|

Mops (Pug): Informacije o pasmini i korisni savjeti

Povijest pasmine, savjeti za njegu i korisne informacije za vlasnike kućnih ljubimaca

Mops je mala pasmina porijeklom iz Kine. Imaju kratku glatku dlakom s poddlakom koja može biti u crnoj ili bež boji. Njuška im je kratka i spljoštena, lice naborano a rep uvijen preko leđa. Oni su čvrsti mali psi s puno osobnosti. Mopsevi su uglavnom dragi i dobrodušni psi, no vrlo su hrabri i srčani.

Mogu se prilagoditi mnogim različitim životnim situacijama, iako više vole ekstremno vruće ili hladne klime. Oni su društveni psi i što je više moguće vrijeme provode sa svojim vlasnicima i obitelji. Normalno kod mopsa je da te prati po kući kamo god ti ideš, pa i u toalet. Mopsevi nisu agresivni zbog čega su odlični psi za obitelji s djecom.

Informacije o pasmini

GRUPA: Mali psi
VISINA: 25 – 33 cm
TEŽINA: 6 – 11 kg
KRZNO: Glatko, kratkodlak
BOJA KRZNA: Bež, crna
ŽIVOTNI VIJEK: 13 do 15 godina
OSOBNOST: Privržen, smiren, zaigran
HIPOALERGEN: Ne
PORIJEKLO: Kina

Karakteristike mops pasmine

Mops je poznati po tome je vrlo privrženi vlasniku, da je prijateljski nastrojeni i ima pozitivnu narav. Mops obožava ljude i ima potrebu uvijek biti u prisutnosti ljudi, a pogotovo u blizini svog vlasnika. Nemaju visoku razinu energije i ne traže veliku aktivnost, no izrazito se vole igrati. U svakom trenutku žele biti u centru pažnje. Ako to nije slučaj, pažnju će pokušati privući na sve moguće načine.

Razina privrženostiVisoka
PrijateljstvoVisoko
Prikladni za djecuVisoko
Prikladni za druge kućne ljubimceVisoko
Potreba za aktivnošćuSrednja
ZaigranostSrednja
Razina energijeSrednja
Mogućnost dresureSrednja
InteligencijaSrednja
Vjerojatnost lajanjaNiska
Količina linjanjaSrednja

Povijest mops pasmine

Povijest mopsa seže najmanje 400. godine prije Krista što ih čini jednom od najstarijih pasmina na svijetu. Mnogo se raspravlja o pravom podrijetlu mopsa, no vjeruje se da je pasmina došla iz Kine. Mops bi mogao biti u srodstvu s pekinezerom, dok neki vjeruju da je pasmina ipak potekla od buldoga ili mastifa. Kineski carevi izrazito su cijenili ovu malu pasminu i bili su poželjan poklon.

Od 1500. godine, mops se počeo širiti svijetom. Postali su popularni među europskim kraljevskim obiteljima što je potaknulo rašireniji uzgoj u Europi. Novi val mopsova došao je u Englesku nakon što su Britanci, 1860. godine, osvojili kinesku carsku palaču. Tada je pasmina dobila svoju prepoznatljivu spljoštenu njušku i nešto kraće noge.

Američki kinološki klub prvi put je priznao pasminu 1885. godine. I danas je mops jedna od najpopularnijih pasmina u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako se brinuti za mopsa

Mopsevi nemaju visoku razinu energije no kao i sve ostale pasmine, potrebna im je svakodnevna aktivnost u obliku šetnje po kvartu ili trčanja po vlastitom dvorištu. Mopsevi su svojeglavi pa se, kako bi se lijepo ponašali, preporučuje dresura i socijalizacija. Mops ima svoje potrebe, no u odnosu na neke druge pasmine prilično je jednostavan za brigu.

Aktivnost

Mopsevima je potrebna umjerena količina aktivnosti. Zadovoljit će ih aktivnost od oko sat vremena dnevno. Jutarnja i večernja šetnja plus nešto aktivnog vremena za igru trebali bi biti dovoljni. Mopsevi zajedno vole sudjelovati u natjecanja za pse, a uživaju i u raznim oblicima slagalicama koje ih izazivaju mentalno i fizički.

Pazi da ne preopteretiš svog mopsa. Mopsevi su posebno osjetljivi na veće temperature. Temperature iznad 22 stupnja Celzijusa već mogu biti problematične. Kratka njuška mopsa otežava hlađenje dahtanjem što može dovesti do toplinske iscrpljenosti i toplinskog udara. Kako bi mopsu život bio lakši i duži, preporučuje se operacija mekog nepca koja će osloboditi protok zraka i psu omogućiti lakše disanje.

Njega i održavanje

Kratku dlaku mopsa prilično je lako njegovati, uglavnom zahtijeva samo osnovnu njegu. Planiraj četkanje jednom tjedno kako bi se uklonila otpala dlaka. Ovisno o tome koliko zaprljaju, treba ih kupati otprilike jednom mjesečno. 

Minimalno jednom tjedno bi trebalo očistiti područje lica i nabora. Bitno je sve nabore dobro isušiti kako ne bi došlo do infekcija što ua njih može biti izrazito bolno. Tijekom ljetnih vrućih dana čišćenje će trebati ponavljati češće, pa i svakodnevno. 

Jednom mjesečno, kao i kod drugih pasa, potrebno je provjeriti veličinu noktiju i treba li ih skratiti. Zube kod mopsa bi trebalo prati svaki dan.

Dresura

Mopsovi uglavnom slušaju vlasnike i dobro reagiraju na pozitivne metode dresure. Posebno ih motiviraju poslastice, no važno je ne pretjerivati s hranom jer se mogu lako udebljati. Dobra ideja je koristiti dio dnevnog obroka kao poslastice za dresuru. Mopsevi su osjetljivi i ne vole oštar pristup kod dresure. Zbog takvog se pristupa mogu povući i odbiti daljnje sudjelovanje u treningu. Preporučuje se započinjanje obuke od što je moguće mlađe dobi. Idealno u najranijoj dobi s tečajem za štenad koji uključuje i socijalizaciju.

Pokušaj što je ranije moguće izlagati svog mopsa drugim životinjama, nepoznatim ljudima  i različitim lokacijama.. Mopsevi su obično otvoreni psi, pa će ih pozitivna iskustva iz različitih situacija osnažiti i povećati im samopouzdanje.

Najčešći zdravstveni problemi

Poput svih ostalih pasa, mopsevi su skloni određenim zdravstvenim problemima. Najčešći zdravstveni problemi kod mopsa su:

  • Problemi s očima (suho oko i čir na rožnici)
  • Alergije i drugi problemi s kožom
  • Encephalitis
  • Displazija kukova
  • Luksacija patele (čepovi koljena klize izvan mjesta)

Prehrana

Mops u svakom trenutku mora imati pristup svježoj i čistoj vodi. Dovoljno ih je hraniti nutritivno uravnoteženom industrijskom hranom za pse. Dobra praksa je dnevnu količinu hrane rasporediti u dva jednaka obroka. 

Količina hrane ovisi o prehrambenim potrebama psa koje se mogu mijenjati s godinama, razinom aktivnosti i zdravstvenim stanjem.  S obzirom na to da je svaki pas različit, svakako se o potrebnoj količini i vrsti hrane za svakog specifičnog psa preporučuje razgovor s veterinarom ili nutricionistom za pse. Dobra osnova za određivanje količine hrane su upute proizvođača hrane koje su napisane na ambalaži.

Mopsevi obožavaju hranu pa su skloni pretilosti. Stoga je važno paziti na količinu poslastica i druge dodatnu hranu koja im se daje tijekom dana kako se pas ne bi prejedao i debljao. Osim poslastica, veliki razlog prekomjernog debljanja je hranjenje psa ljudskom hranom. Ljudska hrana može biti jako opasna za pse i nikako ju ne bi trebalo davati psima.

Gdje i kako nabaviti mopsa

Iako postoje mnogi odgovorni uzgajivači, mopsevi su popularna pasmina pa se također mogu pronaći u skloništima i udrugama za napuštene životinje. Ako planiraš nabaviti štene mopsa od uzgajivača, prethodno provjeri radi li se o provjerenoj i registriranoj uzgajivačnici. 

Informacije o registraciji uzgajivačnice je jedna od osnovnih stvari, no nemoj se zaustaviti na tome, traži preporuke vlasnika koji već posjeduju mopsa. S obzirom na to da su mopsevi skloni bolestima i alergijama, raspitaj se o zdravstvenom stanju i povijesti bolesti.

Napomena: Nikako ne razmatraj kupnju od preprodavača i neregistriranih uzgajivačnica s internet oglasnika i slično. Kupuj odgovorno.

Prednosti i nedostatci mopsa

PrednostiNedostatci
Nisu lajavci (osim kada žele privući pažnju)Skloni prejedanju i prekomjernom debljanju
Mali su ali čvrstiPotrebno je konstantno čišćenje kožnih nabora na licu
Vrlo privrženi vlasniku i prijateljski nastrojeni prema članovima obiteljiMogu se pojaviti problemi s disanjem

Slične pasmine i sljedeći koraci

Ako misliš da je mops pravi pas za tebe i tvoju obitelj, dobro se informiraj prije nabavke. Razgovaraj s drugim vlasnicima pomeranca, uglednim uzgajivačima i udrugama za spašavanje životinja kako bi saznao sve potrebne informacije koje će ti pomoći prilikom odluke.

Ako te zanimaju slične pasmine, pogledaj sljedeće:

Postoji mnoštvo odličnih pasmina, uz malo istraživanja, možeš pronaći idealnu za svoj dom.

Česta pitanja

Je li mops pas za obitelj?

Uz dobru socijalizaciju i minimalnu dresuru, mopsevi mogu biti odlični obiteljski psi. Dobro se slažu s djecom, no bez obzira na to, dok je pas u blizini djece preporučuje se konstantan nadzor odrasle osobe.

Je li mops agresivan?

Mopsevi su većinom prijateljski nastrojeni i ne pokazuju nikakvu agresiju. Oni su jako privrženi svojoj obitelji, no unatoč tome, vrlo su otvoreni i vole kontakt sa strancima.

Je li mops pasmina pogodna za stan?

Mopsevi za trčanje i igranje ne zahtijevaju puno prostora pa se mogu odlični snaći u manjim stanovima. Vrlo bitno im je, kroz šetnje i igru na otvorenom,  svakodnevno osigurati i dovoljnu razinu aktivnosti i vježbe.

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)