Smiju li psi jesti mačju hranu? Kada da, a kada ne?

Postoji nešto u mačjoj hrani što je psu čini praktički neodoljivom. Većina pasa, bez obzira na pasminu, dob i koliko su dobro odgojeni, njuškat će, a potom pojesti hranu za mačke ako im je dostupna.

Da li je li konzumacija mačje hrane loša za pse? U nastavku teksta pročitaj sve što trebaš znati o prehrani pasa i da li sigurno za njih da konzumiraju mačju hranu.

Koja je razlika između pseće i mačje hrane?

Psi su svejedi i zbog toga mogu jesti raznovrsniju prehranu koja uključuje i biljne i životinjske sastojke.

S druge strane, mačke su pravi mesožderi, što znači da jedu isključivo životinjske bjelančevine i imaju veće potrebe za proteinima i mastima od pasa.

Osim toga, mačkama je potrebno 11 esencijalnih aminokiselina koje treba osigurati njihovom prehranom, dok je psima potrebno 10 aminokiselina. Dodatna aminokiselina potrebna mačkama je taurin.

Da bi se zadovoljile ove veće potrebe za hranjivim tvarima, komercijalna hrana za mačke mora osigurati veće koncentracije proteina, masti i taurina od komercijalne hrane za pse. To implicira da je sva komercijalna hrana za pse nutritivno manjkava za mačke.

S druge strane, veći sadržaj bjelančevina i masti u mačjoj hrani čini je ukusnijom, mirisnijom i stoga primamljivom za pse, te omogućuje da zadovolji ili čak premaši pseće potrebe za hranjivim tvarima.

Je li sigurno za psa da jede mačju hranu?

Pas koji jede hranu svog mačjeg prijatelja, bilo kao povremenu poslasticu ili čak umjesto vlastite hrane, nije nužno “loše” za prosječnog odraslog psa.

Kada je mačja hrana sigurna za pse?

Zapravo, za neke pse, poput onih koji se bore s rakom i koji gube na težini, gube mišiće i imaju loš apetit, hrana za mačke može biti idealna alternativa uobičajenoj psećoj hrani.

Mačja hrana obično je ukusnija, ima više kalorija po obroku i nudi uravnoteženo raspoređene hranjive tvari u usporedbi s mnogim obrocima pripremljenim kod kuće.

Isto tako, mačje grickalice mogu biti zdravije, bolje izbalansirane poslastice ili nagrade za trening u usporedbi s nekom uobičajenom ljudskom hranom, poput sira, piletine ili maslaca od kikirikija, koje daju koncentriranu količinu prvenstveno jedne hranjive tvari.

Kada je mačja hrana štetna za pse?

Za neke pse, konzumacija mačje hrane čak i kao povremena poslastica, može biti problematična ako postoje neotkriveni razlozi zašto bi višak proteina ili masti mogli biti problematični.

Primjeri:

  • Pas s osjetljivim gastrointestinalnim traktom može povraćati ili imati proljev nakon što pojede mačju hranu jer je hrana jednostavno previše obogaćena.
  • Pas koji pati od bolesti bubrega ili jetre treba konzumirati umjerene količine proteina za optimalno funkcioniranje tih organa.
  • Pretili pas ili pas s predispozicijom za razvoj pankreatitisa (npr. mnogi šnauceri) mora jesti prehranu s niskim udjelom masti kako bi potaknuo gubitak težine ili prevenirao upalu gušterače.

Za sve navedene pse, konzumacija bilo koje količine komercijalne mačje hrane, bilo da se radi o redovnoj ili povremenoj konzumaciji, može prouzročiti probleme i pogoršati zdravstveno stanje psa.

Pitaj svog veterinara o prehrambenim potrebama svog psa

Dakle, koliko je „dobra“ ili „loša“ mačja hrana za zdravlje tvog psa zapravo ovisi i o tvom psu.

Za većinu zdravih odraslih pasa to znači da više ne moraš brinuti ako tvoj pas povremeno dobije poslastice tvojih maca.

Međutim, ako imaš bilo kakvih pitanja ili nedoumica, svakako se obrati svom veterinaru ili veterinarskom nutricionistu za savjet o tome je li komercijalna mačja hrana, u bilo kojim količinama, prikladna za tvog psa.

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)