|

Mađarski puli: Informacije o pasmini i korisni savjeti

Povijest pasmine, savjeti za njegu i korisne informacije za vlasnike kućnih ljubimaca

Puli  je srednje veliki pastirski pas koji je već stoljećima poznat u Mađarskoj. Ovaj pas ima jako dugu i zapetljanu dlaku koja ga čini prepoznatljivim u svijetu pasa. 

Dlaka pulija može narasti toliko dugačka da prekriva noge i izgledat će kao da lebdi po tlu. No, ova impresivna dlaka ne služi samo zbog izgleda; puli je prvotno uzgajan za čuvanje stoke u zahtjevnim mađarskim uvjetima, pa ga je gusta, vunasta i zapetljana dlaka štittila od teških vremenskih uvjeta i potencijalnih grabežljivaca, uključujući vukove.

Osnovne informacije o pasmini

GRUPA: Pastirski pas
VISINA: 40 do 44 cm
TEŽINA: 11-16 kg
KRZNO: Gusta dlaka otporna na sve vremenske uvijete, koja se kod odraslih pasa formira u dredove
BOJA KRZNA: Crna, hrđa crna, siva ili bijela
ŽIVOTNI VIJEK: 10-15 godina
OSOBNOST: inteligentni, puni energije, poslušni, vjerni, osjetljivi, ljubazni i privrženi
HIPOALERGEN: Da
PORIJEKLO: Mađarska

Karakteristike pulija

Puli je obiteljska pasmina. Prijateljski su nastrojeni, energični i zaigrani psi. Vole se zabavljati, ali također su vrlo dobri u čitanju vašeg raspoloženja i znaju kada trebate maženje. Aktivni su i zaigrani čak i kada ostare.

Puliji se dobro slažu sa drugim psima, uključujući malu djecu koja znaju biti nježna, mogu se dobro slagati s mačkama individualno ovisi o psu i tome jesu li odrasli zajedno.

Razina privrženostiVisoka
PrijateljstvoVisoko
Prikladni za djecuVisoko
Prikladni za kućne ljubimceSrednje
Potreba za aktivnošćuVisoko
ZaigranostVisoka
Razina energijeVisoka
Mogućnost dresureVisoka
InteligencijaVisoka
Vjerojatnost lajanjaVisoka
Količina linjanjaNiska

Povijest pulija

Stoljećima se puli koristi za čuvanje stada ovaca i čuvanje farmi u Mađarskoj. Prirodno su zaštitnički nastrojeni i oprezni, a današnji puli zadržava svoj instinkt za čuvanje, kao i instinkt za okupljanje i vođenje stada ovaca. Ako nema ovaca u blizini, puli nije izbirljiv. Čuvat će obiteljske ljubimce, djecu, kokoši – praktički sve što se kreće.

Pasmina puli preživjela je Drugi svjetski rat, a nekoliko pasa stiglo je i u Sjedinjene Američke Države radi čuvanja i zaštite stada. Puli su brzo ostavili dobar dojam u SAD-u, a pasmina je priznata od strane Američkog kinološkog saveza (American Kennel Club) od 1936. godine, gdje je dio pasmine iz skupine pastirskih pasa.

Osnivač i izvršni direktor Facebooka, Mark Zuckerberg, i njegova supruga Cilla, vlasnici su neobrijanog pulija kremaste boje po imenu Beast koji ima vlastitu Facebook stranicu s više od 2 milijuna pratitelja.

Kako se brinuti za pulija

Najveći izazov u brizi za pulija je vjerojatno njegova njega, više nego vježbanje i trening. Ako imate pulija, imate izbor hoćete li mu oblikovati dugu kosu u dredove ili je održavati četkanjem ili šišanjem. Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca odluče se za kratko održavanje dlake radi praktičnosti jer održavanje dredova zahtijeva puno posla.

Aktivnost

Ispod svih tih dredova, puliji su atletske i energične životinje. Trebaju dovoljno dnevne tjelesne aktivnosti i mentalne stimulacije da bi bili sretni. Duge šetnje (ciljajte na ukupno sat vremena dnevno), planinarenje i igre s lopticom mogu zadovoljiti njihove potrebe, mnogi vlasnici pulija sudjeluju u organiziranim pasjim sportovima poput pastirstva, agiliteta i flyballa. Također je pastirski pas koji treba veliko ograđeno dvorište kako bi trčkarao i potrošio svu svoju energiju.

Njega i održavanje

Dlake pulija prirodno tvore dredove, obično počevši kad su štenci stari oko devet mjeseci. No, kako biste osigurali pravilno formiranje i održavanje tih dredova, trebat ćete pravilno brinuti o njihovoj dlaci. Vaš uzgajivač ili stručni groomer može vam pomoći da usmjerite dlaku tako da se pravilno formiraju dredovi, a da se ne stvori jedan veliki čvor.

Kupanje pulija zahtijeva posebnu tehniku i strpljenje, jer je potrebno puno vremena da se dredovi natope vodom i da se dobro ispere šampon. Sušenje je pravi izazov – može potrajati sate, baš kao i kod sušenja vune – počevši od kraja prema korijenu, i dodatnim uklanjanjem vlage ručnicima. Neki vlasnici koriste posebno sušilo za pse u kavezu, no možete koristiti i obično sušilo za kosu i upijajuće mikrofiber ručnike kako biste ubrzali proces. Izuzetno je važno osigurati da su dredovi potpuno suhi nakon kupanja, jer bi vlažni dredovi mogli upljesniviti.

Ako odlučite da nećete formirati dredove kod svog pulija, već ćete ga držati s podšišanom dlakom, iznimno je važno i dalje temeljito četkati psa barem jednom tjedno kako biste spriječili stvaranje čvorova. Dlaka iznad očiju također se može podšišati kako bi pomogla psu da bolje vidi.

Dresura

Puliji su izrazito inteligentni i lako se treniraju. Primjenom pozitivnih metoda možete ih naučiti jaku puno trikova. Rana socijalizacija štenaca je važna kako bi se suzbila prirodna opreznost prema strancima i kako bi pomogla puliju da razvije samopouzdanje

Najčešći zdravstveni problemi

Kao i većina čistokrvnih pasa, puli su skloni nekoliko nasljednih bolesti. Odgovorni uzgajivači testiraju svoje odrasle pse prije parenja kako bi izbjegli prenošenje nasljednih bolesti.

Međutim, u pasmini se mogu pojaviti neki nasljedni zdravstveni problemi, uključujući:

 • Displazija kuka : nepravilnost građe kukova, kada brzorastući koštani dio kukova nije dovoljno učvršćen potpornim strukturama (mišići, ligamenti, tetive, zglobna čahura).
 • Luksacija patele: liječnici sumnjaju da je čašica koljena iščašena prema van jer uvijanje bedrene kosti i neispravan položaj osi vrata bedrene kosti (coxa valga) pomiču mišiće povezane s čašicom koljena.
 • Degenerativna mijelopatija: progresivna je neurodegenerativna bolest leđne moždine

Prehrana

Hranite svog pulija visokokvalitetnom hranom za pse. Vaš uzgajivač ili veterinar mogu vam dati preporuku o najboljoj hrani za ovu pasminu zbog njegove predispozicije za neka nasljedna stanja zglobova. Važno je ne dopustiti da vaš puli postane pretežak.

No, kako biste osigurali da vaš pas dobiva pravu količinu hrane, važno je konzultirati se s veterinarom jer se to može razlikovati ovisno o dobi, razini aktivnosti i drugim čimbenicima. Također, uvijek osigurajte svježu vodu koja je dostupna vašem psu u svakom trenutku.

Gdje i kako nabaviti pulija

Ako planiraš nabaviti štene pulija od uzgajivača, prethodno provjeri radi li se o provjerenoj i registriranoj uzgajivačnici. Informacije o registraciji uzgajivačnice je jedna od osnovnih stvari, no nemoj se zaustaviti na tome, traži preporuke vlasnika koji već posjeduju pulija. 

S obzirom na to da su puliji skloni bolestima, raspitaj se o zdravstvenom stanju i povijesti bolesti.

Napomena: Nikako ne razmatraj kupnju od preprodavača i neregistriranih uzgajivačnica s internet oglasnika i slično. Kupuj odgovorno.

Prednosti i nedostatci pulija

Prednosti

 • Puni ljubavi i razigrani
 • Odlični psi čuvari
 • Zdravi i dugo žive

Nedostatci

 • Mogu puno lajati
 • Trebaju puno aktivnosti
 • Ne smijete ih dugo ostavljati same

Slične pasmine i sljedeći koraci

Kao i kod svake pasmine, ako misliš da je puli pravi za tebe i tvoju obitelj, dobro se informiraj prije nabavke. Razgovaraj s drugim vlasnicima pulija, uglednim uzgajivačima i udrugama za spašavanje životinja kako bi saznao sve potrebne informacije koje će ti pomoći prilikom odluke.

Ako te zanimaju slične pasmine, pogledaj sljedeće:

 • Komondor
 • Poljski nizinski ovčar
 • Pumi

Postoji mnoštvo odličnih pasmina, uz malo istraživanja, možeš pronaći idealnu za svoj dom.

Česta pitanja o puliju

Može li puli vidjeti iza sve te dlake na svom licu?

Kod pulija s dredovima, njihova dugačka kosa obično prekriva oči. Neki ljudi koriste gumice ili kopče kako bi držali kosu podalje od očiju, ali zapravo to nije potrebno. Puli mogu vidjeti kroz svoje dredove, slično kao što biste vi vidjeli kroz prozorske rolete ili zavjesu od perlica.

Kako možete razlikovati pulija i komondora budući da oboje imaju dredove?

Ove dvije pasmine potječu iz Mađarske i izgledaju slično. Dredovi pulija su tanji. Puli su također puno manji psi od komondora.

Je li pasmina puli rijedak?

Puli se doista smatraju rijetkom i jedinstvenom pasminom u Sjedinjenim Američkim Državama. Ne postoji službeni razlog za njihovu rijetkost. Međutim, moguće je da nije popularan izbor za uzgajivače zbog zahtjeva za intenzivnom njegom njihove dlake.

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)