|

Engleski buldog (buldog): Informacije o pasmini i korisni savjeti

Povijest pasmine, savjeti za njegu i korisne informacije za vlasnike kućnih ljubimaca

Bulldog je pasmina srednje veličine porijeklom iz Engleske. Poznata po svom prepoznatljivom zgužvanom licu, širokim ramenima i načinu hodanja. Engleski bulldog je jedna najpriznatijih pasmina na cijelom svijetu. Iako ih svi nazivaju engleski bulldog, službeni naziv pasmine je samo “Buldog”.

Engleski bulldog će se najbolje snaći u većim kućama i stanovima. Bez obzira na sve, najsretniji su kada su u krugu članova svoje obitelji. Oni su dostojanstveni, ali zabavni, hrabri, ali opušteni, uporni i slatki. Engleski buldozi su specifična i unikatna pasmina.

Osnovne informacije o pasmini

GRUPA: Kućni psi
VISINA: 35 – 38 cm
TEŽINA: 18 – 23 kg
KRZNO: Ravna, kratka, mekana i sjajna dlaka
BOJA KRZNA: Crvenkastosmeđa, bijela, žutosmeđa,blijedosmeđa ili bilo koja kombinacija navedenih boja. S ili bez šara i uzoraka. Na primjer, tigrasti uzorak, pjegice ili crnim točke.
ŽIVOTNI VIJEK: 8 – 10 godina
OSOBNOST: Prijateljski nastrojeni, društveni, poslušni
HIPOALERGEN: Ne
PORIJEKLO: Engleska

Karakteristike engleskih buldoga

Engleski buldozi su iznimno popularni u Engleskoj i Sjevernoj Americi. Unatoč svojim naborima na čelu i mrzovoljnom pogledu, izrazito su dragi i prijateljski nastrojeni. Engleski buldozi su izvrsni obiteljski psi i slažu se s odraslima i djecom. Obično mirno koegzistiraju u istom kućanstvu s drugim kućnim ljubimcima. No, ponekad može se dogoditi da se neće slagati s drugim psima istog spola. Zahvaljujući svojoj čudnoj konstrukciji lica, buldozi proizvode razne zvukove, njuškaju, rokću, hrču, i obilno sline.

Razina privrženosti Srednja
PrijateljstvoSrednje
Prikladni za djecuVisoko
Prikladni za kućne ljubimceSrednje
Potreba za aktivnošćuNiska
ZaigranostNiska
Razina energijeNiska
Mogućnost dresureNiska
InteligencijaSrednja
Vjerojatnost lajanjaNiska
Količina linjanjaSrednja

Povijest engleskih buldoga

U Engleskoj, u 13. stoljeću, buldog bio borbeni pas koji je služio kao mamac za bikove u borbama bikova. Tijekom tog razdoblja, buldozi su izgledali i ponašali se sasvim drugačije nego li je to danas. Konkretno, bili su puno žešći i žustriji zbog čega nisu ni najmanje bili prikladni kao kućni ljubimci. Nakon što su krvoločni sportovi, kao što je mamljene bikova, zabranjeni u Engleskoj, engleski buldozi više nisu imali svrhu zbog čega im je prijetilo izumiranje, no ljubitelji engleskih buldoga uspjeli su održati i spasiti pasminu. Pametnim uzgojem, narav buldoga je ublažena i pretvoren je u sporog, tromog, izrazito slatkog i kućnog ljubimca kakvog poznajemo danas.

Kako se brinuti za engleskog buldoga

Engleski buldozi su jako osjetljivi na visoke temperature i podložni su toplinskom udaru. Zbog toga je tijekom većih temperatura potrebno biti na oprezu i poduzeti neke mjere kako bi psu bilo što lakše tijekom tog perioda. Kada su temperature visoke, ako je ikako moguće, treba izbjegavati šetnje i aktivnosti na otvorenom. Tada je psa najbolje držati u zatvorenom klimatiziranom prostoru. Ako je pak iz bilo kojeg razloga izlazak nužan, neka on bude kratak, te boravak isključivo u dubokom hladu. U vrijeme velikih vrućina, pas uvijek mora imati dostupnu hladnu čistu vodu i prostor koji nije direktno izložen suncu, po potrebi ventilator, podlogu za hlađenje i suncobran.

Aktivnost

Buldozi su poznati po svojoj lijenosti. Iako je istina da su engleski buldozi jedna od smirenijih pasmina, neki se neće zadovoljiti s cjelodnevnim izležavanjem na krevetu već će uživati u nešto energičnijim aktivnostima. Buldozi vole svakodnevne šetnje, ali ne dulje od 20 do 30 minuta, a neki pak žude za žustrijim aktivnostima poput bacanja i donošenja loptice ili pak igranje u parku za pse. Neki engleski buldozi čak briljiraju u natjecateljskim sportovima za pse kao što su natjecanja poslušnosti i agilnosti.

Njega i održavanje

Kratka dlaka engleskih buldoga vrlo je lagana za održavanje. Dva do tri brza češljanja tjedno uklonit će većinu otpale dlake što će maksimalno smanjiti linjanje, a dlaka će izgledati blistavo i sjajno. Za razliku od dlake, posebnu pažnju treba posvetiti dubokim borama na faci i ostatku tijela. Bore su mamac za zmazanoće i prašinu. Treba ih svakodnevno čistiti suhom pamučnom gazom, a zatim dobro posušiti. Tijekom ljeta kada se tijelo više znoji, da bi bore ostale suhe možda će biti potrebno koristiti neke tekućine i kreme. Ako se bore ne čiste redovito, može se razviti upala koja može biti izuzetno iritantna i bolna za psa.

Uši psa treba pregledati jednom tjedno i po potrebi očistiti provjerenim sredstvom za čišćenje ušiju kućnih ljubimaca. Nokte, kao i kod ostalih pasmina, treba pregledati barem jednom mjesečno i po potrebi skratiti. Engleski buldozi se konstantno valjaju po podu pa ih je potrebno kupati barem jednom mjesečno ili po potrebi, kada se vidno zaprljaju.

Dresura

Engleski buldozi mogu biti izrazito tvrdoglavi pa ih je jako teško dresirati. No, s druge strane, kada vidiš da neki engleski buldozi znaju surfati i skejtati, zapravo shvatiš kako su ipak sposobni i mogu svašta naučiti. Da bi se postigli rezultati, tijekom treninga i dresure treba imati ogromnu motivaciju i strpljenje.

Kod dresure engleskih buldoga najbolje funkcioniraju metode nagrađivanja (uz pomoć psećih poslastica) i dresura uz pomoć klikera. Za maksimalnu učinkovitost dresure i maksimalno zadržavanje pažnje engleskih buldoga, treninzi moraju biti kratki i kao nagrade za dobro obavljen posao treba koristiti njihove omiljene poslastice.

Najčešći zdravstveni problemi

Nije tajna kako engleski buldozi nisu najzdravija pasmina na svijetu. Ovo su neki zdravstveni problemi koji se često pojavljuju kod engleskih buldoga:

Problemi s disanjem

Problemi s disanjem javljaju se zbog brahicefalnog sindroma. Suženi nosni otvori i izduženo meko nepce sprječavaju protok zraka do pluća što može biti ozbiljan problem. Ovaj problem je opasan ljeti jer smanjuje mogućnost hlađenja tijekom vrućina što povećava rizik od pregrijavanja i temperaturnog šoka.

Problemi s očima

Engleski buldozi su skloni sindromu suhog oka, entropiji i ektropiji (uvrnuti očni kapak), protruziji suzne žlijezde treće očne vjeđe (eng. cherry eye) i distihijazi oka (postojanje dva reda trepavica).

Ventrikularni septalni defekt

Urođena srčana bolest koja se manifestira rupom u zidu koja odvaja donje srčane komore.

Ortopedski problemi

Engleski buldozi su skloni mnoštvu različitih ortopedskih zdravstvenih problema poput displazija kukova, luksacija ramena, displazija lakta i luksacija patele.

Internalizirani rep

Internalizirani rep je nasljedna bolest u kojoj rep izraste u neprirodan položaj. Prilikom izrastanja, kralješci formiraju abnormalnost koja se spiralno spušta prema dolje, što dovodi do analne opstrukcije i potencijalno drugih ozbiljnih problema.

Zbog mnoštva zdravstvenih problema koji se često javljaju kod engleskih buldoga, veterinarski troškovi mogu biti prilično visoki tijekom cijelog života buldoga. Ako se odlučuješ postati novi vlasnik engleskog buldoga, to je nešto što definitivno moraš uzeti u obzir.

Prehrana

Engleski buldozi obožavaju hranu. 

Ako se ne kontrolira količina hrane, njihova velika proždrljivost može dovesti do pretilosti što će dodatno opteretiti zglobove i potaknuti nove zdravstvene probleme. Engleski buldozi nikako ne bi smjeli imati pristup hrani u neograničenim količinama (slobodno hranjenje), već bi se svaki obrok trebao precizno mjeriti. U pravilu, engleski buldozi se hrane u dva obroka u danu.

Količina potrebna za pojedinog psa ovisi o njegovoj veličini, razini aktivnosti, dobi i drugim čimbenicima. O točnim količina i vrsti prehrane, najbolje se savjetovati sa svojim veterinarom ili nutricionistom za pse. Pas u svakom trenutku treba imati pristup svježoj i čistoj vodi. 

Gdje i kako nabaviti engleskog buldoga

Ako planiraš nabaviti engleskog buldoga, prvo provjeri lokalna sklonište za životinje i udruge koje skrbe za napuštene životinje. Raspitaj se možeš li se prijaviti na listu čekanja, pa kada engleski buldog bude dostupna za usvajanje, imaš prednost pred ostalim usvajateljima. Briga za svakog psa iziskuje vrijeme, energiju i novac, pa prije nego li nabaviš psa osiguraj da imaš sve potrebno za sretan i dug život psa. 

Engleski buldozi zbog konstrukcije svog tijela uvijek rađaju carskim rezom što znači da cijena štenaca može biti paprena.  Cijena za engleskog buldoga iz službene uzgajivačnice može ići i preko 1500 EUR i više. Cijena može znatno varirati u ovisnosti o krvnom srodstvu i raznim drugim faktorima.

Zbog velikog rizika od bolesti i troškova veterinara, psa nikako ne bi trebalo nabavljati preko oglasnika već u službenim uzgajivačnicama za pse.

Napomena: Nikako ne razmatraj kupnju od preprodavača i neregistriranih uzgajivačnica s internet oglasnika i slično. Kupuj odgovorno.

Prednosti i nedostatci engleskih buldoga

Prednosti

  • Puni osobnosti
  • Mogu živjeti u prostoru bilo koje veličine, od malog stana do velike kuće
  • Sposobni za natjecanja agilnosti ili vožnju skejtborda

Nedostatci

  • Skloni zdravstvenim problemima kao što su problemi s disanjem, problemi s očima i ortopedski problemi
  • Sline, hrču i ispuštaju puno plinova
  • Teritorijalno i obrambeno ponašanje kada je u pitanju hrana

Slične pasmine i sljedeći koraci

Kao i kod svake pasmine, ako misliš da je engleski buldog pravi pas za tebe i tvoju obitelj, dobro se informiraj prije nabavke. Razgovaraj s drugim vlasnicima engleskih buldoga, veterinarima, uglednim uzgajivačima i udrugama za spašavanje životinja kako bi saznao sve potrebne informacije koje će ti pomoći prilikom odluke.

Ako te zanimaju slične pasmine, pogledaj sljedeće:

Postoji mnoštvo odličnih pasmina, uz malo istraživanja, možeš pronaći idealnu za svoj dom.

Česta pitanja

Zašto engleski buldozi reže i laju tijekom hranjenja?

To se zove zaštita resursa i ozbiljan je problem koji može eskalirati ako se na vrijeme ne uoči i spriječi.

O načinima kako spriječiti ili umanjiti problem čuvanje resursa kod svog engleskog buldoga, najbolje je  savjetovati se sa svojim veterinarom ili profesionalnim trenerom pasa. Dobra praksa je uvijek hraniti samog, tj. dok oko njega nisu ljudi i drugi kućni ljubimci. To se pogotovo odnosi na djecu.

Da li je engleski buldog dobar odabir za prvog psa?

Pasmina engleski buldog je jedna od najboljih pasmina za ljude koji postaju vlasnici psa po prvi put u životu. Oni su skromni i izrazito prijateljski nastrojeni psi koji ne zahtijevaju puno aktivnosti. Za njegovanje je dovoljno zadovoljiti osnovne potrebe psa. Međutim, vlasnici engleskih buldoga trebaju biti spremni na potencijalno česte posjete veterinaru radi mnoštva nasljednih bolesti koje ih mogu zadesiti.

Zašto engleski buldozi puno prde?

Istina, engleski buldozi puno prde. Prekomjerno ispuštanje plinova je nuspojava gutanja zraka tijekom disanja.Istinski fanovi engleskog buldoga ispuštanje plinova smatraju zaštitnim znakom pasmine i to im je sasvim normalno.

Pravi razlog zbog kojeg toliko prde leži u njihovoj anatomiji: zbog kratkih noseva i pljosnatih lica jedu vrlo brzo zbog čega gutaju veće komade hrane što iritira njihov probavni sustav.

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)