|

Maltezer: Informacije o pasmini i korisni savjeti

Povijest pasmine, savjeti za njegu i korisne informacije za vlasnike kućnih ljubimaca

Maltezer je mala i izuzetno privržena pasmina podrijetlom s Malte (mediteranske regija). Poznati su po svom prepoznatljivom svilenkasto-bijelom krznu koje ističe njihove velike i tamne oči. Može biti šarmantan kućni pas, iako još uvijek treba svakodnevnu vježbu.

Unatoč svojoj maloj veličini, maltezer je neustrašiv pas i konstantno na oprezu što ga čini odličnim psom čuvarom. U odnosu na druge pasmine, maltezeri se vrlo malo linjaju, ipak zahtijevaju određenu brigu i održavanje.

Informacije o pasmini

GRUPA: Mali psi
VISINA: 18 do 23 cm
TEŽINA: Ispod 4 kg
KRZNO: Duga svilenkasta dlaka
BOJA KRZNA: Bijela
ŽIVOTNI VIJEK: 12 do 15 godina
OSOBNOST: Privržen, na oprezu, neustrašiv
HIPOALERGEN: Da
PODRIJETLO: Malta/Mediteranska regija

Karakteristike maltezera

Maltezeri imaju tendenciju biti vrlo privrženi svojoj obitelji. Zbog toga znaju burno reagirati prema strancima i drugim psima što ih čini dobrim psima čuvarima. Kada je u pitanju dresura, znaju biti pomalo tvrdoglavi. Imaju srednju razinu energije, pa ne zahtijevaju pretjerano veliku dnevnu aktivnost.

Razina privrženostiVisoka
PrijateljstvoSrednje
Prikladni za djecuSrednje
Prikladni za kućne ljubimceSrednje
Potreba za aktivnošćuSrednje
ZaigranostSrednje
Razina energijeSrednje
Mogućnost dresureSrednje
InteligencijaSrednje
Vjerojatnost lajanjaSrednje
Količina linjanjaNiska

Povijest maltezera

Maltezeri su u mediteranskoj regiji (točnije na Malti) poznati već tisućama godina. Pasmina se može naći na starogrčkoj keramici, a čak joj se divio i filozof Aristotel.

Rimski aristokrati držali su maltezere kao statusne simbole i nosili ih svuda sa sobom. Za razliku od mnogih drugih malih pasmina pasa, maltezeri nisu uzgojeni od većih pasa. Oduvijek su poznati po svojoj maloj visini.

Nakon pada Rimskog Carstva, broj maltezera se znatno smanjio. Kineski uzgajivači održali su pasminu na životu i poboljšali je križanjem sa svojim malim pasminama. Američki kinološki klub prvi je priznao pasminu 1888. godine, a do danas je ostala izrazito popularna u svijetu.

Kako se brinuti za maltezera

Maltezeri očekuju mnogo pažnje vlasnika i ukućana što znači svakodnevnu aktivnosti i igru. Potrebna im je odgovarajuća obuka i socijalizacija kako bi se osiguralo dobro ponašanje. Osim toga, imaju prilično visoke potrebe za održavanjem krzna i dlake.

Aktivnost

Maltežani imaju umjerenu razinu energije. Dnevno bi trebali dobiti najmanje pola sata do sat vremena vježbe kroz istrčavanje, šetnje, planinarenje, igranje i slično. Slagalice, pa čak i sportovi za pse, također im mogu pomoći u mentalnom razvoju. Zbog svoje male veličine, ne zahtijevaju puno prostora za svoje aktivnosti.

Bitno je znati da pasmina nema poddlaku pa zbog toga dobro ne podnosi ekstremne temperature. Tijekom hladnijeg dijela godine, aktivnosti izvan stana treba smanjiti na minimum. Ako je vani jako hladno, maltezerima je potrebno obući u jaknu ili pulover koji će ih zagrijati.

Njega i održavanje

Svilenkasta dlaka maltezera neprestano raste. Radi lakšeg održavanja, mnogi vlasnici odlučuju skratiti dlaku i ona poprima valovitu i pahuljastu strukturu. Drugi vlasnici pak ne šišaju već dlaku ostavljaju dugom i lepršavom.

Zbog dlake koja je komplicirana za održavanja, potrebno je konstantno održavati i brinuti o dlaci. Maltezera treba četkati dva do tri puta tjedno. Ako je dlaka duga, javlja se potreba za svakodnevnim četkanjem. Osim toga, kako bi se održala željena duljina dlake, bit će potrebno redovito šišanje.

Da bi se dlaka održala čistom, maltezera treba kupati barem jednom mjesečno. Čistoću ušiju treba provjeriti jednom tjedno, a provjera dužine i potreba za rezanjem noktiju otprilike jednom mjesečno. 

Maltezeri su skloni pojavi ​​mrlja od suza ispod očiju. U trgovinama za kućne ljubimce dostupni su proizvodi za uklanjanje tih mrlja. Kod maltezera se često može primijetiti kako im vlasnici stavljaju mašne i vežu dlaku gumicama. Osim zbog izgleda, to se radi kako bi se spriječila iritacija očiju zbog upadanja dlake.

I na kraju, kod maltezera treba posvetiti veliku pozornost higijeni zuba kako bi se spriječili problemi sa zubima i desnima. Nastoj svom psu svakodnevno četkati zube i po potrebi ga odvedi na profesionalno čišćenje zuba.

Dresura

Kao i svi psi, kako bi bili sretni, maltezerima je potrebna odgovarajuća obuka i socijalizacija. Oni ponekad mogu biti tvrdoglavi, a kako već stoljećima žive s ljudima naučili su kako dobiti sve ono što žele. Međutim, još uvijek, kada su u pitanju poslastice i druge nagrade, odlično reagiraju na ljudske komande i postupak dresure.

S dresurom je najbolje započeti što ranije, dok je pas još štene. Odmah kada pas navrši minimalnu dob potrebnu, upišite ga na tečaj dresure i socijalizacije. Od malena ga izlažite raznolikim novim situacijama, drugim životinjama i nepoznatim ljudima. Kada su u pitanju nepoznate osobe, maltezeri se mogu ponašati zaštitnički i u takvim situacijama mogu reagirati lajanjem. Ponekad takve situacije mogu završiti ugrizom. To se može spriječiti pravovremenom socijalizacijom što će dodatno ohrabriti psa i uliti mu povjerenje u nepoznate ljude i situacije.

Nadalje, ako su maltezeri duže vrijeme sami ili odvojeni od svojih obitelji, svojim razdražljivim ponašanjem mogu postati tjeskobni. Neki od znakova tjeskobe su lajanje i destruktivno ponašanje. 

Nadalje, mnogi Maltežani pokazuju tjeskobu zbog odvajanja ako su dulje vrijeme sami. Mogu neprestano lajati i ponašati se destruktivno. Bihevioralni trening može pomoći u obuzdavanju neke tjeskobe.  Za maltezera je najbolje okruženje za život u kućanstvu u kojem netko boravi s njim kroz veći dio dana.

Maltezeri su izrazito nježni i krhki psi pa se zbog opasnosti od ozljeda ne preporučuju obiteljima s malom djecom. S druge strane, maltezer će se bez problema uklopiti u obitelj s nešto starijom djecom.

Najčešći zdravstveni problemi

Maltezeri su uglavnom zdravi. Ipak, kao i drugi psi, skloni su nekim nasljednim bolestima. Najčešće bolesti kod maltezera su:

  • Luksacija patele (čepovi koljena klize izvan mjesta)
  • Problemi sa srcem
  • Problemi s jetrom
  • Encefalitis (upala moždanog parenhima)

Prehrana

Maltezeri, kao i svi drugi psi, u svakom trenutku moraju imati dostupnu svježu vodu. Maltezeri zahtijevaju kvalitetnu nutritivno uravnoteženu prehranu. Kada je u pitanju broj dnevnih obroka, većina vlasnika se odlučuje hraniti ih u dva obroka dnevno. Kako maltezer pripada grupi malih pasa, bitno je pripaziti da su komadići suhe industrijske hrane prikladne veličine.

Općenito, pse nije dobro hraniti ljudskom hranom, niti ostatcima ljudske hrane od ručka ili večere. Maltezeri se lako debljaju pa je vrlo bitno paziti na količine hrane koju dobivaju tijekom dana. To se posebno odnosi na količinu poslastica i drugih dodataka redovnoj prehrani. Svaki pas je različit, stoga se o vrsti hrane i količinama najbolje se savjetovati sa svojim veterinarom ili nutricionistom za pse.

Gdje i kako nabaviti maltezera

Ako planiraš nabaviti maltezera, prvo provjeri lokalna sklonište za životinje i udruge koje skrbe za napuštene životinje. Briga za svakog psa iziskuje vrijeme, energiju i novac pa prije nego li nabaviš psa osiguraj da imaš sve potrebno za sretan i dug život psa.

Zbog velikog rizika od bolesti i troškova veterinara, psa nikako ne bi trebalo nabavljati preko oglasnika već u službenim uzgajivačnicama za pse. Cijena za štene maltezera iz službene uzgajivačnice može ići i preko 2000 EUR i više. Ponekad se stariji pomeranci mogu u potpunosti besplatno usvojiti iz skloništa za napuštene životinje i udruga koje se brinu za napuštene životinje.

Napomena: Nikako ne razmatraj kupnju od preprodavača i neregistriranih uzgajivačnica s internet oglasnika i slično. Kupuj odgovorno.

Prednosti i nedostatci maltezera

PrednostiNedostatci
Uživaju u pažnji vlasnikaZahtijevaju redovito održavanje dlake
Vrlo su privrženi vlasnikuMogu biti tvrdoglavi i zaštitnički nastrojeni
Malo se linjajuLoše podnose hladno vrijeme

Slične pasmine i sljedeći koraci

Ako misliš da je maltezer pravi pas za tebe i tvoju obitelj, dobro se informiraj prije nabavke. Razgovaraj s drugim vlasnicima maltezera, uglednim uzgajivačima i udrugama za spašavanje životinja kako bi saznao sve potrebne informacije koje bi ti mogle pomoći prilikom odluke.

Ako te zanimaju slične pasmine, pogledaj sljedeće:

  • Kovrčavi bišon (Bichon frise)
  • Havanezer (Havanese)
  • Lhasa apso

Postoji mnoštvo odličnih pasmina, uz malo istraživanja, možeš pronaći idealnu za svoj dom.

Česta pitanja

Jesu li maltezeri obiteljski psi?

Maltezeri mogu biti odličan odabir za obitelji sa starijom djecom koja se znaju ponašati i odnositi prema malim pasminama. Maltezeri se neće uklopiti u obitelji s malom djecom koja bi ih svojim grubim postupcima mogla ozlijediti.

Jesu li maltezeri agresivni?

Maltezeri u pravilu nisu agresivni psi. Njihova zaštitnička narav ponekad može prevladati što može dovesti do naglog i spontanog lajanja na nepoznate pse i ljude.

Jesu li maltezeri psi za stan?

Ako nisu odgojeni, maltezeri mogu biti glasni, no ako su socijalizirani i ne uznemiravaju susjede, maltezeri mogu biti odlični psi za stan. Uz to, ne zahtijevaju previše prostora za igru i svoje dnevne aktivnosti.

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)