|

Američki buldog: Informacije o pasmini i korisni savjeti

Povijest pasmine, savjeti za njegu i korisne informacije za vlasnike kućnih ljubimaca

Američki buldozi su poprilično veliki psi, porijeklom iz Sjedinjenih Država. Imaju čvrsto mišićavo tijelo, veliku glavu, široka ramena i nešto duže lice od ostalih popularnih vrsta buldoga. Američki buldog je naizgled snažan pas, no izrazito je nježan i zaštitnički nastrojen. 

Njihova ljubav prema djeci čini ih odličnim izborom za obitelji s djecom. Unatoč velikoj veličini, američki buldozi će svoje mjesto za odmor često pronaći upravo u krilu svog vlasnika ili drugog omiljenog člana obitelji.

Američki buldozi imaju snažnu čeljust, a glava im je kockasta poput kutije. Iako izgledaju masivno, vrlo su okretni i lagani na nogama. S američkim buldogom kao kućnim ljubimcem možeš očekivati vrhunsku odanost i prijateljstvo. Oni su privrženi, vjerni i prijateljski nastrojeni prema svojim vlasnicima. Uvijek su spremni za zabavu i druženje sa svojom obitelji.

Osnovne informacije o pasmini

GRUPA: Čistokrvne pasmine
VISINA: mužjaci 55 – 64 cm, ženke 50 – 59 cm
TEŽINA: mužjaci 34 to 45 kg, ženke 27 to 37 kg
KRZNO: Glatko kratko
BOJA KRZNA: Najčešće bijelo s tigrastim, crvenim, crnim, smeđim ili sivim mrljama.
ŽIVOTNI VIJEK: 10 – 12 godina
OSOBNOST: Prijateljski nastrojen, odan, zaigran, zaštitnički nastrojen, samopouzdan
HIPOALERGEN: Ne
PORIJEKLO: SAD

Karakteristike američkih buldoga

Američki buldozi će se najbolje osjećati u društvu iskusnih vlasnika koji se imaju vremena u potpunosti posvetiti psu. Osim druženja u kući ili dvorištu, američki buldozi zahtjevaju česte duge šetnje i boravak u prirodi. 

Budući da su zaštitnički nastrojeni prema svojoj obitelji, u odgoju američkih buldoga, socijalizacija i dresura su ključne. Da bi pas bio druželjubiv prema nepoznatim osobama, drugim psima i mačkama, s treningom treba započeti u što ranijoj dobi. Idealno dok je pas još štene.

Korištenje nagrađivanja kao metode za dresuru američkih buldoga pomoći će smanjiti njihov zaštitnički nagon i pobuditi prijateljstvo prema strancima. Nakon početnog upoznavanja mogu biti izrazito nježni i druželjubivi.

Uzrok lošeg ponašanja i uništavanja stvari po kući može biti dosada. Najbolji način kako pobijediti dosadu i spriječiti destruktivno ponašanje je povećana aktivnost kroz odlaske u duge šetnje i izlete u prirodu.  Američki buldozi obožavaju brze šetnje sa svojim vlasnicima, a njihove entuzijastične osobnosti izvrsne su za igru s odraslima i djecom.

Razina privrženostiVisoka
PrijateljstvoVisoko
Prikladni za djecuVisoko
Prikladni za druge kućne ljubimceSrednje
Potrebe za aktivnošćuVisoka
ZaigranostVisoka
Razina energijeSrednja
Mogućnost dresureSrednje
InteligencijaSrednja
Vjerojatnost lajanjaSrednja
Količina linjanjaSrednja

Povijest američkih buldoga

Američki buldozi su nastali od engleskih buldoga. Engleski buldozi su nastali u Engleskoj, u 16. stoljeću i izvorno su korišteni za hrvanje s bikovima. U tom stravičnom sportu su pse, pa tako i engleske buldoge, tjerali na borbu s bikovima. Danas su borbe pasa u većini država svijeta zabranjene i nikako se ne odobravaju. 

Kada je zabrana stupila na snagu u Ujedinjenom Kraljevstvu, engleski buldozi su izgubili svoju svrhu što je uzrokovalo da postanu sastavni di života obitelji diljem Engleske i postanu obiteljski psi. Tijekom povijesti su postali toliko popularni da ih se danas smatra nacionalnim simbolom Engleske. 

Engleski buldozi dovedeni su u Sjevernu Ameriku kao radni psi s ciljem da se njihova snaga iskoristi u poslovima na farmama. Farmeri su ih parili s drugim radnim psima kako bi dobili najbolju svestranu pasminu za specifične poslove na farmama. Zbog svoje inteligencije, odanosti i pokretljivosti, korišteni su u stočarstvu i za lov.

Prema AKC-u, populacija američkih buldoga znatno je smanjena tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata. Zahvaljujući dvojici odlučnih uzgajivača, Johnu D. Johnsonu i Alanu Scottu, pasmina je opstala, a američki buldozi su postali popularni i onakvi kakve ih poznamo danas.

Kako se pasmina razvijala, američki buldozi postali poznati kao prijateljski psi koji su bili obavezan kućni ljubimac mnoštvu obitelji diljem Sjeverne Amerike. Njihov zastrašujući izgled i snaga učinili su ih izvrsnom pasminom za predstavljanje sportskih timova i klubova (npr. nogometni klub Dinamo Zagreb).

United Kennel Club priznao je američkog buldoga kao pasminu 1999. godine, a pasmina je  2019. godine postala dio AKC-ove grupe čistokrvnih pasmina (eng. Foundation Stock Service).

Kako se brinuti za američkog buldoga

Američki buldog je savršen obiteljski pas, no kako bi bili zdravi i dobro odgojeni, pasmina zahtjeva puno aktivnosti. Njegovanje njihove kratke dlake, kao i kod većine kratkodlakih pasmina, ne zahtjeva više od uobičajenog održavanja.

Aktivnost

Američkim buldozima potrebno je minimalno sat vremena povećane aktivnosti u danu. Takva aktivnost može biti šetnja i istrčavanje u šumi ili pak igra u većem dvorištu. Osim za održavanje zdravlja i odgovarajuće težine, svakodnevna aktivnost je odličan način mentalne stimulacije psa.

Zbog manjka aktivnost i mentalne stimulacije, američki buldozi su skloni sami sebi pronaći zanimaciju, što nikako nije dobro, jer može dovesti do destruktivnog ponašanja poput uništavanja namještaja.

Ova pasmina je najprikladnija za aktivne obitelji koje uživaju u svakodnevnoj igri sa psima. Američki buldog rado će ti se pridružiti u šetnjama, trčanju, planinarenju i igrama poput bacanja i donošenja loptice ili povlačenja konopa, te drugim sličnim aktivnostima na otvorenom.

Njega i održavanje

Za kratku finu dlaku američkog buldoga potrebna je minimalna njega. No, treba biti svjestan kako se linjaju tijekom cijele godine. U pravilu vole biti njegovani i uživaju kada ih vlasnici četkaju i kupaju. To je dobro jer redovno održavanje dlake pomaže u smanjenju linjanja.

Iako je njihova dlaka relativno laka za održavanje, poznato je da američki buldozi imaju problema s prekomjernim slinjenjem. Slinjenje je prirodno, no treba paziti da sve bore na nosu i faci budu čiste i suhe kako ne bi došlo do nakupljanja bakterija i razvoja infekcije koja može biti bolna i uzrok drugih bolesti. 

Kao i drugi psi, američki buldozi zahtijevaju redovito kupanje, rezanje noktiju i čišćenje ušiju. Njihove nokte treba podrezivati svakih nekoliko tjedana kako bi se izbjeglo urastanje noktiju. Uši treba redovito pregledavati i čistiti po potrebi kako bi se spriječile infekcije.

Dresura

Trening i dresura su za američke buldoge neizostavni. Američki buldozi su prirodno zaštitnički nastrojeni (ponekad s greškom), ali vole učiti. Osnovna dresura može započeti već u dobi od šest do osam tjedana, a socijalizacija je neophodna nakon što štenci prime potrebna cjepiva.

Američki buldozi će zbog svog zaštitničkog nagona možda imati problem prilikom kontakta s nepoznatim ljudima i drugim životinjama. Da bi se izbjegla nepotrebna agresija i ostvario prijateljski odnos, trebat će podršku svog vlasnika.

Kako obožavaju ljubav i pažnju svojih vlasnika, odlično reagiraju ne obuku metodom nagrađivanja. Napravit će sve kako bi dobili poslastice, pažnju i vrijeme za igru s vlasnikom. Odgoj i dresura bi trebali biti dosljedni i neprekidni tijekom cijelog života psa.

Najčešći zdravstveni problemi

Poput ostalih čistokrvnih pasa, američki buldozi mogu biti skloni određenim genetskim zdravstvenim problemima. Odgovorni uzgajivači testirat će roditelje prije parenja kako bi se izbjeglo genetsko prenošenje zdravstvenih problema na štence.

Svaki budući vlasnik američkog buldoga treba biti svjestan sljedećih bolesti:

Displazija zglobova i kukova

Uobičajeni su kod velikih pasmina. Displazija je uzrokovana promjenama u zglobovima psa zbog starenja.

Neuronska ceroidna lipofuscinoza 

To je nasljedna bolest, a utječe na središnji živčani sustav psa. Genetski testovi mogu odrediti postoji li rizik od prijenosa bolesti na štence.

Alergije

Američki buldozi su skloni alergijama uzrokovanih pretjeranom reakcijom imunološkog sustava. Kod štenaca simptomi često znaju izostati. Simptomi se u punom obliku pojavljuju kod odraslih pasa, no uz odgovarajuću terapiju mogu se ublažiti, a ponekad i u potpunosti neutralizirati. 

Ako su prisutni simptomi poput svrabi i crvenila po tijelu, veterinar će, ako posumnja na alergiju, preporučiti alergijsko testiranje. Test na alergije će u trenutku testiranja pokazati na što je pas alergičan što može pomoći prilikom određivanja trenutne terapije. Ipak, treba znati da je organizam dinamičan sustav što s vremenom može dovesti do promjene alergena na koje imunološki sustav psa reagira. 

Prehrana

Idealna prehrana američkih buldoga je visokokvalitetna hrana kojoj su primarni sastojci mesni proteini. Treba ih hraniti prema uputama proizvođača hrane kako bi se izbjeglo prekomjerno debljanje. Prekomjerna težina može prouzročiti probleme sa zglobovima. Da bi se prevenirali problemi sa zglobovima, veterinar može preporučiti dodatke prehrani poput omega-3 kiselina.

Uz održavanje odgovarajuće prehrane, treba biti svjestan sklonosti američkih buldoga prema razvoju alergija. Duži period crvenila kože i svrab mogu biti simptomi alergije na hranu. Izuzetno važno ih je na vrijeme prepoznati i reagirati odlaskom veterinaru kako bi se odredila prikladna terapija i prehrana. Veterinar također može pomoći odrediti veličinu porcija i odabrati hranu s obzirom na dob, težinu, aktivnost i zdravstvene probleme psa. 

Alergijski testovi su odličan način kako otkriti koje namirnice smetaju psu. Rezultati alergijskih testova nisu instantni već se čekaju i do nekoliko tjedana pa se vlasnicima preporučuje odmah krenuti s izmjenom hrane, tj. glavnog proteina koji se nalazi u hrani kako bi pronašli idealnu hranu koja neće nadraživati organizam psa. 

Ako alergijski testovi pokažu iznadprosječan broj namirnica na koje je pas alergičan, preporučuje se sastavljanje personaliziranog plana prehrane od strane nutricionista za životinje.

Gdje i kako nabaviti američkog buldoga

Američki buldozi nisu popularna pasmina na našem području pa se ne mogu često pronaći u azilima i udrugama za napuštene životinje, no može ih se nabaviti od uzgajivača. Ako planiraš nabaviti štene američkog buldoga od uzgajivača, prethodno provjeri radi li se o provjerenoj i registriranoj uzgajivačnici. 

Informacije o registraciji uzgajivačnice je jedna od osnovnih stvari koje treba provjeriti, no nemoj se zaustaviti na tome. Traži preporuke vlasnika koji već posjeduju američkog buldoga. Uzgajivačnica bi trebala moći odgovoriti na sva tvoja pitanja, uključujući informacije o podrijetlu, zdravlju, povijesti legla i roditelja. 

U idealnom slučaju, trebao bi upoznati jednog ili oba roditelja kako bi imao bolju predodžbu o osobnosti, veličini i temperamentu svog budućeg kućnog ljubimca, te vidio u kakvim uvjetima žive. S obzirom na sklonost nasljednim bolestima, od uzgajivača svakako traži povijest bolesti roditelja i jamstvo da štene neće imati zdravstvenih problema.

Napomena: Nikako ne razmatraj kupnju od preprodavača i neregistriranih uzgajivačnica s internet oglasnika i slično. Kupuj odgovorno.

Prednosti i nedostatci američkih buldoga

Prednosti

  • Prijateljski nastrojeni, obožavaju svoje vlasnike i djecu
  • Odlična pasmina za aktivnije osobe i obitelji
  • Niska potreba za održavanjem krzna i dlake

Nedostatci

  • Skloni pretjeranom slinjenju
  • Zbog podložnosti alergijama postoji potreba za posebnom prehranom
  • Da bi pas bio dobro odgojen potrebno je uložiti puno truda i vremena u dresuru i socijalizaciju

Slične pasmine i sljedeći koraci

Ako misliš da je američki buldog pravi pas za tebe i tvoju obitelj, dobro se informiraj prije nabavke. Razgovaraj s drugim vlasnicima američkih buldoga, veterinarima, uglednim uzgajivačima i udrugama za spašavanje životinja kako bi saznao sve potrebne informacije koje bi ti mogle pomoći prilikom odluke.

Ako te zanimaju slične pasmine, pogledaj sljedeće:

Postoji mnoštvo različitih pasmina. Uz malo istraživanja možeš pronaći idealnu za sebe i svoju obitelj.

Česta pitanja

Je li američki buldog isto što i američki pitbul?

Iako obje pasmine mogu izgledati vrlo slično, američki buldog nije isto što i američki pit bull terijer (APBT). Američki buldozi su puno veći, a pitbul može imati više varijanti boje dlake. Obje pasmine imaju sličan temperament, potrebe za vježbanjem i zahtjeve za socijalizacijom kako bi postali dobro odgojeni kućni ljubimci.

Je li američki buldog dobar obiteljski pas?

Ako im vlasnici osiguraju odgovarajuću dresuru i socijalizaciju, američki buldozi mogu postati izvrsni obiteljski psi. Kako bi bili zdravi zahtijevaju puno aktivnosti i kretanja. Američki buldozi poznati su po tome što obožavaju svoje vlasnike i često su zaštitnički nastrojeni prema članovima svoje obitelji.

Da li američki buldozi puno laju?

Američki buldozi nisu skloni lajanju poput pasa koji su uzgajani s ciljem uzbuđivanja. Ipak, ponekad mogu biti dosta glasni. Srećom, postoji mnogo načina kako dresirati psa kako bi se lajanje smanjilo na minimum.

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)