|

​​Zlatni retriver: Informacije o pasmini i korisni savjeti

Povijest pasmine, savjeti za njegu i korisne informacije za vlasnike kućnih ljubimaca

Zlatni retriver je pasmina srednje veličine porijeklom iz Škotske. Dlaka im je zlatne boje po čemu su dobili ime. Poznati po svojim umiljatim očima, odanosti i entuzijazmu za život. Zlatni retriver jedna je od najpopularnijih pasmina, kako na Balkanu, tako i u svijetu. Iako su se povijesno uzgajali kao lovački psi u gorskim dijelovima Škotske, zlatni retriveri su izvrsni obiteljski psi.

Zlatni retriveri se općenito dobro slažu s djecom, jako su privrženi vlasnicima i nevjerojatno su inteligentni. Zlatni retriveri su izvrsni uslužni psi i često su se koriste kao psi vodiči za slijepe i slabovidne osobe, za traganje i spašavanje, te rehabilitacijski psi.

Osnovne informacije o pasmini

GRUPA: Sportski psi
VISINA: 58 – 61 cm (mužjaci) i 55 – 57 cm (ženke)
TEŽINA: 65 to 75 pounds (males); 55 to 65 pounds (females)
KRZNO: Srednje duga dlaka s poddlakom
BOJA KRZNA: Svijetlo i tamno zlatna
ŽIVOTNI VIJEK: 10 do 12 godina
OSOBNOST: Povjerljivi, inteligentni, zaigrani i energični
HIPOALERGEN: Ne
PORIJEKLO: Ujedinjeno kraljevstvo i Škotska

Karakteristike zlatnih retrivera

Razina privrženostiVisoka
PrijateljstvoVisoko
Prikladni za djecuVisoko
Prikladni za druge kućne ljubimceVisoko
Potreba za aktivnošćuVisoka
ZaigranostVisoka
Razina energijeVisoka
Mogućnost dresureVisoko
InteligencijaVisoka
Vjerojatnost lajanjaSrednja
Količina linjanjaVisoka

Povijest zlatnih retrivera

Zlatni retriveri potječu iz gorskih dijelova Škotske gdje su se pretežito koristili kao lovački psi. Škotskim vlasnicima imanja trebao je pas koji bi mogao izvlačiti ptice bilo u vodi ili na kopnu jer su njihova lovišta imala mnogo bara i močvara. Kako su se puške poboljšavale, retriveri su morali moći vraćati ptice sa sve većih udaljenosti.

Kako bi razvio idealnog retrivera, barun od Tweedmoutha, Dudley Marjoribanks, križao je irskog vodenog španijela (Tweed water spaniel) sa žutim retriverom. Dobivena četiri šteneta potom su zajedno s još nekim pasminama (irskog setera, krvosljednika, vodenog psa sv. Ivana i crnog retrivera) korišteni u daljnjem razvoju zlatnog retrivera. Postoje detaljne zapise o razvoju pasmine koje je barun vodio tijekom kasnijih godina 19. stoljeća. Cilj razvoja zlatnog retrivera bila su mekim i pažljiva čeljust za vađenje divljači, velika snaga i aktivnost. Pasmina je veliku popularnost stekla u Engleskoj, a 1911. godine ju je priznao Kennel Club of England.

Tijekom ranih godina 20. stoljeća, zlatni retriveri uvedeni su u Sjevernu Ameriku. Koristili su se kao lovački pas i kao kućni ljubimci. Američki kinološki klub službeno je priznao zlatnog retrivera 1925. godine. Kada je AKC 1977. godine debitirao s titulom AKC prvaka u poslušnosti, prva tri psa koja su dobila tu oznaku bili su zlatni retriveri. Američki predsjednici koji su posjedovali zlatne retrivere bili su Geralda R. Ford i Ronalda Reagan. Najpopularniji zlatni retriver u hrvatskoj je Rudi, pas pokojnog gradonačelnika grada Zagreba, Milana Bandića.

Kako se brinuti za zlatnog retrivera

Zlatni retriveri imaju srednje dugu dlaku s gustom poddlakom i vodoodbojnom vanjskom dlakom. Veći dio godine linjaju se umjereno, a nešto obilnije u proljeće i jesen kada mijenjaju dlaku. Četkati ih treba svakodnevno, a potreba za kupanjem će u prosijeku biti jednom mjesečno, ovisno o zaprljanosti. Ako planiraš život sa zlatnim retriverom, očekuj život s puno pseće dlake, najviše po podovima i na odjeći.

Njega i održavanje

Nokti su nešto što vlasnici kod svojih pasa često zanemaruju. Kao i kod drugih pasa, kod zlatnim retriverima bi barem jednom mjesečno pregledati nokte i po potrebi ih skratiti kako ne bi došlo do lomljenja, krvarenja i boli. Također je potrebno održavati oralnu higijenu zuba i desni pranjem zuba nekoliko puta tjedno.

Zlatni retriveri imaju spuštene uši zbog čega postoji veća vjerojatnost stvaranja infekcije i upale uha. Da bi se to spriječilo, potrebno je redovito provjeravati čistoću unutar ušiju i po potrebi ih očistiti.

Aktivnost

Zlatni retriveri su vrlo aktivni psi koji zahtijevaju svakodnevnu aktivnost i temeljitu obuku. Njihov idealan prostor za život bio bi ograđeno dvorište u kojem se mogu slobodno kretati, igrati i trčati. Uz to, obožavaju ići u šetnje i po nekoliko puta dnevno. Posebno vole parkove za pse u kojima se mogu slobodno kretati i socijalizirati kroz igru s drugim psima.

Poznato je da zlatni retriveri imaju potrebu konstantno nešto imati u ustima. Kako bi im zadovoljili ovu potrebu, treba im osigurati pristup igračkama i kostima za žvakanje i glodanje.

Dresura

Zlatni retriveri najviše vole biti u krugu ljudi. Kada god je to moguće, treba im osigurati pristup dijelu dvorišta ili kuće gdje boravi ljudi, a posebno članovi njegove obitelji. Nikako ne vole biti sami u dijelu dvorišta ili kuće u kojoj nitko ne boravi.

S obzirom na to da obožavaju ljude i prijateljski su nastrojeni prema svima, pa nisu namijenjeni da budu psi čuvari. Od malih nogu im treba osigurati kretanje među nepoznatim ljudima i psima kako bi se što ranije socijalizirali. Socijalizacija im je prirodna i prilično bitna. Osim ljudi, zlatni retriveri obožavaju druge pse i mečke što znači da će se dobro snaći u kućanstvu s drugim kućnim ljubimcima.

Zlatni retriveri su u pravilu nježni, strpljivi i uživaju igrati se s djecom, no zbog svoje veličine, ako se uzbude u igri, manje dijete mogu srušiti na pod. To bi moglo preplašiti malu djecu, posebno one koji dolaze u posjet i nisu navikli na veće pse. Kada se nauče igrati zajedno na odgovarajući način, zlatni retriver može biti odličan izbor za obitelji s djecom.

Najčešći zdravstveni problemi

Odgovorni uzgajivači nastoje održati najviše standarde pasmine koje su uspostavili kinološki klubovi poput AKC-a. Manje je vjerojatno da će psi uzgojeni prema ovim standardima naslijediti bolesti. Međutim, postoje neke nasljedne bolesti kojima su zlatni retriveri skloni više od ostalih pasmina.

Najčešće bolesti kod zlatnih retrivera su:

  • Displazija kukova: Deformacija čašice kuka, koja može dovesti do boli i artritisa.
  • Displazija laktova: Bolna deformacija psećih laktova na prednjim nogama.
  • Osteohondroza (OKP): Upalno stanje u kojem se bolesna hrskavica odvaja od susjedne kosti.
  • Razne vrste raka: Najčešći karcinomi kod zlatnih retrivera uključuju hemangiosarkom i limfom.

Prehrana

Štenci zlatnog retrivera iznimno brzo rastu i trebali bi biti na niskokaloričnoj prehrani za štence koja će ih spriječiti da prebrzo narastu i smanji rizik od nastanka poremećaja kostiju. 

Odrasle zlatne retrivere bi trebalo hraniti u dva obroka dnevno. Zbog sklonosti prema debljanju, nije im dobro dati neograničen pristup hrani. Umjesto toga, treba odmjeriti potrebnu količinu i tek kada dođe vrijeme obroka im omogućiti pristup hrani. Količina potrebna za pojedinog psa ovisi o njegovoj veličini, razini aktivnosti, dobi i drugim čimbenicima. O točnim količina i vrsti prehrane, najbolje se savjetovati sa svojim veterinarom ili nutricionistom za pse. Pas u svakom trenutku treba imati pristup svježoj i čistoj vodi.

Bitno je u redoviti vremenskim razmacima pratiti težinu psa kako ne bi došlo do pretilosti koja može znatno smanjiti životni vijek psa. Osim toga, pretilost je često razlog razvoja drugih bolesti. Ako primijetiš da pas dobiva na težini, svakako to prvom prilikom spomeni svom veterinaru. Veterinar će ti dati dodatne savjete i preporuke za raspored hranjenja, količinu hrane, vrstu hrane i tjelovježbu kako bi pas ostao zdrav.

Gdje i kako nabaviti zlatnog retrivera

Iako postoje mnogi odgovorni uzgajivači, zlatni retriveri su popularna pasmina pa se također mogu pronaći u skloništima i udrugama za napuštene životinje. Ako planiraš nabaviti štene zlatnog retrivera od uzgajivača, prethodno provjeri radi li se o provjerenoj i registriranoj uzgajivačnici. 

Informacije o registraciji uzgajivačnice je jedna od osnovnih stvari, no nemoj se zaustaviti na tome, traži preporuke vlasnika koji već posjeduju zlatnog retrivera. S obzirom na to da su zlatni retriveri skloni bolestima, raspitaj se o zdravstvenom stanju i povijesti bolesti.

Napomena: Nikako ne razmatraj kupnju od preprodavača i neregistriranih uzgajivačnica s internet oglasnika i slično. Kupuj odgovorno.

Prednosti i nedostatci zlatnih retrivera

PrednostiNedostatci
Slatki, dragi i nevjerojatno dobre voljeOpsjednuti hranom i vrlo se lako mogu udebljati
Vole biti u društvu svoje obitelji i dobro se odnose prema djeciPotrebna ime je značajna količina vježbe i aktivnosti na svakodnevnoj razini
Inteligentni i jednostavni za dresuruJako se linjaju što iziskuje potrebu za svakodnevni četkanjem

Slične pasmine i sljedeći koraci

Ako misliš da je zlatni retriver pravi pas za tebe i tvoju obitelj, dobro se informiraj prije nabavke. Razgovaraj s drugim vlasnicima zlatnih retrivera, uglednim uzgajivačima i udrugama za spašavanje životinja kako bi saznao sve potrebne informacije koje bi ti mogle pomoći prilikom donošenja odluke.

Ako te zanimaju slične pasmine, pogledaj sljedeće:

  • Labrador (Labrador Retriever)
  • Newfoundland
  • Činok (Chinook)
  • Bernardinac (Saint Bernard)

Postoji mnoštvo odličnih pasmina, uz malo istraživanja, možeš pronaći idealnu za svoj dom.

Česta pitanja

Jesu li zlatni retriveri dobri kućni ljubimci?

Apsolutno. Zlatni retriver jedna je od najpopularnijih pasmina u Hrvatskoj i svijetu, a to se pripisuje upravo tome što su odlični obiteljski psi. 

Lako se dresiraju i odlično se ponašaju prema djeci. Zlatni retriveri obožavaju ljude. U nekim situacijama mogu biti zaštitnički nastrojeni prema svojim vlasnicima što dokazuje njihovu privrženost ljudima zbog čega će ih baš svatko u obitelji obožavati.

Koliko koštaju zlatni retriveri?

Štene zlatnog retrivera iz uzgajivačnice može koštati između 1.000 EUR i 3.500 EUR, pa i više. S obzirom na to da su zlatni retriveri izrazito popularni, mogu se besplatno udomiti iz skloništa za životinje ili udruge za zaštitu životinja.

Jesu li zlatni retriveri agresivni psi?

Zlatni retriveri nisu agresivni psi. Poznati su kao izrazito odgojeni, nježni i poslušni psi. Odlični su obiteljski psi jer su prijateljski raspoloženi prema djeci i svim ostalim članovima obitelji. Rijetko prave probleme i pokazuju agresiju prema ljudima i drugim psima.

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)