|

Rotvajler: Informacije o pasmini i korisni savjeti

Povijest pasmine, savjeti za njegu i korisne informacije za vlasnike kućnih ljubimaca

Rotvajler je veliki i snažan pas kojeg karakterizira samouvjerenost i pouzdanost. Poznat je po svojem mišićavom tijelu, snažnim stražnjim nogama i karakterističnim hodom.

Ova pasmina potječe od molosoidnih pasa u tipu mastifa i može biti vrlo nježan i odan kućni ljubimac, unatoč svojoj reputaciji kao opasna pasmina. Rotvajleri mogu biti pomalo suzdržani, ali su također vrlo inteligentni, zaštitnički nastrojeni i vjerni svojoj obitelji. Također mogu biti izvrsni radni psi kao i psi čuvari.

Osnovne informacije o pasmini

GRUPA: Radni psi
VISINA: 55 – 69 cm
TEŽINA: 37 – 58 kg
KRZNO: kratka dvostruka dlaka
BOJA KRZNA: crna sa smeđom, crna ili mahagonij
ŽIVOTNI VIJEK: 8 – 10 godina
OSOBNOST: Stabilan, budan, samopouzdan, hrabar, odan, samouvjeren, dobronamjeran, poslušan
HIPOALERGEN: Ne
PORIJEKLO: Njemačka

Karakteristike rotvajlera

Rotvajler je izrazito odan i zaštitnički nastrojen prema članovima obitelji kojima vjeruje. Ova pasmina također ima zaigran i nježan karakter koji pokazuje kada se osjeća opušteno.

Većina ljudi misli da su rotvajleri izrazito agresivni, no vrlo mali broj rotvajlera zapravo pokazuje agresivno ponašanje. Obično su vrlo smireni, odani i ljubazni prema osobama kojima vjeruju. S druge strane, zbog svoje zaštitničkog karaktera mogu biti sumnjičavi i oštri prema nepoznatim osobama.

Razina privrženostiVisoka
PrijateljstvoVisoko
Prikladni za djecuVisoko
Prikladni za druge kućne ljubimceNisko
Potreba za aktivnošćuVisoka
ZaigranostVisoka
Razina energijeSrednja
Mogućnost dresureVisoko
InteligencijaVisoka
Vjerojatnost lajanjaVisoka
Količina linjanjaSrednja

Povijest rotvajlera

Iako se točno podrijetlo rotvajlera ne zna, vjeruje se da potječe od mastifa i da su njihovi preci vodili stoku za rimsku vojsku. Kasniji razvoj pasmine dogodio se u njemačkom gradu Rottweilu, gdje su služili kao psi za čuvanje stoke i ponekad kao policijski psi prije nego što je njihova popularnost pala. U jednom trenutku nazivali su ih “Rottweiler metzgerhund”, što znači otprilike “mesarev pas iz Rottweila”.

U ranom 20. stoljeću pasmina je ponovno dobila ulogu policijskih pasa i počela je rasti u popularnosti u Sjedinjenim Američkim Državama. Rotvajleri su poznati po svojoj predanosti i radnoj naravi, što ih je tijekom godina učinilo sve popularnijima. Danas su osma najpopularnija pasmina prema Američkom kinološkom savezu (AKC), a AKC ih je priznao kao pasminu 1931. godine.

Kako se brinuti za rotvajlera

Rotvajleri mogu biti odlični kućni ljubimci za većinu obitelji, pa čak i one s djecom (uz uvjet da psa dresirate kako bi se naučio prikladno ponašati u prisusttvu djece i da naučite djecu kako se na siguran način družiti sa psom).

Rotvajleri imaju snažnu želju za aktivnošću, visoku izdržljivost, impozantan izgled i sklonost obrambenom ponašanju. Preporučuje se rotvajlera “uposliti” zadajući mu zadatak koji će obavljati, na primjer, osiguravanje dvorišta, prisustvovanje natjecanjima poslušnosti ili da bude pas tragač.

Aktivnost

Idealno je da rotvajler dobije intenzivnu tjelesnu aktivnost, uključujući šetnje i igre, najmanje dva sata svakog dana. Rotvajleri uživaju u zabavi sa svojim vlasnicima, pa se igrajte igara poput skrivanja, bacanja loptice i povlačenja konopa. No, budite oprezni jer ova pasmina može biti sklona agresivnom ponašanju prema drugim psima, pa možda neće biti dobrodošla u parku za pse.

Njega i održavanje

Dlaka rotvajlera je kratka, nešto grublja, ali sjajna, s umjerenom količinom linjanja i zahtijeva osnovnu brigu o dlaci. Koristite četku za masažu ili sličan alat kako biste povremeno četkali svog rotvajlera i održavali dlaku zdravom. Očekujte povećano linjanje tijekom proljeća i jeseni.

Neki rotvajleri će prirodno trošiti svoje nokte, ali važno je da ih redovito pregledavate i šišate po potrebi. To će održavati šape vašeg psa zdravima i udobnima.

Dobra oralna higijena koristit će vašem ljubimcu. Četkajte zube svog psa svakodnevno ili barem dva do tri puta tjedno.

Dresura

Izuzetno je važno da pružite svom rotvajleru strogu obuku kako biste iskoristili njegovu inteligenciju i energiju, čime ćete osigurati njegovu sreću, zdravlje i sigurnost. Također, socijalizacija je ključna i pomoći će vašem rotvajleru da se osjeća ugodno u različitim situacijama.

Važno je napomenuti da grublja igra s rotvajlerom može poticati agresivno ponašanje, pa budite pažljivi tijekom igre.

Najčešći zdravstveni problemi

Odgovorni uzgajivači nastoje očuvati najviše standarde pasmine koji su postavljeni od strane kinoloških klubova poput AKC-a. 

Psi uzgajani prema tim standardima manje su skloni nasljednim zdravstvenim problemima, ali važno je znati da se neki ipak mogu pojaviti. 

Evo nekoliko zdravstvenih problema na koje trebate obratiti pažnju:
 • Puknuće prednjeg križnog ligamenta: oštećenje ligamenta može biti potpuno puknuće s izrazitom nestabilnosti koljena ili djelomično puknuće s manjom nestabilnosti koljena.
 • Displazija kukova: ovo je nasljedna bolest koja može dovesti do artritisa i hromosti, zbog čega bi psi s ovim problemom trebali biti isključeni iz uzgoja.
 • Osteohondroza (OCD): je patološko stanje pri kojemu se dio zglobne hrskavice odiže od zglobne površine
 • Entropija: Stanje u kojem se kapak savija prema unutra

Prehrana

Odrasle rotvajlere trebate hraniti dva puta dnevno. Količina ovisi o veličini psa, razini aktivnosti, dobi i drugim čimbenicima. Ne preporučuje se slobodno hranjenje jer rotvajleri nisu skloni samoregulaciji i skloni su debljanju ako im se dopusti da jedu kad god žele. Pretilost će skratiti životni vijek vašeg psa, pa razgovarajte o tome s veterinarom kako biste dobili preporučeni raspored hranjenja, količinu, vrstu hrane i plan vježbanja.

Gdje i kako nabaviti rotvajlera

Ako smatrate da ste spremni za Rottweilera, važno je prvo napraviti dodatna istraživanja. Potražite mišljenja veterinara i stručnjaka za kućne ljubimce, te se konzultirajte s vlasnicima Rottweilera, odgovornim uzgajivačima i skloništima za životinje kako biste dobili više informacija.

Ako rotvajlera planiraš kupiti od uzgajivača, svakako se prethodno raspitaj o temperamentu i ponašanju njegovog oca i majke.

Obrasci ponašanja kod rotvajlera mogu biti nasljedni. Iako je većina uzgajivača upoznata s ovim problemom i uzgaja samo dobroćudne rotvajlere, pripazi jer postoje i oni neodgovorni koji s namjerom uzgajaju agresivne pse.

Napomena: Nikako ne razmatraj kupnju od preprodavača i neregistriranih uzgajivačnica s internet oglasnika i slično. Kupuj odgovorno.

Prednosti i nedostatci rotvajlera

Prednosti

 • Inteligentan
 • Odan i zaštitnički nastrojen
 • Hrabar i atletski građen

Nedostatci

 • Sklonost zaštitničkom odnosu prema djeci može narušiti obiteljske odnose
 • Njihova prisutnost može zastrašiti druge ljude ili životinje
 • Zbog nagona prema hvatanju i naganjanju plijena mogu biti nekompatibilni s drugim kućnim ljubimcima u istom domu

Slične pasmine i sljedeći koraci

Ako misliš da je rotvajler pravi pas za tebe i tvoju obitelj, dobro se informiraj prije nabavke. 

Razgovaraj s drugim vlasnicima rotvajlera, uglednim uzgajivačima i udrugama za spašavanje životinja kako bi saznao sve potrebne informacije koje će ti pomoći prilikom odluke.

Ako te zanimaju slične pasmine, pogledaj sljedeće:

 • Cane corso
 • Bokser
 • Bullmastiff
 • Belgijski ovčar Malinois

Postoji mnoštvo odličnih pasmina, uz malo istraživanja, možeš pronaći idealnu za sebe i svoju obitelj.

Česta pitanja i odgovori

Jesu li rotvajleri prikladni za obitelji s djecom?

Rotvajleri imaju nagon prema kontroliranju djece. Šetat če oko njih i pratiti ih u stopu a ponekad i gurnuti.

Također, mogu se ponašati zaštitnički prema djeci i drugim članovima obitelji. Mogu reagirati kada se djeca igraju s drugom djecom. Kada im se “upali” nagon za hvatanjem, uključit će se u igru s djecom i početi ih naganjati po dvorištu ili stanu.

Jesu li rotvajleri prikladni za kućanstva s više životinja?

Rotvajleri nisu dobar odabir za kućanstva s više životinja.

Njihov nagon za hvatanjem i naganjanjem plijena može prouzročiti agresivno ponašanje prema mačkama i drugim manjim životinjama. Osim toga, često pokazuju agresivno ponašanje prema drugim psima istog spola.

Je li rotvajler zabranjen u određenim područjima zemlje?

Nažalost, rotvajler ima reputaciju opasne pasmine i može biti podložan zakonima koji reguliraju određene pasmine. Morate provjeriti zakone u vašem području ako želite usvojiti rotvajlera. Također ćete trebati provjeriti lokalne zakone kada putujete sa svojim kućnim ljubimcem.

Vaša osiguravajuća kuća za dom ili najam može zahtijevati dodatno osiguranje odgovornosti ako imate rotvajlera. Međutim, ovo je nepravedna generalizacija: Svaki pas može biti agresivan, bez obzira na pasminu. Ključ je u obuci i socijalizaciji.

Da li su rotvajleri dobri za stanovanje u stanu?

Osim problema vezanih uz zakone koji se odnose na specifične pasmine, mnogi stručnjaci smatraju da ova pasmina nije idealna za stanovanje u stanu jer se najbolje osjećaju u dvorištu gdje se mogu igrati. Međutim, u nekim izvorima možete pročitati da se ova pasmina smatra dobrim izborom za stanovanje u stanu zbog svoje nježne naravi.

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)