|

Sibirski haski: Informacije o pasmini i korisni savjeti

Povijest pasmine, savjeti za njegu i korisne informacije za vlasnike kućnih ljubimaca

Sibirski haski je dobroćudna i draga pasmina. Zbog svoje atletske građe, imaju veliku izdržljivosti, razinu energije i želju za aktivnošću. Vrlo su nestašni i imaju živahan karakter. Haski potječe iz sjeveroistočne Azije gdje su bili radni psi za vuču sanjki. Iako imaju izuzetno visoku razinu energije, ako im se pruži odgovarajuća dresura i trening, haskiji mogu biti privrženi i poslušni psi. Haskiji su u Ameriku došli s Aljaske, a potom su rasprostranjeni po cijelom svijetu.

Ako su svi članovi tvog kućanstva jako aktivni i imaju želju provoditi puno vremena sa psom, onda je haski za vas idealna pasmina. Uz pravilnu brigu i njegu, haskiji mogu biti odlični psi i pravi prijatelji. Ako se haski dresira i socijalizira, može se odlično slagati s djecom svih uzrasta.

Osnovne informacije o pasmini

GRUPA: Radni psi
VISINA: 50 to 60 cm
TEŽINA: 15 to 27 kg
KRZNO: Gusta dlaka s poddlakom
BOJA KRZNA: Može se pronaći u raznim bojama, uključujući kombinacije crne, sive, bijele i žute boje. Imaju oznake koje uključuju crne točkice, crne ili smeđe mrlje
ŽIVOTNI VIJEK: 12 – 15 godina
OSOBNOST: Inteligentan, na oprezu, prijateljski, obrambeno nastrojen, nježan
HIPOALERGEN: Ne
PORIJEKLO: Sibir

Karakteristike sibirskog haskija

Haskiji su zaigrani i zabavni psi. Imaju takav karakter da usrećuju sve u svom okruženju gdje god da se pojave. Njihova čudna osobnost zahtjeva vlasnika koji će imati volje i strpljenja nositi  se s njima psihički i fizički. Haskiji su društveni psi. Vole provoditi vrijeme s ljudima i drugim životinjama. Odlično će se snaći u kućanstvu s drugim kućnim ljubimcima.

Razina privrženostiVisoka
Prijateljstvo Visoko
Prikladni za djecuVisoko
Prikladni za druge kućne ljubimceVisoko
Potrebe za aktivnošćuVisoke
ZaigranostVisoka
Razina energijeVisoka
Mogućnost dresureSrednja
InteligencijaSrednja
Vjerojatnost lajanjaVisoka
Količina linjanjaSrednja

Povijest sibirskih haskija

Sibirski haski potječe iz sjeveroistočne Azije. Narod “Čučki” su razvili pasminu isključivo da bude radni pas namijenjen za vuču sanjki. Genetski su dio obitelji špic (Spitz). Tijekom ranog 20. stoljeća, stanovnici Aljaske su se zainteresirali za pasminu i tada su sibirski haskiji došli u Sjedinjene Američke Države. Popularnost im je naglo porasla pa su potom rasprostranjeni po cijelom svijetu.

Tijekom godina haskiji su korišteni upravo za ono zbog čega su i uzgojeni, za vuču sanjki. Vjerojatno najpoznatije putovanje bio je transport antitoksina u grad Nome na Aljasci tijekom epidemije difterije. Da bi se obilježio taj spasonosni događaj, svake godine se održava utrka saonica “Iditarod Trail Dog Race”. Kip psa predvodnika pasa koji su vukli saonice s lijekovima, Balta, podignut je u Central Parku u New Yorku 1925. godine.

Kao pasmina, Sibirski haski je 1930. godine službeno je priznat od strane Američkog kinološkog saveza (AKC). Iako su se puno koristili kao radni psi za vuču sanjki, danas su ipak poznatiji kao kućni ljubimci. Prema AKC-u, sibirski haski je 12. najpopularnija pasmina u SAD-u.

Kako se brinuti za sibirskog haskija

Sibirski haskiji su zbog svoje namjene uzgajani u čoporima i zbog toga se dobro slažu s drugim psima. Odlično će se slagati s drugim psima u psećim parkovima, no njihova veličina može biti zastrašujuća i odbojna drugim vlasnicima pasa. Haskiji maju snažan nagon za hvatanjem plijena, a to može biti problem ako u istom kućanstvu žive s glodavcima, zečevima ili čak mačkama. Ako se socijaliziraju i dresiraju, mogu razviti dobar odnos prema mačkama i zajedno s njima živjeti u istom kućanstvu.

Haskiji obožavaju djecu, a posebno igranje s djecom. U igri su izrazito pažljivi i tolerantni prema svim dječjim postupcima. Dok se djeca prema psu odnose s poštovanjem, bez sile i grubosti, njihov odnos će biti odličan. Većina haskija prijateljski su nastrojeni prema svim ljudima što uključuje i nepoznate ljude zbog čega nisu dobri psi čuvari.

Aktivnost

S obzirom na svoju visoku razinu energije, haskiji obožavaju veliku količinu aktivnosti. Najbolje će se snaći u većem ograđenom dvorištu. Kada temperature vanjskog zraka nisu visoke, haskiji će preferirati boravak izvan kuće. No, ako vanjski prostor nije prekriven hladovinom, zbog osjetljivosti na visoke temperature, haskiju treba osigurati boravak u unutarnjem prostoru.I za vrijeme boravka u unutarnjem prostoru treba osigurati da pas i dalje ostane aktivan. Haski koji se dosađuje, u kući ili vani, može biti vrlo destruktivan. Osim toga, haskiji vole kopati pa očekuj mnoštvo rupa po cijelom dvorištu.

Njega i održavanje

Gusta, dvostruka dlaka sibirskog haskija čini pasminu sposobnom izdržati vrlo niske temperature. Zbog tog debelog krzna su osjetljivi na visoke temperature tijekom ljeta. Poddlaka sibirskog haskija je mekana, a gornja dlaka je gusta i gruba.

Haskiji se tijekom cijele godine minimalno linjaju. Jednom godišnje u periodu od tri tjedna događa se naglo otpuštanje dlake tijekom kojeg se pojačano linjaju. Taj period je za vlasnike haskija izrazito mukotrpan jer će dlaka biti apsolutno posvuda. Dlaku ćeš pronalaziti na odjeći, na namještaju, po dvorištu, pa čak i u hrani.

Kako bi se uklonila mrtva dlaka, haskija je dobro četkati jednom do dva puta tjedno. Kod obilnijeg linjanja bit će potrebe za češćim četkanjem. Furminator četka odlično uklanja vrućinu otpale dlake. Haskiji su poznati kao izrazito čisti psi koji poput mačaka sami sebe čiste zbog čega imaju minimalan pseći miris i ne smrde. 

Haskije treba kupati po potrebi što zna biti vrlo rijetko. Kao i kod ostalih pasa, haskiju treba redovito provjeravati dužinu noktiju i po potrebi ih skratiti kako ne bi došlo do lomova noktiju. Prijelom nokta može biti izrazito bolan i može obilno krvariti. Za održavanje dobre oralne higijene, zube bi trebalo četkati nekoliko puta tjedno.

Dresura

Haskiji su energični i pametni psi koji mogu biti jako glasni (često zavijaju i cvile). Kako bi bili sretni i zdravi, trebat će im jako puno aktivnosti. Mnogi haskiji imaju želju za istraživanjem zbog čega ih se ne može šetati bez uzice. Zbog svog lovačkog nagona mogu pobjeći kako bi istražili okolni prostor i lovili male životinje. Dvorište u kojem boravi haski je potrebno ograditi čvrstom fizičkom ogradom koja je dovoljno visoka da ju ne može preskočiti i ukopana tako da ne može prokopati ispod nje. Kako bi haski znao kontrolirati svoju energiju potreban je ozbiljan trening i dresura. Ako se ne dresira i nema dovoljno aktivnosti, haskija je ponekad nemoguće kontrolirati.

Najčešći zdravstveni problemi

Odgovorni uzgajivači nastoje održati najviše standarde koje su uspostavili kinološki klubovi poput AKC-a. Manje je vjerojatno da će psi uzgojeni od strane uzgajivača koji prate standarde naslijediti bolesti. Međutim, niti jedan pas nije u potpunosti imun na bolesti. 

Ovo su neke od najčešćih nasljednih bolesti kod sibirskih haskija koje svaki potencijalni vlasnik treba znati:

  • Displazija kukova: Stanje u kojem se zglob kuka nenormalno formira što može dovesti do boli i artritisa.
  • Hipotireoza: bolest u kojoj štitnjača ne proizvodi dovoljnu količinu hormona.
  • Progresivna atrofija mrežnice: Skupina očnih bolesti koje mogu dovesti do sljepoće.

Prehrana

Sibirski haskiji uzgajani su tako da zahtijevaju manju količinu hrane od nekih pasmina slične veličine. Kao i kod većine pasa, sibirskog haskija je najbolje hraniti u dva obroka dnevno. Količina potrebna za pojedinog psa ovisi o njegovoj veličini, razini aktivnosti, dobi i drugim čimbenicima. Da bi se spriječila pretilost, o točnim količina i vrsti hrane najbolje se savjetovati sa svojim veterinarom ili nutricionistom za pse. Pas u svakom trenutku treba imati pristup svježoj i čistoj vodi. 

Gdje i kako nabaviti sibirskog haskija

Sibirski haskiji nisu tako popularna pasmina pa se ne mogu često pronaći u azilima i udrugama za napuštene životinje, no može ih se nabaviti od uzgajivača. Ako planiraš nabaviti štene sibirskog haskija od uzgajivača, prethodno provjeri radi li se o provjerenoj i registriranoj uzgajivačnici. 

Informacije o registraciji uzgajivačnice je jedna od osnovnih stvari, no nemoj se zaustaviti na tome, traži preporuke vlasnika koji već posjeduju sibirskog haskija. Uzgajivačnica bi trebala moći odgovoriti na sva tvoja pitanja, uključujući informacije o podrijetlu, zdravlju, povijesti legla i roditelja. U idealnom slučaju, trebao bi upoznati jednog ili oba roditelja kako bi imao bolju predodžbu o osobnosti, veličini i temperamentu svog budućeg kućnog ljubimca. Cijena šteneta sibirskog haskija iz uglednih uzgajivačnica može doseći vrijednost preko 1,500 EUR.

Napomena: Nikako ne razmatraj kupnju od preprodavača i neregistriranih uzgajivačnica s internet oglasnika i slično. Kupuj odgovorno.

Prednosti i nedostatci sibirskih haskija

Prednosti

  • Prijateljski nastrojeni i nježni prema ljudima i većini životinja
  • Imaju mali rizik od nasljednih bolesti
  • Inteligentan i jednostavni za dresuru

Nedostatci

  • Obilno se linjaju. Intenzivno jednom do dva puta godišnje u periodu od 3 tjedna
  • Glasaju se i glasno zavijaju
  • Zahtijevaju izrazito veliku količinu aktivnosti i dresuru

Slične pasmine i sljedeći koraci

Ako misliš da je sibirski haski pravi pas za tebe i tvoju obitelj, dobro se informiraj prije nabavke. Razgovaraj s drugim vlasnicima sibirskih haskija, veterinarima, uglednim uzgajivačima i udrugama za spašavanje životinja kako bi saznao sve potrebne informacije koje će ti pomoći prilikom odluke.

Ako te zanimaju slične pasmine, pogledaj sljedeće:

Postoji mnoštvo odličnih pasmina, uz malo istraživanja, možeš pronaći idealnu za svoj dom.

Česta pitanja o sibirskim haskijima

Jesu li sibirski haskiji agresivni?

Ne. Iako su izgledom poprilično veliki, sibirski haskiji su nježna i prijateljski nastrojena pasmina. Odlično se slažu s većinom drugih životinja i malom djecom.

Jesu li sibirski haskiji prikladni za život u stanu?

Za sibirskog haskija život u stanu nikako nije dobra opcija. Oni su pasmina koja zahtjeva jako puno prostora i dnevne aktivnosti. Većina stanova su vrlo mali i neće zadovoljiti sve potrebe haskija. Osim toga, oni su vrlo glasni psi, skloni cviljenju, lajanju i zavijanju, zbog čega bi mogli smetati susjedima iz obližnjih stanova.

Koja je razlika između sibirskog haskija i aljaškog malamuta?

Sibirski haskiji i aljaški malamuti izgledaju nevjerojatno slično. Obe su pasmine uzgajane s istim ciljem, aktivnosti na otvorenom po hladnom vremenu na niskim temperaturama. Dijele mnogo sličnosti, no malamuti se smatraju nešto malo opuštenijima.

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)