|

Francuski buldog (Frenchie): Informacije o pasmini i korisni savjeti

Povijest pasmine, savjeti za njegu i korisne informacije za vlasnike kućnih ljubimaca

Francuski buldog (ili Frenchie) je čvrsta i mišićava pasmina s velikom glavom, kratkom njuškom i ušima poput šišmiša. Francuski buldozi su, kao što im i sam naziv kaže, uzgojeni u Francuskoj. Ova pasmina je živahna, simpatična i razigrana. Francuski buldog je manji rođak engleskog buldoga. Dok obje pasmine dijele neke sličnosti, svaka pasmina ima svoje specifične karakteristike.

Općenito, francuski buldozi su psi preslatki psi jako odani i privrženi svom vlasniku. Odličan su izbor za kućnog ljubimca za svaku obitelj. Njihova mala veličina znači da će se dobro snaći u manjim stanovima i kućama, no znatno su čvršći od prosječnog malog psa. Ovo je odana i inteligentna pasmina koja se obično dobro slaže s djecom i drugim životinjama. Francuski buldog je odličan obiteljski pas. S francuzom ćeš sigurno uživati i bit će ti pravi prijatelj dugi niz godina.

Informacije o pasmini

GRUPA: Kućni pas
VISINA: 28 to 33 cm
TEŽINA: 8 to 13 kg
KRZNO: kratka meka dlaka
BOJA KRZNA: Tigrasta, smeđa, crna, bijela ili kombinacije tigraste i bijele ili žute i bijele boje
ŽIVOTNI VIJEK: 10 do 12 godina
OSOBNOST: Zaigran, prijateljski, odan, živahan, društven, privržen
HIPOALERGEN: Ne
PORIJEKLO: Francuska

Karakteristike francuskih buldoga

Francuski buldozi su vrlo privrženi i obiteljski psi koji obožavaju provoditi vrijeme sa svojim vlasnicima. Budi svjestan da će tvoj francuz žudjeti za tvojim društvom i da se neće dobro osjećati ako većinu vremena bude provodio sam. Ovo je razigrana pasmina koja voli biti u blizini svojih vlasnika i djece (u većini slučajeva zajedno s drugim kućnim ljubimcima u kućanstvu).

Francuski buldozi obično laju samo kada postoji nešto što uistinu zahtjeva tvoju pažnju. To ih čini dobrom pasminom za život u stanu. Tvoj francuz će uživati u igri u kući ili dvorištu, iako im nije potrebno puno vježbanja da bi živjeli sretan i zdrav život.

Razina privrženostiVisoka
PrijateljstvoVisoka
Prikladni za djecuSrednje
Prikladni za druge kućne ljubimceSrednje
Potreba za aktivnošćuNisko
Zaigranost Visoka
Razina energijeSrednje
Mogućnost dresureSrednje
InteligencijaSrednje
Vjerojatnost lajanjaSrednje
Količina linjanjaSrednje

Povijest francuskih buldoga

Podrijetlo francuskih buldoga je pomalo kontroverzno. Pasmina nedvojbeno potječe od engleskog buldoga. Mnogi vjeruju da je prvo engleski buldog smanjen, a zatim doveden u Francusku gdje je s vremenom nastao francuski buldog. Bilo je mnogo različitih verzija  mini engleskih buldoga koji su bili uzgojeni otprilike u isto vrijeme kada su se grupe radnika selile iz Engleske u Francusku. Vjeruje se da su upravo data te male pse poveli sa sobom.

Posebnost francuskog buldoga u odnosu na engleskog buldoga su uši poput šišmiša. Ljubitelji engleskih buldoga u Francuskoj su voljeli uspravne uši dok u je u Engleskoj to bilo manje poželjno. Moguće je da su i neke druge pasmine pridonijele nastanku francuskog buldoga, na primjer neke pasmine terijere i mops.

Francuski buldozi su kasnih 1800-ih godina postali vrlo popularni među ženama u Sjedinjenim Američkim Državama. Standard pasmine francuski buldog kaže kako su uspravne uši poput šišmiša ispravan tip ušiju.

Pasmina francuski buldog je oduvijek bila poznat po visokoj razini privrženosti prema vlasniku. 1898. godine pasminu je službeno priznao Američki kinološki klub (AKC) i od tada je postupno postajala sve popularnija. Zadnjih nekoliko godina francuski buldog je u top 10  najpopularnijih pasmina u Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako se brinuti za francuskog buldoga

Francuski buldozi zahtijevaju znatno manje aktivnosti i njege od drugih popularnih pasmina. Ovisno o potrebama pojedinog psa, ponekad će biti potrebe za minimalnom dresurom. Ako se tvoj francuz odnosi prijateljski prema nepoznatim ljudima i drugim životinjama, to je pravi put prema tome da postane pravi prijatelj i punopravni član tvoje obitelji.

Aktivnost

Općenito, francuski buldozi su više kućni psi i odgovara im manje aktivnosti. Bez obzira na to, treba voditi računa da svakodnevno imaju dovoljnu dozu aktivnosti koja je bitna za zdravlje svakog psa, pa tako i francuskih buldoga. Kod veće aktivnosti treba biti oprezan jer se već na umjerenim temperaturama, zbog svog kratkog nosa, spljoštenog nepca i problema s disanjem, mogu lako pregrijati.

Svakodnevna aktivnost je vrlo bitna, ali nemojte pretjerivati: najbolje je igrati se igračkama u kući ili trčanje po dvorištu ograničeno vrijeme. Jedna od metoda hlađenja za vrijeme ljeta može biti kupanje u bazenu, no bitno je znati kako francuzi nisu dobri plivači pa ih je potrebno konstantno nadzirati.

Njega i održavanje

Francuzi imaju glatku i mekanu dlaku koja imaju tendenciju osrednjeg linjanja. Pasmina zahtijeva nešto više od osnovnog njegovanja. Za održavanje dlake preporučuje se četkanje barem jednom tjedno. Francuzi mijenjaju poddlaku tijekom proljeća i jeseni pa će u tim periodima biti potrebe za češćim četkanjem.

Poznato je kako su francuski buldozi skloni alergijama i kožnim bolestima. U tom slučaju potrebno je redovito kupanje šamponima za umirivanje kože, te redovito čišćenje i ispiranje ušiju zbog čestih upala. Francuzi imaju nabore po faci i koži koje treba redovito čistiti od zmazanoća kako ne bi došlo do lokalnih upala kože. Čišćenje se izvodi vlažnom maramicom ili krpom nakon kojeg je nabore potrebno temeljito posušiti suhom krpom.

Kod francuskih buldoga, nokte je potrebno rezati svakih par tjedana kako ne bi došlo do pucanja. Osim toga, preporučuje se preventivno održavanje oralne higijene pranjem zubi barem dva do tri puta tjedno. To će spriječiti upale desni i probleme sa zubima koji se često pojavljuju kod francuza.

Dresura

Odlična stvar kod francuza je to što su iznimno pametni i voljni učiti. Redovito podučavanje i dresura može biti odličan način kako se dodatno povezati sa svojim psom. Ova pasmina, kao i mnoge druge, jako voli hranu što je odlično tijekom dresure jer ga se hranom može motivirati da odrađuje zadatke i brzo ih savlada. Ovisno o pojedinom psu, francuski buldozi ponekad mogu biti komplicirani i teški za dresuru. Dresura uz pomoć boksa može biti jedan od odličnih načina kako početi s obučavanjem.

Socijalizacija je jednako važna kako bi se francuz dobro prilagodio okruženju u kojem živi. S obzirom na visoku inteligenciju, obuku je moguće početi relativno rano, već u dobi od osam tjedana života. Nakon toga, kada štene odraste, korisno je odvesti psa na dodatne sate obuke koji će mu pomoći da mu boravak u društvu nepoznatih ljudi i pasa bude ugodniji i lakši. Osim socijalizacije, ovakve obuke su korisne jer će pas naučiti različite naredbe i dodatno se povezati sa svojim vlasnikom.

Većina francuskih buldoga može sretno koegzistirati s drugim kućnim ljubimcima u istom kućanstvu. Neki psi, zbog svojih prirodnih nagona skloni su naganjanju mačaka i malih pasa. Francuz koji nije socijaliziran i naučen na život s drugim životinjama može biti agresivan prema psima istog spola. 

U kućanstvu s više pasa ova pasmina može pokazati dozu ljubomore i borit će se za pažnju vlasnika. Većina francuza je prijateljski nastrojena prema djeci. Ako se pas udomljava iz skloništa, uvijek je važno raspitati se o njegovom odnosu prema djeci i drugim kućnim ljubimcima kako biste bili sigurni da će se dobro uklopiti u vašu obitelj.

Sigurnosni savjeti i mjere opreza

S obzirom na njihovu osjetljivost na visoku temperaturu zbog deformirane nosne šupljine, osim kontroliranih uvjeta tijekom šetnje, postoje neke druge uobičajene situacije, poput vožnje automobilom tijekom ljetnih mjeseci, kada će također biti potrebno poduzeti mjere opreza. 

Za cijelo vrijeme putovanja treba imati upaljen klimatizacijski sustav kako bi se regulirala temperatura. Također, treba napomenuti da se nikako niti jednog psa, a posebno francuskog buldoga, ne smije ostavljati u zagrijanom automobilu. Ako se pak putuje zrakoplovom, treba osigurati da francuski buldog putuje u nosaču za pse zajedno s vlasnikom u kabini za putnike.

Najčešći zdravstveni problemi francuskih buldoga

Odgovorni uzgajivači pasa nastoje održati najviše standarde pasmina koje su definirani od strane kinoloških organizacija poput AKC-a. Psi uzgojeni prema takvim standardima manje su vjerojatno da će naslijediti zdravstvene probleme. Bez obzira na način uzgoj, postoje nasljedni zdravstveni problemi uvijek mogu pojaviti kod francuskih buldoga.

Ovo su neki od najčešćih zdravstvenih problema francuskih buldoga na koje treba pripaziti:

Brahicefalni sindrom

Tipičan za mnoge pasmine sa spljoštenim njuškama, brahicefalni sindrom je stanje koje može utjecati na smanjenje funkcije dišnog sustava psa zbog deformirane njuške i viška mekog nepca koji smanjuju sposobnost disanja.

Displazija kukova

ako je češća kod većih pasmina, displazija kukova česta je pojava i kod francuskih buldoga. Ovo stanje je uzrokovano abnormalno brzim razvojem zglobova kukova. Veterinari obično mogu pružiti liječenje kako bi pomogli psima s displazijom kukova da što lakše žive ostatak života.

Problemi s kožom i alergije

Alergije su česta pojava kod svih pasmina, no francuski buldozi su im znatno skloniji. Infekcije, alergije i dermatitis česti su uzroci svrbeža kože i drugih dijelova tijela poput ušiju.

Prehrana

Francuski buldozi se u pravilu hrane dva puta dnevno. Najčešće se hrane suhom hranom za pse, no u slučaju pojave alergija mogu jesti mokru sirovu ili kuhanu hranu pripremljenu od strane vlasnika. Količine hrane i doziranje ovisit će o veličini psa, dobi, aktivnosti i zdravstvenom stanju. 

Ako se za hranjenje koristi suha hrana za pse, najbolje je koristiti doziranje prema tablici doziranja napisanoj na ambalaži. Za doziranje mokre hrane najbolje se konzultirati s veterinarom ili nutricionistom za pse. Također je važno pratiti težinu psa, jer pretilost može skratiti život psa i stvoriti neugodne životne uvjete u bilo kojoj životnoj dobi.

Gdje i kako nabaviti francuskog buldoga

Iako postoje mnogi odgovorni uzgajivači francuskih buldoga, francuski buldozi se također mogu pronaći u skloništima i udrugama za napuštene životinje. Ako planiraš nabaviti štene francuskog buldoga od uzgajivača, prethodno provjeri radi li se o provjerenoj i registriranoj uzgajivačnici. 

Informacije o registraciji uzgajivačnice je jedna od osnovnih stvari, no nemoj se zaustaviti na tome, traži preporuke vlasnika koji već posjeduju francuze. S obzirom na to da su francuzi skloni bolestima i alergijama, raspitaj se o zdravstvenom stanju i povijesti bolesti.

Napomena: Nikako ne razmatraj kupnju od preprodavača i neregistriranih uzgajivačnica s internet oglasnika i slično. Kupuj odgovorno.

Prednosti i nedostatci francuskih buldoga

Prednosti

  • Prijateljski nastrojeni i privrženi vlasniku
  • Odlična pasmina za obitelj
  • Ne laju puno

Nedostatci

  • Mogu se vrlo lako pregrijati
  • Ne mogu puno trčati i nisu za naporne aktivnosti
  • Skloni problemima s disanjem
  • Skloni alergijama

Slične pasmine i sljedeći koraci

Kao i kod svake pasmine, ako misliš da je pomeranac pravi pas za tebe i tvoju obitelj, dobro se informiraj prije nabavke. Razgovaraj s drugim vlasnicima pomeranca, uglednim uzgajivačima i udrugama za spašavanje životinja kako bi saznao sve potrebne informacije koje će ti pomoći prilikom odluke.

Ako te zanimaju slične pasmine, pogledaj sljedeće:

  • Engleski buldog (English Bulldog)
  • Mops (Pug)
  • Boston terijer (Boston Terrier)

Postoji mnoštvo odličnih pasmina, uz malo istraživanja, možeš pronaći idealnu za svoj dom.

Česta pitanja o francuskim buldozima

Jesu li francuski buldozi agresivni?

Francuski buldozi su poznati kao prijateljski nastrojeni i simpatični psi namijenjeni obiteljima i samcima.  za same vlasnike i obitelji. Kao i kod mnogih drugih pasmina, izrazito je važno socijalizirati psa redovitim druženjem s drugim psima i nepoznatim ljudima. Zbog tog će se pas u svim situacijama osjećati ugodno i smireno.

Jesu li francuski buldozi dobri kućni ljubimci?

Francuski buldozi su sjajni kućni ljubimci, jer se svojom osobnošću mogu prilagoditi različitim stilovima života vlasnika. Oni su odličan izbor pasmine za život u stanu, jer ne zahtijevaju puno aktivnosti. Nabavka francuskog buldoga nije za svakoga jer su francuzi jako privrženi psi koji traže konstantnu pozornost vlasnika. Nikako ne odgovara okruženje u kojem su većinu dana sami bez prisustva ljudi.

Da li francuski buldozi često laju?

Za razliku od mnogih drugih malih pasmina, francuski buldozi su obično vrlo tihi. Laju samo u situacijama kada im je dosadno i žele privući pažnju svog vlasnika.

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)