Koliko dugo pas može ostati sam kod kuće? (+ super savjeti)

Pitanje koje se svi pitaju: koliko dugo smijem ostaviti psa samoga kod kuće? Vaš pas je dio obitelji. Iako možda želite što više vremena provoditi sa svojim ljubimcem, to nije uvijek moguće. Uz obaveze poput posla, obitelji i škole, prisiljeni ste ostaviti psa kod kuće – i to je u redu. Psi uživaju u društvu svojih ljudi, ali to ne znači da je loše ili opasno ostaviti ih same kod kuće.

Čitaj dalje i saznaj koliko dugo možeš ostaviti psa samog kod kuće. Uz to, donosim ti super savjete koji će osigurati da i dok te nema kod kuće njegovo vrijeme biti ispunjeno.

Razmišljaj o njegovom mjehuru

Prvo pitanje koje većina ljudi postavlja o ostavljanju svog psa kod kuće je: koliko dugo može moj pas izdržati bez pražnjenja mjehura?

Prema riječima stručnjaka, psi moraju obaviti malu nuždu između tri do pet puta dnevno. No, taj se broj razlikuje od psa do psa, a štenci i stariji psi trebaju češće prazniti mjehur.

Koliko dugo pas može „izdržati“ prije olakšavanja? Ovdje su navedena uobičajena vremenska ograničenja za pse raznih životnih faza:

  • Štenci: sat vremena za svaki mjesec starosti (što znači da štene staro tri mjeseca može čekati tri sata za malu nuždu)
  • Odrasli psi u dobi od godinu dana i više: do osam sati, ali idealno ne više od 6 sati
  • Stariji psi u dobi od osam ili više godina: ovisno o veličini i zdravlju, od dva do šest sati

Naravno, gornje procjene variraju ovisno o veličini, zdravlju i navikama psa. No, svaki pas koji je prisiljen predugo zadržavati olakšavanje mjehura izložen je riziku od infekcije mokraćnog sustava, stvaranja kamenaca ili kristala. Osim toga, predugo zadržavanje urina jednostavno je neugodno za psa i može dovesti do toga da pas nekontrolirano obavi nuždu u kući.

Radi sigurnosti i udobnosti, osiguraj psu vrijeme i prostor za obavljanje nužde svakih četiri do šest sati. Uobičajeni radni dan traje osam do deset sati, pa ako se ne možeš vratiti doma pod pauzom da izvedeš psa, razmisli o angažmanu šetača pasa koji će ga izvesti van.

Top savjeti kako psa održati sretnim dok je sam doma

Nauči svog psa što to znači da te nema

Ne možeš objasniti svom krznenom članu obitelji što znači da te neće biti neko vrijeme, ali ga možeš naučiti da te razumije.

Počni s time da odeš do ulaznih vrata, prođi kroz sve uobičajene pokrete prije odlaska. Zgrabi ključeve, obuj cipele i izađi. Provedi nekoliko minuta vani i kada pas utihne, vrati se natrag unutra. Postepeno povećavaj duljinu vremena provedenog vani prije nego uđeš. Tvoj će se krzneni ljubimac početi osjećati manje tjeskobno i naviknut će se na novu rutinu dok ona ne postane normalna rutina.

Ako imaš novo štene i redovito odlaziš na posao ili na rješavanje nekih stvari, pokušaj si olakšati tom idejom o postepenom odlasku kroz dresuru.

Daj psu nešto s čime će se zabavljati

Dosada je vrlo ozbiljan problem kod pasa koji ostaju sami. Taj se problem može ublažiti tako da ostaviš svom psu neku posebnu poslasticu s kojom se može zabavljati dok te nema.

Na primjer, igračku s poslasticom za čije će vađenje trebati malo više posla, koja može zaokupiti tvog krznenog prijatelja na neko vrijeme da mu brže prolazi vrijeme dok te nema.

Ograniči okidače stresa

Ako tvoj pas laje na vanjske zvukove ili ima tendenciju lajati kada postane previše tiho, možeš utjecati na čimbenike koji uznemiravaju tvog krznenog prijatelja.

Na primjer, zatvaranje zavjesa i prozora može umanjiti primamljive prizore i zvukove izvana, koji nekad izazivaju tjeskobu kod nekih pasa.

Održavanje uključenim aparate za bijeli šum ili uključivanje radija može pomoći nekim psima da ne osjećaju samoću. Možda ćeš morati malo eksperimentirati oko pronalaska pravog rješenja za svog prijatelja.

Ograniči pristup problematičnim područjima

Dopuštanje psu pristup svim prostorijama u kući ga može situaciju učiniti stresnijom. Mnogi se psi osjećaju ugodnije ako im je prostor ograničen.

Stavi svog psa u boks ili manju sobu kada odlaziš i možda ćeš time smanjiti vjerojatnost da upadne u nevolje. Ako psa staviš u boks, pobrini se da se on nalazi u poznatom i udobnom mjestu gdje neće biti izložen direktnom suncu i gdje će mu biti ugodno.

Svog ljubimca stavi u boks samo ako je na njega naviknut ili ga postepeno navikavaj na boks tako da ga u njega stavljaš u kratkim intervalima od nekoliko minuta i s dozom zdravih poslastica. Psa ne smiješ ostavljati u boksu dulje od četiri ili pet sati odjednom, čak i ako je naviknut na boks.

Pozovi stručnjaka kada je to potrebno

Ako ti se čini da tvoj pas pati od tjeskobe zbog odvajanja, čak i kada odeš samo na kratko vrijeme, ili ako imaš bilo kakvih pitanja u vezi s ostavljanjem psa doma dok si na poslu, možeš porazgovarati o tome sa svojim veterinarom.

Tvoj ti veterinar može dati posebne savjete na temelju povijesti bolesti tvog ljubimca. Ako imaš pitanja o pasmini koja te muče ili ako tvoj krzneni ljubimac ima određeno zdravstveno stanje zbog kojeg ga ne smiješ ostavljati samog na dulje vrijeme, možeš i to provjeriti sa svojim veterinarom.

Također, možeš porazgovarati i s profesionalnim trenerom pasa ako općeniti trening ne pomaže tvom krznenom prijatelju da ostane smiren kada odeš. Trener može raditi s vas dvoje kako bi tvoj ljubimac bio što smireniji.

Prvo umori svog psa 

Prije nego moraš otići na nekoliko sati, izmori psa igrom ili šetnjom. Vjerojatno već poznaješ svog psa pa ćeš znati koliko mu je šetnje dovoljno da se umori, a ako nisi siguran, uvijek možeš pitati svog veterinara ili poznanike koji posjeduju istu pasminu i imaju nešto više iskustva.

Zajedničko druženje pomaže ti da se povežeš sa svojim psom. Dobra vježba umorit će tvog najboljeg prijatelja, zbog čega će on odrijemati dok te nema, što ujedno znači da će manje vremena provesti u potpunosti sam, te biti manje tjeskoban. 

Imaj ritual kod povratka kući

Kada dođeš kući nakon dugo vremena, svakako posveti svom psu puno pažnje i ljubavi. Vjerojatno je prirodno razmaziti svoju krznenu bebu, ali pobrini se da tvoj dolazak kući bude proslava kojoj će se ona veseliti. Ako je moguće, skupa odvježbajte kako bi riješili višak energije koji je štene možda nakupilo dok je bilo samo doma.

Utješi svog psa

Tvoj bi pas mogao cijeniti ručnik ili košulju koja miriše na tebe. To mu može biti opuštajuće i utješno. Možeš također i ostaviti TV uključenim na tiho ako ga tvoj pas voli gledati. Utjeha može na neki način smanjiti tjeskobu koju tvoj pas osjeća zbog odvajanja i može mu olakšati čekanje dok se ne vratiš doma.

Vodi realan životni stil

Ako imaš psa koji se uzruja kad odeš ili psa koji ne može ostati sam na dulje vrijeme, možda ćeš se morati okrenuti strategiji ako radiš puno radno vrijeme. Ako često putuješ ili ostaješ na poslu prekovremeno, trebaš pažljivo razmotriti svoje mogućnosti.

Neki vlasnici krznenih ljubimaca traže fleksibilne radne aranžmane kako bi mogli dio dana provesti kod kuće. To održava zdravlje i sreću krznenih prijatelja. Drugi se vlasnici pak odlučuju za vrtić za pse. Bez obzira na rješenje, potraži opcije u skladu sa svojim načinom života.

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)