i ponjuši. Kako bi se pas osjećao sigurnim, nagradi ga poslasticom.
 • Ako koristiš brusilicu, uključi ju u struju, a ako koristiš škare, zareži sirove špagete. Tako ćeš psa priviknuti na zvuk koji alati za rezanje noktiju proizvode. Nakon toga ga nagradi poslasticom.
 • Odreži jedan nokat i nagradi ga poslasticom.
 • Ako je psu ti prvo rezanje noktiju, najbolje je rezati jedan nokat dnevno kako bi se pas što lakše priviknuo na postupak. U svakom sljedećem rezanju možeš dodati po jedan nokat više, sve dok ne dođeš do toga da pas bude dovoljno miran da mu možeš odrezati nokte na sve četiri šape odjednom.

Koliko često treba psima rezati nokte?

U pravilu psima bi se trebalo rezati nokti jednom mjesečno. Naravno, to ovisi od psa do psa. 

Psi koji puno hodaju i trče, njima će biti potrebno manje rezati nokte jer se nokti tijekom takvih aktivnosti troše. “Peti” nokat, odnosno kandže koje nisu u dodiru s tlom će trebati povremeno pregledati i po potrebi odrezati.

Psi koji se manje kreću ili se više kreću po travi i mekšim površinama, njima će vjerojatno trebati provjeriti i odrezati nokte svakih nekoliko tjedana.

Redovito provjeravanje dužine noktiju kod pasa je izrazito bitno jer nokti mogu brzo narasti, a što su nokti dulji to ih je teže dovoljno skratiti. Kako nokti rastu tako se i korijen nokta povećava. Kada nokti narastu jako dugi, dugačak korijen nokta može ograničiti dužinu skraćivanja.

Zaključak

Sada kada znaš kako pravilno i sigurno odrezati nokte kod pasa, ništa te ne sprječava da redovito pregledavaš i po potrebi skratiš nokte svom psu. Briga o noktima i rezanje je jedna od ključnih stvari kod održavanja psa zdravim i sretnim. Stečeno znanje o rezanju noktiju iz ovog teksta primijeni već danas na svom psu i učini ga zdravijim i sretnijim.

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)