|

Doberman: Informacije o pasmini i korisni savjeti

Povijest pasmine, savjeti za njegu i korisne informacije za vlasnike kućnih ljubimaca

Doberman je srednje velika pasmina. Originalni naziv pasmine je “Doberman Pinscher”, a  svijetu ih se od milja još naziva “Dobes” ili “Dobies”. Imaju duboka prsa, elegantan izgled i čvrstog stav tijela. Dobermani su neustrašivi, odani i vrlo inteligentni. Te osobine ih čine idealnim policijskim, ratnim i psima čuvarima, no ujedno mogu biti odlični kućni ljubimci.

Kada se doberman socijalizira i dresira, može odlično funkcionirati s djecom i biti odličan terapijski (rehabilitacijski) pas. Poznato je da su dobermani poslušan, no s druge strane vrlo zaštitnički nastrojeni. U njemačkoj, gdje su nastali, dobermani su stekli reputaciju opasnog psa čuvara (koji to stvarno i može postati), no oni po prirodi zapravo nisu agresivni i prilično su nježni. 

Osnovne informacije o pasmini

GRUPA: Radni psi
VISINA: 61 do 71 cm
TEŽINA: 30 do 45 kg
KRZNO: Kratko i glatko
BOJA KRZNA: Crno, narančasto, tamno plavo ili smeđe (s mogućnošću pojave bijelih mrlja)
ŽIVOTNI VIJEK: 10 do 12 godina
OSOBNOST: Inteligentan, odan, na oprezu, energičan i pažljiv
HIPOALERGEN: Ne
PORIJEKLO: Njemačka

Karakteristike dobermana

Iako imaju zastrašujući izgled, dobermani su ljupka i inteligentna pasmina koja se može odlično prilagoditi raznim načinima života. Dobermani su aktivni i marljivi, a njihova reputacija dobrih pasa čuvara čini ih odličnim izborom za obitelji ili vlasnike koji žive na imanjima s puno zemlje.

Razina privrženostiVisoka
PrijateljstvoSrednje
Prikladni za djecuSrednje
Prikladni za druge kućne ljubimceNisko
Potreba za aktivnošćuSrednja
ZaigranostSrednja
Razina energijeVisoka
Mogućnost dresureVisoko
InteligencijaSrednja
Vjerojatnost lajanjaNiska
Količina linjanjaSrednja

Povijest dobermana

Doberman se kao pasmina prvi put pojavio u Njemačkoj na prijelazu u 20. stoljeće. Karl Friedrich Louis Dobermann, po kojem je pasmina dobila ime, uzgojio je pasminu iz želje za srednje velikim psom pratiocem i čuvarom. Osim što je bio poreznik, gospodin Dobermann je upravljao lokalnom psećom štekatom i imao je pristup raznim psima što je iskoristio u svom programu uzgoja ove i drugih pasmina. Vjeruje se da doberman potječe od pasmina kao što su rotvajler, crni i bež terijer, njemački pinč, a možda i hrt.

Doberman je izrazito cijenjen zbog svoje velike inteligencije, odanosti prema vlasnicima i odličnih atletskih sposobnosti. Tijekom godina, pasmina se pretežito koristila u vojsci i policiji, no s druge strane, pokazali su se i kao odlični obiteljski psi.

Pasmina je mišićava i atletski građena, ima veliku snagu i visoku izdržljivost. Toliko su snažni da su se koristili kao službeni psi mornarice tijekom Drugog svjetskog rata. Dvadeset i pet dobermana koji su poginuli boreći se s trupama na Guamu odana je počast na Memorijalu ratnih pasa iz Drugog svjetskog rata na Nacionalnom groblju ratnih pasa u mornaričkoj bazi Guam.

Dobermanima su se tradicionalno, odmah po rođenju, kupirali (odstranjivali) repovi, a nešto kasnije, kako bi stajale uspravno, i kirurški podrezivale uši. Praksa kupiranja ušiju i repa kod pasa, uključujući i dobermana, vrlo je kontroverzna tema u svijetu. Neke su zemlje zabranile takve prakse. Iako je kupiranje u SAD-u još uvijek dopušteno, mnogi ljudi ipak odlučuju kod svojih dobermana zadržati uši i rep prirodnima.

Kako se brinuti za dobermana

Iako mnogi za dobermane misle da su opasni psi, oni često znaju biti šašavi i luckasti, posebno kao štenci. Doberman će se odlično slagati i uživati u igri sa starijom djecom koja će prema njima biti pažljivi. Dobermani su strpljivi i željni učenja, zbog čega se mogu lako dresirati.

Aktivnost

Većina dobermana ima prilično visoku razinu energije. Kako bi bili zdravi, sretni i živjeli što duže, potrebno im je puno dnevne aktivnosti. Da bi zadržali svoju prirodnu atletsku građu i ostali u odličnoj fizičkoj formi, dobermani zahtijevaju nekoliko šetnji i istrčavanja tijekom dana. 

Ako planiraš nabaviti dobermana, osiguraj mu ograđeno dvorište koje će mu omogućiti dovoljno prostora da zadovolji sve svoje dnevne potrebe za aktivnošću, trčanje i igru. S druge strane, oni loše podnose hladno vrijeme i vrlo su društveni pa im je potrebno osigurati pristup zatvorenom prostoru i ljudima s kojima će rado provoditi većinu svog dana.

Njega i održavanje

Doberman ima kratku glatku dlaku koja zahtijeva vrlo malo njege. Dovoljno je očetkati jednom tjedno ili ga pak obrisati mokrim ručnikom. Nema potrebe za čestim kupanjem, već samo kad se vidno zamaže ili razvije neugodan miris. Ako su uši prirodne (ne kupirane), treba posvetiti dodatnu pozornost održavanju ušiju čistima. Trebalo bi mu svaki mjesec provjeriti i po potrebi skratiti nokte. To je vrlo bitno kako bi se spriječilo pucanje noktiju koje ako se dogodi može biti jako bolno za psa. Kao i kod ostalih pasa, preporučuje se četkanje zubi barem nekoliko puta tjedno kako bi se spriječile bolesti desni i ostali probleme sa zubima.

Dresura

Doberman je vrlo pametan i vrlo lako uči. S obzirom na njegovu količinu energije i aktivnost, da bi se osiguralo dobro ponašanje, kod dobermana je odgovarajuća obuka nužna. Da bi se spriječila plašljivost i agresivnost, potrebno ga je već od rane dobi socijalizirati. 

Zbog svog karaktera, nepoznate pse mogu smatrati ugrozom što ih može uznemiriti pa mogu postati agresivni. Zbog toga ih se u javnosti tijekom šetnje preporučuje uvijek držati na povodcu. Zbog takvog ponašanja nećete biti dobrodošli u parkovima za pse i sličnim mjestima gdje se okuplja veći broj pasa. Doberman svojom pojavom i veličinom može stvoriti strah kod drugih ljudi. Tako i slučaju kada je doberman socijaliziran i ne pokazuje agresiju prema drugim psima, također ga j, da bi se spriječile neugodne situacije s drugim ljudima, dobra praksa držati na povodcu.

Najčešći zdravstveni problemi

Odgovorni uzgajivači nastoje održati najviše standarde pasmine koje su uspostavili kinološki klubovi poput AKC-a (Američki Kinološki Klub). Manje je vjerojatno da će psi uzgojeni prema ovim standardima naslijediti zdravstvene probleme. Međutim, kod dobermana se mogu pojaviti neki nasljedni zdravstveni problemi za koje je dobro znati.

Ovo su neke od bolesti kojih bi trebali biti svjesni kako bi ako se pojave što brže mogli reagirati i pomoći svom psu:

  • Dilatativna kardiomiopatija (DCM): Bolest koja uzrokuje povećanje srčanog mišića i njegovo neispravno funkcioniranje.
  • Von Willebrandova bolest: Nedostatak određenog proteina koji pomaže krvnim stanicama (trombociti) da se ispravno zgrušavaju.
  • Wobblerov sindrom:  Neurološka bolest koja zahvaća vratnu kralježnicu psa.
  • Torzija želuca (GDV): Stanje kada se želudac psa zakreće oko uzdužne osi.

Prehrana

Dobermane, kao i većinu drugih pasa, se preporučuje hraniti u dva obroka dnevno. Količina koja je psu potrebna ovisit će o veličini, razini aktivnosti, dobi i drugim čimbenicima. Uzimanje dva manja obroka umjesto jednog velikog može spriječiti plinove i nadutost. To se želi spriječiti jer se može pojaviti torzija želuca i sprječavanje dotoka krvi u želudac što će zahtijevati hitnu reakciju veterinara.

Kod dobermana posebno treba obratiti pozornost i redovno pratiti težinu psa. Pretilost im može smanjiti životni vijek i dovrsti do razvoja drugih bolesti. S obzirom na to da je svaki pas različit, svakako se o potrebnoj količini i vrsti hrane za svakog specifičnog psa preporučuje razgovor s veterinarom ili nutricionistom za pse.

Gdje i kako nabaviti dobermana

Dobermani se ne mogu često pronaći u azilima i udrugama za napuštene životinje, no može ih se nabaviti od uzgajivača. Ako planiraš nabaviti štene dobermana od uzgajivača, prethodno provjeri radi li se o provjerenoj i registriranoj uzgajivačnici. 

Informacije o registraciji uzgajivačnice je jedna od osnovnih stvari, no nemoj se zaustaviti na tome, traži preporuke vlasnika koji već posjeduju dobermana. Uzgajivačnica bi trebala moći odgovoriti na sva tvoja pitanja, uključujući informacije o podrijetlu, zdravlju, povijesti legla i roditelja. U idealnom slučaju, trebali bi upoznati jednog ili oba roditelja kako bi imali bolju predodžbu o osobnosti, veličini i temperamentu svog budućeg kućnog ljubimca. Cijena šteneta dobermana iz uglednih uzgajivačnica može doseći vrijednost preko 2,500 EUR.

Napomena: Nikako ne razmatraj kupnju od preprodavača i neregistriranih uzgajivačnica s internet oglasnika i slično. Kupuj odgovorno.

Prednosti i nedostatci dobermana

PrednostiNedostatci
Neustrašiv i atletski građenMože biti agresivan prema drugim psima
OdanMože djelovati zastrašujuće (u javnosti ga je najbolje držati na povodcu)
InteligentanNije prikladan za obitelji s malom djecom

Slične pasmine i sljedeći koraci

Ako misliš da je doberman pravi pas za tebe i tvoju obitelj, dobro se informiraj prije nabavke. Razgovaraj s drugim vlasnicima pomeranca, uglednim uzgajivačima i udrugama za spašavanje životinja kako bi saznao sve potrebne informacije koje će ti pomoći prilikom odluke.

Ako te zanimaju slične pasmine, pogledaj sljedeće:

  • Rotvajler (Rottweiler)
  • Njemački ovčar (German Shepherd)
  • Boseron (Beauceron)

Postoji mnoštvo odličnih pasmina, uz malo istraživanja, možeš pronaći idealnu za svoj dom.

Česta pitanja

Jesu li dobermani agresivni?

Ne. Iako dobermani imaju reputaciju pasa čuvara, oni nisu urođeno agresivni i smatraju se dobrim obiteljskim psima. Kao i kod ostalih pasmina, ako pas nije socijaliziran, može pokazati agresiju prema drugim nepoznatim psima i ljudima.

Jesu li dobermani psi za stan?

Dobermani imaju ogromnu količinu energije i obožavaju aktivnost pa će se najbolje snaći u kući s velikim ograđenim dvorištem. Oni su poprilično veliki psi zbog ćega će zauzeti veliki dio stan.

Jesu li dobermani popularni psi?

Iako dobermani nisu tako popularna pasmina poput zlatnih retrivera ili labradora, na AKC-ovom popisu najpopularnijih pasmina za 2020. godinu, zauzeli su visoko 18. mjesto.

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)