|

Čivava (Chihuahua): Informacije o pasmini i korisni savjeti

Povijest pasmine, savjeti za njegu i korisne informacije za vlasnike kućnih ljubimaca

Chihuahua je mala, ali samouvjerena pasmina koji obožava dati ali i okupirati pažnju. Unatoč svom sitnom i krhkom izgledu, pasmina je prilično srčana, a u nekim situacijama i drska. Čivave imaju široke oči i uspravne uši koje su, u usporedbi s glavom i ostatkom tijela, relativno velike. Čivave imaju jedinstvenu osobnost koja neće svakome odgovarati, no mogu biti vrlo nježne i odane svojim vlasnicima. 

Osnovne informacije o pasmini

GRUPA: Mali psi
VISINA: 15 – 23 cm
TEŽINA: 1 – 3 kg
KRZNO: Čivave mogu imati krzno s glatkom kratkom ili dugom dlakom.
BOJA KRZNA: Mogu se pronaći u različitim bojama. Mogu biti jednobojne ili pak kombinacija dviju boja. Najčešće boje su crna, tamnosmeđa, smeđa, krem, bijela, plavkasta, srebrna, čokoladna i crvena.
ŽIVOTNI VIJEK: 12 do 20 godina
OSOBNOST: Odane, na oprezu, živahne, pažljive, bistre, druželjubive
HIPOALERGEN: Ne
PORIJEKLO: Meksiko

Karakteristike čivave

Chihuahue su trenutno nevjerojatno popularni kućni ljubimci. Većina vlasnika čivava se toliko zaljube u pasminu da postaju obožavatelji pasmine za cijeli život. Omiljene su među vlasnicima pasa zbog svog drskog  ponašanja. Svoje loše strane i nedostatke nadoknađuju vrlo zanimljivom i posebnom osobnošću.

Razina privrženostiVisoka
PrijateljstvoVisoko
Prikladni za djecuSrednje
Prikladni za kućne ljubimceSrednje
Potreba za aktivnošćuNiska
ZaigranostSrednje
Razina energijeSrednje
Mogućnost dresureSrednje
InteligencijaVisoka
Vjerojatnost lajanjaSrednje
Količina linjanjaNiska

Povijest čivave

Čivava potječe iz Meksika, a dobila je ime po istoimenoj saveznoj državi na sjeveru Meksika. Vjeruje se kako je pasmina nastala od svete pasmine drevnih Tolteka, techichi. Postoje saznanja kako se pasmina pojavila još u devetom stoljeću. Također se vjeruje kako je mala visina čivave dobivena križanjem s kineskim kukmastim psom.

Pasmina je registriran od strane Američkog kinološkog saveza (AKC) 1904. godine. Chihuahua je jedna od najstarijih pasmina na američkom kontinentu i jedna od najmanjih pasmina na svijetu. Čivave su prepoznatljive zahvaljujući svojoj maloj veličini i specifičnoj osobnosti. Znatno povećanje popularnosti dogodilo se u 1990-ima i ranim 2000-ima kada ih je Taco Bell, lanac restorana brze prehrane, prikazao u svojoj reklami. Uz to, čivave su se mogle vidjeti u raznim reality TV serijama i bile su poznate kao pasmina mladih bogatih žena.

Kako se brinuti za čivavu

Čivave su izuzetno privržene i željne pažnje zbog čega će uživati u ljudskom naručju i iskoristit će svaki mogući trenutak za maženje sa svojim vlasnicima. Ako se dobro odgoji i socijalizira, čivava može biti odličan obiteljski pas. Zbog svoje osobnosti, neće se baš svaka čivava slagati s djecom, no to se može popraviti dodatnim treningom i socijalizacijom. Često se preporučuje da se čivave ne udomljavaju u obitelji s malom djecom, jer djeca možda neće znati kako se odnositi prema malim psima poput čivave. Nepažnja i nesmotrenost mogu prouzročiti trajne ozljede na psu.

Aktivnost

Mnogi ljudi kod malih pasmina  njihove podcjenjuju potrebe za aktivnošću. Čivavama je neophodno osigurati redovitu aktivnost. One spadaju u srednje aktivne pse i u slučaju nedovoljne dnevne aktivnosti mogu razviti loše obrasce ponašanja. Redovito vježbanje i mentalna stimulacija pomoći će u održavanju mentalnog i fizičkog zdravlja psa.

Ako nisu socijalizirane i odgojene, čivave tijekom šetnje mogu burno reagirati prema drugim psima. Stoga treba biti na oprezu i po potrebi izbjeći potencijalne sukobe prije nego li se dogode.

Njega i održavanje

Čivave s glatkom dlakom relativno su jednostavne za održavanje i ne traže više od osnovne uobičajene njege. Međutim, čivave s dugom dlakom zahtijevaju češće njegovanje, prije svega redovito četkanje. Zbog svoje male veličine, nokti čivava se ne troše prirodno, stoga je važno da im se redovito provjerava dužina noktiju i po potrebi odrežu kako psu ne bi stvarali neugodnost tijekom hodanja i trčanja. 

Dresura

Drzak stav čivave zahtijeva pravilnu socijalizaciju i dubinski trening poslušnosti. Bez odgovarajuće socijalizacije, pasmina može postati plašljiva i obrambeno nastrojena prema nepoznatim ljudima i životinjama. 

Neodgojene čivave može se ponekad ponašati prkosno i obrambeno čak i prema svom vlasniku i ostalim članovima obitelji. Iako ponekad tvrdoglava, pasmina je pametna. Uz određeni trud i predanost vlasnika, svaka čivava se može obuzdati i naučiti lijepom ponašanju.

Zbog njihove tvrdoglavosti, vrlo ih je bitno dok su male naviknuti na postupke održavanja poput četkanja, rezanja noktiju, i čišćenja ušiju. Ako vlasnik to ne napravi, odlasci veterinaru i određeni postupci liječenja i njegovanja mogu biti vrlo frustrirajući, i za psa, i za vlasnika.

Najčešći zdravstveni problemi

Odgovorni uzgajivači nastoje održati najviše standarde koje su uspostavili kinološki klubovi poput AKC-a. Manje je vjerojatno da će psi uzgojeni od strane uzgajivača koji prate standarde naslijediti bolesti. Međutim, niti jedan pas nije u potpunosti imun na bolesti. 

Ovo su neke od najčešćih nasljednih bolesti kod čivave:

Luksacija patele

Luksacija patele je bolest u kojoj je čašica koljena dislocirana i psu uzrokuje bol tijekom hodanja. Da pas ima ovaj problem može se primijetiti ako pas tijekom stajanja drži nogu iznad tla ili kad mu se čašica koljena pomiče vraća i izlazi iz prirodnog položaja tijekom stiskanja i otpuštanja mišića.

Urušavanje dušnika

Urušavanje dušnika je problem s disanjem kada prstenovi koji dušnik drže otvorenim, oslabe. Kada se dušnik uruši, kroz njega ne može prolaziti zrak zbog čega se pojavljuju problemi s disanjem.

Ovakvo ograničenje dušnika se često viđa kod malih pasa i nije poznato koji je razlog nastanka. Vjeruje se da je bolest nasljedna. Osim problem s disanjem, simptom bolesti je kašalj izazvan pritiskom na dušnik. Ako primijetiš neke od ovih simptoma, obavezno i što prije posjeti svog veterinara.

Hidrocefalus

Hidrocefalus je bolest abnormalnog nakupljanja tekućine u mozgu. Ovo bolest se može primijetiti kod štenaca. Posljedica nakupljanja tekućine u lubanji bit će promjena u veličini glave.

Hipoglikemija

Hipoglikemija je bolest niske razina šećera u krvi. Najčešće se pojavljuje se kod štenaca čivave zbog čega će im za pravilan razvoj možda trebati osigurati dodatan šećer. 

Osjetljivost na hladnoću

Čivave vole biti na toplom i loše podnose hladnoću. Ovo možeš vrlo jednostavno primijetiti po tome što će pas u prostoru u kojem boravi često leći ili sjesti bliže izvorima topline. To može biti dio kuće koji je obasjan suncem, zimi blizu radijatora ili će se ušuškati u toplu deku. 

Ako primijetiš neke od ovih znakova, svakako razmisli o tome da tijekom hladnog vremena svom psu za vrijeme boravka izvan kuće obučeš hudicu, kaputić ili džemper koji će ga dodatno ugrijati.

Prehrana

Čivave zbog svoje male veličine nemaju potrebu za velikom količinom hrane. Kao i kod ostalih pasa, ako se ne kontrolira količina hrane, čivave mogu postati pretile. Pretilost može biti uzrok drugim bolestima i znatno skratiti životni vijek psa. 

Količina hrane ovisi o prehrambenim potrebama psa koje se mogu mijenjati s godinama, razinom aktivnosti i zdravstvenim stanjem.  S obzirom na to da je svaki pas različit, svakako se o potrebnoj količini i vrsti hrane za svakog specifičnog psa preporučuje razgovor s veterinarom ili nutricionistom za pse. Dobra osnova za određivanje količine hrane su upute proizvođača hrane koje su napisane na ambalaži.

Čivave imaju malu čeljust i slabe zube. Da bi zubi bili zdravi, potrebno ih je svakodnevno četkati i njegovati. Njegovanje zuba uključuje svakodnevno žvakanje poslastica žvakalica i gumenih igračaka koje će pomoći u smanjenju plaka. Idealna suha komercijalna hrana za pse bi trebala imati veće i tvrđe komade. Kao što je to i kod drugih pasa, čivave u svakom trenutku moraju imati pristup svježoj i čistoj vodi.

Gdje i kako nabaviti čivavu

Iako postoje mnogi odgovorni uzgajivači, čivave su popularna pasmina pa se također mogu pronaći u skloništima i udrugama za napuštene životinje. Ako planiraš od uzgajivača nabaviti štene čivave, prethodno provjeri radi li se o provjerenoj i registriranoj uzgajivačnici. 

Informacije o registraciji uzgajivačnice je jedna od osnovnih stvari, no nemoj se zaustaviti na tome, traži preporuke vlasnika koji već posjeduju jednu ili čak više čivavi. S obzirom na to da su čivave sklone nasljednim bolestima, raspitaj se o zdravstvenom stanju i povijesti bolesti.

Napomena: Nikako ne razmatraj kupnju od preprodavača i neregistriranih uzgajivačnica s internet oglasnika i slično. Kupuj odgovorno.

Prednosti i nedostatci čivave

Prednosti

  • Velike maze
  • Vrlo inteligentan pas koji nije za svakoga
  • Male su pa su jednostavne za prenošenje i prijevoz

Nedostaci

  • Ne podnose hladno vrijeme i niske temperature
  • Traže puno tjelesne aktivnosti
  • Mogu biti agresivne ako nisu pravilno odgojene i socijalizirane

Slične pasmine i sljedeći koraci

Ako misliš da je čivava pravi pas za tebe i tvoju obitelj, dobro se informiraj prije nabavke. Razgovaraj s drugim vlasnicima čivave, uglednim uzgajivačima i udrugama za spašavanje životinja kako bi saznao sve potrebne informacije koje bi ti mogle pomoći prilikom donošenja odluke.

Ako te zanimaju slične pasmine, pogledaj sljedeće:

  • Jorkširski terijer (Yorkshire terrier)
  • Jazavčar (Dachshund)
  • Kineski kukmasti pas (Chinese crested)
  • Mops (Pug)

Postoji mnoštvo odličnih pasmina, uz malo istraživanja, možeš pronaći idealnu za svoj dom.

Česta pitanja

Jesu li čivave psi za stan?

Da. Zbog svoje male veličine i jednostavnog održavanja čivave su idealni psi za boravak u stanu. Čivave zbog svog laveža mogu biti dosta bučne. Da bi se buka i lavež sveli na minimum, vrlo ih je bitno što ranije socijalizirati i dresirati.

Za što su čivave uzgajane?

Za razliku od radnih ili službenih pasa koji imaju svoju svrhu, smatra se kako su se čivave uzgajale upravo kako bi bile kućni ljubimci. Čivave imaju dugu povijest postojanja, a vjeruje se da su nastale od drevne pasmine tachichi.

Jesu li čivave dobri obiteljski psi?

Chihuahue mogu biti izvrsni obiteljski psi uz nekoliko uvjeta. Prije svega treba ih uvesti u obitelj mlade, kako bi odrastali okruženi ukućanima i ne bi živjeli u stresnom okruženju. Preporučuje se da su djeca u kućanstvu starija i naučena na suživot s kućnim ljubimcem, kako ga držati i načine kako se s njim pravilno igrati. Kako bi pas bio što sretniji i opušteniji, svi ukućani bi trebali znati kako se brinuti za njega i sve njegove potrebe.

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)