|

Akita: Informacije o pasmini i korisni savjeti

Akita je veliki, plemeniti, vjerni i hrabri radni pas japanskog podrijetla. 

Akita ima prepoznatljive fizičke karakteristike, uključujući kratku, debelu dvostruku dlaku, debeli vrat, uspravne trokutaste uši i puni uspravni uvrnuti rep. To sve je čini sličnom velikoj i simpatičnoj plišanoj igrački. 

Inače, Akita je obično smirena i odlučna, iako će lajati kad za to osjeti potrebu. 

Sveukupno, divno se brine o svojim vlasnicima i odličan je zaštitar, ali nije baš najbolji izbor za obitelji s malom djecom ili kućnim ljubimcima.

Informacije o pasmini

GRUPA: Mali psi
VISINA: 66 – 71 cm (mužjaci), 61 – 66 cm (ženke)
TEŽINA: 45 – 59 kg (mužjaci), 31 – 45 kg (ženke)
KRZNO: Kratka, debela, dvostruka dlaka, a neki Akite imaju recesivni gen zbog kojeg mog imati dugu dlaku.
BOJA KRZNA: Brindle i pinto (svaka s bijelim oznakama)
ŽIVOTNI VIJEK: 10 do 13 godina
OSOBNOST: Privržen, lojalan, samostalan, zaštitnički nastrojen
HIPOALERGEN: Ne
PORIJEKLO: Japan

Karakteristike akite

Iako Akite mogu biti iznenađujuće nježni i slatki prema članovima obitelji, važno je razumjeti da su najbolji odabir za iskusne vlasnike pasa i obitelji bez male djece ili drugih pasa. 

Ako imate manju obitelj i odlučite se za Akitu, možete očekivati vjernog i pouzdanog suputnika za čitav život. 

Njihova odanost je nevjerojatna, ali važno je razumjeti njihove potrebe i zahtjeve za aktivnošću kako biste osigurali sukladan život zajedno.

Razina privrženostiVisoka
PrijateljstvoNisko
Prikladni za djecuNisko
Prikladni za druge kućne ljubimceNisko
Potreba za aktivnošćuVisoka
ZaigranostVisoka
Razina energijeVisoka
Mogućnost dresureSrednje
InteligencijaSrednja
Vjerojatnost lajanjaNiska
Količina linjanjaVisoka

Povijest akita pasmine

Akite potječu iz Japana i dobili su ime po regiji odakle dolaze. Razvijeni su kao izvrsni čuvari i lovci u planinama sjevernog Japana, a njihova povijest proteže se unatrag stoljećima. 

Za Japance, Akite su tradicionalni simbol zdravlja i sreće, pa su čak 1931. godine proglašeni japanskim prirodnim spomenikom, a standardi pasmine uvedeni su 1934. godine. Međutim, sudbina Akite doživjela je velike izazove tijekom Drugog svjetskog rata. Japanske vlasti naredile su da se sve Akite pobiju. Neke su preživjeli zahvaljujući tome što su puštene u planine ili križane s njemačkim ovčarima. Nakon rata, entuzijasti su se posvetili obnovi čistokrvne pasmine pažljivim uzgojem preživjelih jedinki i trudom da se uklone karakteristike križanja s drugim pasminama.

Vjerojatno niste znali da je prva Akita stigla u Sjedinjene Američke Države 1937. godine, donesena od strane Helene Keller koja se zaljubila u pasminu dok je putovala po Japanu. Nakon Drugog svjetskog rata, kada su vojnici donijeli Akitu u SAD, popularnost pasmine počela je rasti, a službeno su je priznali Američki kinološki savez (AKC) 1972. godine.

Važno je napomenuti da postoje razlike između japanskih i američkih standarda za Akitu. Japanske Akite imaju ograničen izbor boja, dok se američke Akite prihvaćaju u svim bojama. Također, američke Akite zadržale su više karakteristika križanja, pa su veće i s jačim kostima, a glava im je nalik medvjedu, dok japanske Akite imaju glavu sličniju lisici. Američke Akite često imaju tamnu masku na licu, što nije dopušteno prema japanskim standardima.

Kad govorimo o vjernosti ove pasmine, ne možemo ne spomenuti priču o psu Hachiku. Rođenom 1923. godine u vlasništvo profesora iz Tokija. Hachiko je svakodnevno pratio svog vlasnika do željezničke stanice i vraćao se kako bi ga poslijepodne ispratio kući. I kad je profesor preminuo na poslu, Hachiko je nastavio svakodnevno hodati do stanice i natrag, iznenađujući sve svojom nevjerojatnom vjernošću, sve do svoje smrti devet godina kasnije. To je samo jedna od mnogih priča koje pokazuju koliko je Akita odana i predana pasmina.

Kako se brinuti za akitu

Akite su iznimno snažni, robustni i atletski građeni psi, što znači da im je potrebno puno fizičke aktivnosti i ozbiljnog treninga kako bi bili sretni i zdravi. 

Također su poznati po tome da linjaju puno više od većine drugih pasa, pa ćete morati redovito brinuti o njihovoj dlaci kako biste održali kuću čistom. 

Osim toga, zanimljivo je da se Akite ponekad ponašaju slično mačkama. Često će se čistiti nakon jela. Važno je napomenuti da ova pasmina ne voli jako vruće vrijeme zbog svoje guste dlake, pa ćete trebati posebno paziti na njih tijekom vrućih dana kako biste ih zaštitili od pregrijavanja.

Aktivnost

Ova pasmina ima prilično visoku razinu energije i važno im je svakodnevno osigurati između 30 i 60 minuta tjelesne aktivnosti. Idealno barem jednu ili dvije aktivne šetnje tijekom dana. 

No, važno je napomenuti da bi trebali izbjegavati šetnje i boravak u psećim parkovima jer bi mogle pokazati agresivno ponašanje prema drugim psima.  

Akite mogu razviti destruktivne navike ako im je dosadno ili predugo ostaju same, stoga je važno pružiti im mentalnu i fizičku stimulaciju kako bi ostali sretni i uravnoteženi kućni ljubimci.

Njega i održavanje

Akita ima čvrstu i ravnu vanjsku dlaku koja prekriva mekani u gustu poddlaku. Prilično često se linja i obično intenzivno mijenja dlaku otprilike dva puta godišnje. 

Za održavanje njihove dlake obično je dovoljna osnovna rutinska njega. Redovito tjedno četkanje očuvat će zdravlje njihove dlake i smanjiti gubitak dlake, a tijekom razdoblja intenzivnog linjanja, preporučuje se češće četkanje kako biste smanjili linjanje.

Dresura

Akite su iznimno pametni psi, ali isto tako poznati po svojoj upornosti i tvrdoglavosti. 

Pravilna obuka i socijalizacija mogu vam pomoći da usmjerite njihovu energiju i omogućite da njihove pozitivne osobine dođu do izražaja. To znači da je obuka izazovna, ali i nužna kako biste imali sretnog i dobro prilagođenog ljubimca. Također je važno napomenuti da je rana socijalizacija ključna u odgoju Akite.

Akita ima snažan nagon za lovljenjem plijena, često je oprezna prema nepoznatim ljudima i ponekad se neće slagati s drugim psima. Stoga, poznavanje ovih osobina pomoći će vam da bolje razumijete svoju Akitu i s njom izgradite čvrst i prijateljski odnos.

Najčešći zdravstveni problemi

Odgovorni uzgajivači nastoje očuvati najviše standarde pasmine koji su postavljeni od strane kinoloških klubova poput AKC-a. 

Psi uzgajani prema tim standardima manje su skloni nasljednim zdravstvenim problemima, ali važno je znati da se neki ipak mogu pojaviti. 

Evo nekoliko zdravstvenih problema na koje trebate obratiti pažnju:

  • Dizplazija kukova: ovo je nasljedna bolest koja može dovesti do artritisa i hromosti, zbog čega bi psi s ovim problemom trebali biti isključeni iz uzgoja.
  • Gastrička dilatacija-volvulus: Ovo je bolest koja se javlja zbog prebrzog jedenja i pijenja, što može dovesti do stvaranja plinova. Ako se želudac uvije dolazi do prekida opskrbe krvlju što može biti opasno po život i zahtijeva brzu reakciju.
  • Hipotireoza: ovo je stanje koje se javlja kada štitnjača radi nepravilno, ali se može uspješno kontrolirati prehranom i lijekovima.
  • Sebaceozna adenitis (SA): ovo je nasljedna autoimuna bolest koja utječe na kožu Akite, uzrokujući upalu i oštećenje sebaceoznih žlijezda, često rezultirajući gubitkom dlake na glavi i leđima. 

Važno je pratiti zdravlje vaše Akite i redovito surađivati s veterinarom kako biste na vrijeme otkrili i rješavali potencijalne probleme.

Prehrana

Štenci Akite brzo rastu i stoga im je potrebna visokokvalitetna prehrana koja je niskokalorična kako bi spriječili prebrzi rast. Odrasle Akite trebate hraniti dva puta dnevno, pridržavajući se preporučenih količina veterinara i proizvođača hrane.

Važno je redovito pratiti težinu svoje Akite i, ako primijetite bilo kakve promjene, konzultirajte se s veterinarom kako biste osigurali da vaš pas ima pravilnu prehranu i adekvatnu njegu.

Gdje i kako nabaviti akitu

Iako postoje mnogi odgovorni uzgajivači, akite su popularna pasmina pa se također mogu pronaći u skloništima i udrugama za napuštene životinje. 

Ako planiraš nabaviti štene akite od uzgajivača, prethodno provjeri radi li se o provjerenoj i registriranoj uzgajivačnici. Informacije o registraciji uzgajivačnice je jedna od osnovnih stvari, no nemoj se zaustaviti na tome, traži preporuke vlasnika koji već posjeduju akitu. 

S obzirom na to da su akite sklone bolestima i alergijama, raspitaj se o zdravstvenom stanju i povijesti bolesti.

Napomena: Nikako ne razmatraj kupnju od preprodavača i neregistriranih uzgajivačnica s internet oglasnika i slično. Kupuj odgovorno.

Prednosti i nedostatci akite

Prednosti

  • Dostojanstvena
  • Hrabra
  • Izrazito odana

Nedostatci

  • Linja se
  • Tvrdoglava i može biti teška za treniranje
  • Dominantna i može biti agresivna prema drugim psima

Slične pasmine i sljedeći koraci

Ako misliš da je akita pravi pas za tebe i tvoju obitelj, dobro se informiraj prije nabavke. 

Razgovaraj s drugim vlasnicima akita, uglednim uzgajivačima i udrugama za spašavanje životinja kako bi saznao sve potrebne informacije koje će ti pomoći prilikom odluke.

Ako te zanimaju slične pasmine, pogledaj sljedeće:

Postoji mnoštvo odličnih pasmina, uz malo istraživanja, možeš pronaći idealnu za sebe i svoju obitelj.

Česta pitanja i odgovori

Da li se Akite dobro slažu s malom djecom?

Pasmina može biti kompatibilna s djecom ako su pažljivo socijalizirane, te će postati izrazito zaštitničke prema njima. Međutim, važno je napomenuti da se općenito preporučuje izbjegavati držanje Akite u kućanstvu s malom djecom i uvijek pažljivo nadzirati psa u njihovoj prisutnosti. 

Je li Akita prikladna za prvog psa?

Akite možda nisu najbolji izbor za vlasnike pasa koji se prvi put susreću s odgojem psa.

Postoji nekoliko važnih razloga. Prvo, treniranje snažnog i svojeglave Akite zahtijeva puno strpljenja, razumijevanja i iskustva. Drugo, Akita može biti sklona agresivnom ponašanju ako nije pravilno obučena. Na primjer, produljeni kontakt očima s Akitom može potaknuti agresivnu reakciju jer pas to doživljava kao prijetnju. 

Stoga, ako ste početnik u svijetu pasa, možda biste željeli razmisliti o drugoj pasmini koja je lakša za treniranje i upravljanje.

Da li se Akite dobro slagažu s drugim psima?

Akite često pokazuju sklonost agresiji prema drugim psima, osobito prema psima istog spola. Zbog toga će se Akita obično bolje osjećati i uklopiti u kućanstve gdje je jedini pas.

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)