Cijepljenje i čipiranje pasa: Cijene i preporuke veterinara

Planirate ili ste nedavno udomili svog novog psa 🙂… naravno, želite mu prve dane u novom domu učiniti što ugodnijima:

Kupili ste hranu, igračke, poslastice, hudicu i druge stvari, no bliži se vrijeme za prvo cijepljenje, a uz to dolazi i čipiranje.

Uh! Zbunjeni ste? Niste jedini …

Trenutno vas zanimaju ključne informacije kao što su cijena cijepljenja i čipiranja, postupak, vrste cjepiva, kojeg veterinara odabrati… !?

Kako bi dobili što kvalitetnije odgovore:

Pitali smo više od 30 veterinara diljem Hrvatske što oni misle kako bi vlasnici trebali cijepiti i čipirati pse.

Odgovori su vrlo slični, a niti cijene ne odstupaju previše.

Nakon čitanja znati ćete sve bitne informacije o čipiranju i cijepljenju svoga psa.

Također:

kontaktiravši više od 30 veterinara u Zagreb, Osijeku, Splitu i Rijeci doznali smo cijene pojedinog cjepiva i čipiranja koje možete vidjeti u nastavku!

Biti ćete spremni odlučiti što je najbolje za vašeg ljubimca, koja cjepiva bi trebao primiti, te zašto čipiranje nije glupost, već vrlo bitna stvar za svakog psa i njegovog vlasnika.

Pa krenimo redom.

Da li cjepiva stvarno pomažu? Cijepiti psa ili ne?

Doktor Ronald Shultz profesor na američkom sveučilištu Wisconsin već više od 30 godina bavi se proučavanjem cjepiva pasa i mačaka, i došao je do iznenađujućih otkrića koje svaki vlasnik treba imati na umu da bi znao na koji način pravilno cijepiti svog ljubimca.

Dr. Shultz otkrio je da prekomjerno cijepljenje pasa može imati vrlo štetne posljedice po njihovo zdravlje. Stoga, s cijepljenjem se nikako ne smije pretjerati, no vrlo je bitno znati da je psa svakako potrebno cijepiti kako bi izgradio svoj imunitet.

Cjepiva za bolesti kao što su distemper i parvovirus, jednom kada se primjene na odraslu životinju, osiguravaju imunitet do kraja života životinje.

– Dr. Ronald Schultz

Davnih 70-tih godina kada su otkrivena prva cjepiva za kućne ljubimce, cjepiva su bila djelotvorna i vjerovalo se da je svako novo cjepivo revolucionarno i da ga treba koristiti u cijepljenju pasa.

Kako je koje cjepivo otkriveno, tako se i uvrštavalo u redovni kalendar cijepljenja. No, s pojavom velikog broja cjepiva pojavio se problem, problem prevelikog proja cjepiva. Koja cjepiva su zaista djelotvorna i treba ih primjenjivati, a koja ne?

Tako je dr. Shultz napravio podjelu cjepiva s obzirom na postotak smrtnosti bolesti protiv kojih djeluju.

Cjepiva je podijelio na osnovna cjepiva, čije bolesti uzrokuju smrtnost u preko 70% slučajeva, i dodatna cjepiva za bolesti s manjim postotkom smrtnosti. Osnovna bi trebao primiti svaki pas, dok bi se dodatna aplicirala po potrebi s obzirom na vrstu psa i područje u kojem živi.

Osnovna i dodatna cjepiva kod pasa

Neki se psi tijekom svog života nikada neće naći u dijelovima svijeta u kojim obitavaju neki virusi, pa ih iz tog razloga nije potrebno tretirati cjepivima protiv tih virusa.

Treba smanjiti broj cjepiva koje svaki pas prima, jer prekomjerno cijepljenje pasa može uzrokovati ozbiljne posljedice njihovom organizmu.

Pravilnim i pravovremenim cijepljenjem štitite svog psa od zaraznih bolesti

Sigurno se pitate: “Kako cijepiti svoga psa?”

Odgovor je jednostavan: pravovremeno i pravilno!

Preporuke veterinara u Hrvatskoj podudaraju se s istraživanjima dr. Shultza.

Nakon rođenja štene nasljeđuje imunitet od majke kako bi se moglo oduprijeti bolestima dok ne stvori svoj imunitet. Imunitet od majke smanjuje se i nestaje oko 8. tjedna nakon rođenja, a upravo se tada počinje stvarati vlastiti imunitet psa.

Cijepljenje protiv zaraznih bolesti se prema preporukama veterinara treba započeti baš u tom vremenskom periodu kako bi organizam psa mogao pravilno reagirati na cjepivo i stvoriti imunitet na zarazne bolesti.

Cijepljenje se ponavlja u 3 ciklusa svaka 2-3 tjedna od prethodnog cijepljenja da bi se osiguralo da je pas stvorio imunitet protiv bolesti za koje je cijepljen.

Preporučeni redoslijed cijepljenja štenaca protiv zaraznih bolesti:

  • 1. cijepljenje: 8-9 tjedna života psa
  • 2. cijepljenje: oko 11-12 tjedna života psa
  • 3. cijepljenje: oko 14-15 tjedna života psa

Cijepljenje psa protiv bjesnoće

Nakon cijepljenja protiv zaraznih bolesti dolazi na red obavezno cijepljenje protiv bjesnoće:

Radi suzbijanja bjesnoće kod životinja obvezan je popis, označavanje i zaštitno cijepljenje pasa protiv bjesnoće, jedanput godišnje.

– Narodne Novine 70/97 – Pravilnik o mjerama za suzbijanje i iskorjenjivanje bjesnoće kod životinja

Cijepljenje protiv bjesnoće prema preporuci veterinara najbolje bi bilo aplicirati nakon trećeg mjeseca života psa da bi bili sigurni kako je imunitet koji je pas stekao od majke u potpunosti nestao.

Bjesnoća je jedna od najopasnijih bolesti pasa, pa je potrebno osigurati da cijepljenje protiv bjesnoće u potpunosti uspije.

Također, cijepljenje protiv bjesnoće moguće je aplicirati 3-4 tjedna nakon cijepljenja protiv zaraznih bolesti, no ponavljam, pas treba navršiti 3 mjeseca života.

Dodatno:

U slučaju kada preuzimate štene, štene već može biti prvi puta cijepljeno i tada treba nastaviti dalje s cijepljenjima redom (još 2 x protiv zaraznih i bjesnoća). Slobodnoj pitajte uzgajivača kada je pas i kako očišćen od nametnika.

Ako nije očišćen od nametnika, treba ga očistiti prije sljedećeg cijepljenja.

U slučaju kada štene nije cijepljeno, prije prvog cijepljenja trebalo bi očistiti psa od nametnika, a tek onda pristupiti cijepljenju. Nekada veterinar prilikom prvog pregleda ne cijepi štene, već obavi čišćenje i pregled, a tek se pri sljedećem posjetu veterinaru, psa se cijepi.

Prilikom prvog kontakta s veterinarom trebali bi znati sve informacije o svom štenetu:

  • da li je očišćen od nametnika?
  • da li je cijepljen i kako?
  • da li je čipiran?

Na temelju navedenih informacija i zdravstvenog stanja šteneta, veterinar će odlučiti kada pristupiti cijepljenju. 🙂

Kako se kreću cijene cijepljenja s obzirom na vrstu cjepiva?

Nabavka novog psa financijski može biti dosta zahtjevna:

Cijena cijepljenja protiv zaraznih bolesti kreće se, ovisno o veterinaru, od 110,00 kn do 140,00 kn.

Cijena cijepljenja protiv bjesnoće iznosi uglavnom 150,00 kn, te vrlo malo varira.

Ako uzmemo da je cijena cijepljenja protiv zaraznih bolesti 140,00 kn (3 cijepljenja su 420,00 kn), a cijena cijepljenja protiv bjesnoće 150,00 kn, dolazimo do iznosa od ukupno 570,00 kn. No ne zaboravite, tu je još čipiranje i izrada knjižice.

Cijena izrade knjižice je oko 10,00 kn u većini veterinarski stanica.

Kada i zašto čipirati psa? Koliko košta čipiranje psa?

Čipiranje psa isto je obavezno u Republici Hrvatskoj, no to je odlična stvar kako za psa, tako i za vlasnika:

U slučaju da se pas izgubi, a netko ga pronađe, vrlo je lako utvrditi kako se zove, tko mu je vlasnik, te druge osnovne informacije. Pitate se kako?

Bingo! Sve je zapisano na čipu koji se nalazi pod kožom psa.

Svaki veterinar ima uređaj za očitavanje informacija s čipa, pa ako slučajno pronađete nekog psa bez vlasnika, odvedite ga najbližem veterinaru kako bi otkrili informacije o vlasniku izgubljenog psa.

Proces čipiranja psa sastoji se od toga da se iglom (najčešće u predjelu lijeve strane vrata psa) probije koža i kroz iglu ispusti čip ispod kože. Nakon toga veterinar provjeri da li je sve u redu s čipom na način da ga očita aparatom i provjeri podatke na ekranu aparata za očitavanje.

Cijene čipiranja pasa kreću se od 90,00 do 100,00 kn.

Čipiranje je najbolje napraviti u što ranijoj dobi psa kako bi se ublažio stres prilikom čipiranja. Preporuke veterinara koje smo kontaktirali su da se čipiranje štenaca obavi već prilikom prvog cijepljenja, ili najkasnije prilikom prvog cijepljenja protiv bjesnoće.

Kada se pas čipira, dobiva knjižicu cijepljenja koja služi kao putovnica u koju se upisuju sva daljnja cijepljenja psa kroz njegov životni vijek.

Ukupni troškovi cijepljenja i čipiranja psa:

Ako zbrojimo dosadašnje troškove cijepljenja protiv zaraznih bolesti i bjesnoće, te tome pridodamo cijenu čipiranja već smo na oko 670, 00 kn.

Radi se o iznosu na koji vlasnici često ne računaju prilikom nabavke novog ljubimca, no vrlo je bitno osigurati navedena sredstva kako bi štene steklo dobar imunitet na početku svog života.

Savjeti za cijepljenje odraslog psa

Dr. Shultz, nakon niza istraživanja, došao je do otkrića da cjepiva protiv nekih bolesti stvaraju imunitet kojeg pas ne izgubi do kraja života. Na taj način smanjuje se potreba za cijepljenjem psa svake godine, što smanjuje rizik od štetnog djelovanja prekomjernog cjepiva na pse.

Da li je ponovno cijepljenje zaista potrebno?

Dobra praksa koju zagovara dr. Shultz je da se nakon godine dana od zadnjeg cijepljenja, provjeri razina antitijela u organizmu psa. Ako postoji imalo antitijela, to znači da je cjepivo uspjelo, tj. nije ga potrebno ponovno aplicirati. To znači da je imunitet psa otporan na bolest za koju je test napravljen, jer organizam proizvodi antitjela koja štite od te bolesti.

Ako pak vaš veterinar nije u mogućnosti provjeriti razinu antitijela, preporuča se ponovno cijepljenje protiv zaraznih bolesti u drugoj godini života psa, tj. godinu dana nakon zadnjeg od 3. cjepiva koja je primio u prvoj godini života kao štene.

Neki veterinari po preporuci dr. Shultz-a, ne apliciraju cjepivo protiv zaraznih bolesti nakon inicijalnog cijepljenja, no neki veterinari u Hrvatskoj preporučaju cijepljenje protiv zaraznih bolesti i do pete godine života psa.

Ta praksa naših veterinara nije u skladu s istraživanjima koje je proveo dr.  Shultz. Ako postoje antitjela u organizmu psa za određenu bolest protiv koje je pas cijelljen, ponovno cijepljenje nije potrebno i može naštetiti psu.

Oko rasporeda cijepljenja svog psa svakako se savjetujte sa svojim veterinarom.

A što je s bjesnoćom?

Cijepljenje protiv bjesnoće obavezno jednom godišnje, u ovom slučaju ne možete birati jer je cijepljenje protiv bjesnoće obavezno jednom godišnje.

Iako većina cjepiva protiv bjesnoće na tržištu posjeduju certifikat da djeluju tri i više godina, po zakonu ste obavezni aplicirati cjepivo bjesnoće na svom psu svake godine barem jedanput.

Većina zemalja u Europi, kao i SAD, već je promijenila zakon, te je u njima cijepljenje protiv bjesnoće obavezno svake 3 godine. Nadamo se da će se kod nas zakon uskoro promijeniti i početi primjenjivati ova suvremena praksa.

Zaključak:

Prema riječima stručnjaka, pse svakako treba cijepiti samo nužnim cjepivima, i u što manjoj mjeri, no treba poštovani zakonske odredbe i preporučene veterinarske prakse kako bi vaš pas dobio adekvatnu zaštitu protiv bolesti.

Nadamo se da smo uspjeli odgovoriti na sva pitanja i dati vam osnovne informacije o cijepljenju i čipiranju pasa.

Pišite nam o svojim iskustvima prilikom cijepljenja i čipiranja svojih pasa u komentarima! Ako imate još nekih nejasnoća, pitajte, a mi ćemo se potruditi pronaći stručan i brz odgovor!

Similar Posts

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)