Kako ljeti rashladiti psa i olakšati mu ljetne vrućine

Kako bi svog psa uspjeli rashladiti po ovom vrućem vremenu, potrebna je pažljiva priprema i planiranje unaprijed. Time će tvoj pas biti zdrav i sretan te ćeš umanjiti rizik od mogućeg toplinskog udara koji mu može naštetiti.

Pomoći ćemo ti da budeš u toku pomoću ovih naših vrhunskih savjeta za njegu psa tijekom ljeta, kako bi i ti i tvoj najbolji prijatelj mogli sigurno uživati u suncu.

Kako brzo rashladiti psa

Postoji mnogo načina kako pomoći svom psu da se rashladi po vrućem vremenu

 • Potakni ga da ostane u hladu i što dalje od izravne sunčeve svjetlosti
 • Stavi ispod njega vlažan ručnik
 • Napuni termofor hladnom vodom, ali pripazi na znakove žvakanja jer bi materijal mogao biti štetan ako se proguta
 • Postavi vrtne prskalice
 • Drži manji bazen u hladu kako bi se mogli osvježit

Nikada ne ostavljaj psa u autu

Opasno je ostavljati psa u autu tijekom velikih vrućina

Ostavljanje psa samog u vrućem autu može biti kobno, čak i ako je auto parkiran u hladu s otvorenim prozorima.

Zbog visoke temperature, pas se vrlo brzo može uznemiriti i početi osjećati nelagodno. Pobrini se da uvijek imaš plan kako tvoj pas nikada ne bi ostao sam u autu ili bilo kakvom drugom zatvorenom prostoru.

Uvijek se sjeti ponijeti vodu

Važno je osigurati psu pristup do svježe vode za piće tijekom cijele godine, a posebice ljeti. Ako si negdje vani sa svojim psom, pazi da uvijek imaš bocu vode i zdjelicu a njega.

Planiraj svoje šetnje

Pokušaj izbjeći izvođenje psa van tijekom popodnevnih vrućina. Ranojutarnje ili večernje šetnje puno su bolji i ugodniji izbor za tvog najboljeg prijatelja.

Upoznavanje s novim igrama

Dobra je ideja uvesti nove igre koje ne uključuju previše trčanja uokolo, barem dok je vani toliko vruće.

 • Sakrij igračke ili poslastice i pusti psa da ih pronađe
 • Koristi igračke ili poslastice za poticanje psa na ulazak u bazen u hladu
 • Zamrzni hranu ili upotrijebi posebne slagalice od hrane za poticanje psa bez previše napora

Zapamti na redovitu njegu

Bitno je redovito održavati dlaku psa urednom

Redovno dotjerivanje i/ili šišanje održava dlaku tvog ljubimca čistom i bez čvorova. To je bitno jer čvorovi dlaka mogu zadržavati toplinu. 

Zaštiti šape svog ljubimca od vrućih površina

Vruće površine mogu ozbiljno oštetiti jastučiće na stopalima tvog psa, osobito površine poput pijeska ili asfalta. Ako se tebi te površine čine prevrućima, velika je vjerojatnost da i tvoj pas to misli.

Održavaj zdravlje svog psa

Važno je pomoći svom psu da tijekom cijele godine ostane fit i što zdraviji, što god to možda podrazumijevalo. Posebno je važno, dok je sezona toplog vremena, pomoći im u održavanju zdrave tjelesne težine. 

Tvoj će pas tijekom vrućina vjerojatno biti manje aktivan, a sve šetnje ili vrijeme provedeno u igri treba premjestiti u hladnije dijelove dana s puno pauza i provodeći vrijeme u hladu, tako da je dobra ideja prilagoditi količinu hrane koju mu dajete na onu u skladu s potrošnjom energije.

Je li tvoj pas mikročipiran?

Prema zakonu, važno je osigurati da tvoj pas ima mikročip i da nosi ogrlicu s identifikacijskom oznakom. Ljeti ćeš vjerojatno više vremena provoditi vani sa svojim psom stoga je navedeno potrebno kako bi ga se moglo identificirati ako nestane.

Simptomi toplinskog udara kod psa

Toplinski udar je kada pas ne može sniziti temperaturu tijela i može biti smrtonosan. Znakovi toplinskog udara uključuju:

 • Teško dahtanje
 • Staklenaste oči
 • Ubrzani puls
 • Prekomjerno lučenje sline
 • Nedostatak koordinacije
 • Povraćanje ili proljev 
 • Gubitak svijesti

Kako liječiti toplinski udar kod psa

Osiguraj psu sjenovito mjesto i dovoljnu količinu vode

Ako misliš da tvoj pas ima toplinski udar, moraš djelovati veoma brzo. Odnesi ga na hladno, zasjenjeno mjesto. Stavi ručnike natopljene hladnom vodom na glavu, vrat i prsa i pusti ga da pije vodu ili liže kockice leda.

Nikada ga ne stavljaj direktno u ledenu vodu i ne daj mu da pije previše jer može doživjeti šok.

Jesu li neki psi skloniji toplinskom udaru od ostalih?

Većina se pasa može osjećati nelagodno tijekom vrućih dana, baš kao i mi. Međutim, zbog pasmine ili zdravstvenog stanja, neki psi mogu imati većih problema od drugih.

To znači da će niže navedeni psi trebati malo više pažnje kako bi ostali rashlađeni i hidratizirani:

 • Psi s ravnim licem i kratkim nosevima kao što su mopsevi, buldozi i pekinezeri manje imaju uspjeha u gubitku topline kroz dahtanje i jače su izloženi riziku od toplinskog udara. Posebno je važno pripaziti da su tijekom vrućina rashlađeni!
 • Psi s debljom dlakom kao što su njemački ovčari, haskiji ili Chow Chow također imaju veliku vjerojatnost za toplinski udar. Redovno dotjerivanje važno je kako bi ovi dugodlaki psi ostali rashlađeni!
 • Divovske pasmine kao što su bernski planinski psi ili bernardinci mogu se boriti s time da ostanu rashlađeni, samo zbog svoje veličine!
 • Stariji psi ili psi sa stalnim zdravstvenim problemima su općenito osjetljiviji na vrućine, stoga imaj na umu da bi moglo doći do toplinskog udara ranije nego kod drugih pasa.
 • Pretili psi koji imaju višak kilograma također se mogu boriti da se rashlade jer je njihovo tijelo pod dodatnim opterećenjem.
 • Aktivni psi također se mogu namučiti tijekom vrućina, pogotovo ako ne prestaju s igrom ili trčanjem uokolo kada im postane prevruće. Ako imaš energičnog psa, pokušaj ga držati mirnijim i izbjegavaj vrlo aktivne igre kao što su bacanje loptice. Mogli bi se zanijeti i dobiti toplinski udar zbog puno kretanja po vrućini!

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)