Top 10 najboljih ribica za slatkovodni akvarij

Posjedovanje i održavanje akvarija ima mnoštvo benefita. Dokazano je da posjedovanje akvarija utječe na ljudsko zdravlje. Na primjer, smanjuje stres i krvni tlak. 

Održavanje slatkovodnih akvarija je puno jednostavnije od posjedovanja akvarija sa slanom vodom jer slatkovodne ribice mogu lakše podnijeti nagle promjene u odnosu na njihovo prirodno stanište. Osim toga, prednost slatkovodnog akvarija je u velikom izboru slatkovodnih riba što će ti omogućiti da kreiraš poseban akvarij koji će te uveseljavati.

Bilo da si početnik ili već duže posjeduješ akvarij, teško je ne navući se na svoje ribice, njihov zanimljiv izgled i njihove svakodnevne aktivnosti unutar akvarija.

U nastavku ti donosim 10 najboljih ribica za tvoj slatkovodni akvarij.

1. Plava neonka (Neon Tetra)

Plava neonka

Vjerojatno jedna od najpoznatijih slatkovodnih vrsta riba na ovom popisu. Plava neonka je mala, tanka riba koja se lako održava i idealna je za početnike u akvaristici. 

Plave neonke nisu dugačke ribice. Odrasle dosegnu maksimalnu duljinu od samo 2,2 cm! Poznate su po tome što su vrlo mirne i druželjubive. Najbolje uspijevaju kada se drže u skupinama i u spremnicima s kamenjem, biljkama i strukturama u koje se mogu sakriti. 

Plave neonke se mogu vrlo lako prepoznati svojoj specifičnoj plavoj boji i specifičnoj crvenoj prugi na tijelu.

2. Gupi (Guppy)

Gupi

Gupiji su još jedna vrsta slatkovodnih ribica koje su idealan izbor za početnike. Traže jako malo pažnje i izuzetno su lagani za održavanje. 

Ako ženke i mužjaci nisu odvojeni, imaju tendenciju da se brzo razmnožavaju. Dolaze u raznim bojama, a mužjaci su blještaviji od ženki. 

Gupiji se također mogu prilagoditi raznim uvjetima u vodi i imaju živahnu osobnost što ih čini vrlo zanimljivim, a ujedno i popularnim. Da bi preživjeli što duže, važno je održavati konstantnu temperaturu vode akvarija. Idealna temperatura vode je između 10-29°C.

3. Moli (Molly)

Moli

Male i ležerne. Moliji su odlična slatkovodna vrsta ribica koje ne zahtijevaju puno brige. 

Mogu narasti do 10 cm i svejedi su što znači da mogu jesti biljke i druge životinje. Ono što je zaniljivo kod ovog slatkovodnog stvorenja je to što se, za razliku od drugih riba, jako brzo razmnožavaju. 

Kada je u pitanju razmnožavanje, one su poput gupija. Moliji se vole razmnožavati pa ako ne želiš prepun akvarij prekrasnih molija, bitno je u istom akvariju držati jedan spol.

4. Sijamski borac (Betta Fish)

Sijamski borac

Betta Fish, još poznat kao sijamski borac, je još jedna popularna slatkovodna ribica za kućne akvarije. 

Oni obično dolaze u mnoštvu različitih boja i uglavnom su druželjubivi, … uglavnom. Sijamski borci su poznati po svojoj teritorijalnosti i agresivnosti prema drugim ribama u akvariju, a posebno prema drugim mužjacima. 

Ako je tvoj sijamski borac miran, možeš ga bez problema držati u velikom akvariju s drugim vrstama riba. Izbjegavaj ih stavljati u akvarij s ribama sličnog izgleda, poput gupija. U tom slučaju ih treba smjestiti u posebne spremnike. Pazi da u spremnike staviš biljke i sve ostalo što im je potrebno.

5. Zlatna ribica (Goldfish)

Zlatna ribica

Još jedna vrlo popularna slatkovodna riba koju ljudi drže u akvarijima. Zlatna ribica je prekrasna vrsta koja u divljini može narasti do 35 cm. Neke divlje zlatne ribice mogu živjeti i do 25 godina pa čak u duže! 

Zlatna ribica je malo kompliciranija za održavanje od prethodnih ribica. Za idealni život u akvariju potreban joj je spremnik od minimalno 75 litara vode. Zlatne ribice trebaju kontinuiranu brigu. Neke od aktivnosti koje je potrebno vršiti su tjedne izmjene vode i filtera.

Zlatne ribice mogu biti različitih oblika, veličina, boja.

6. Skalar – Anđeoska riba (Angelfish)

Skalar – Anđeoska riba

Anđeoske ribice su popularne slatkovodne ribe koje mogu narasti do 15 cm u duljinu i 20 cm u visinu. Jako su lijepe, a dolaze u raznim bojama i uzorcima. 

Mogu jesti biljke i druge životinje, poput malih insekata i škampa, pa ih treba držati odvojene od malih riba. Anđeoske ribe mogu biti teritorijalne i agresivne (ne toliko kao što je to slučaj sa sijamskim borcem). Zbog toga ih je najbolje držati u akvariju bez mnogo drugih vrsta riba.

7. Zlatna bodljika (Golden Dwarf Barbs)

Zlatna bodljika

Zlatna bodljika je nešto manje poznata slatkovodna riba, a idealna je za početnike. Mogu narasti do 4 cm, a lako se mogu prepoznati po zlatno žutim bojama i crnim mrljama po cijelom tijelu.

One najbolje uspijevaju kada se drže u spremniku s biljkama. Nikako u istom akvariju ne smije biti više od 5 zlatnih bodljika.

8. Dugina ribica (Rainbowfish)

Dugina ribica

Dugina ribica je jedna od manje poznatih ribica o kojima se vrlo lako brinuti. Njihove prepoznatljive boje se pojavljuju tek kad sazru i u potpunosti odrastu. Ipak, održavanje i njega se isplate i vrijedno je čekanja da narastu.

Ove ribice mogu biti prilično sramežljive, no miroljubive su prema drugim ribicama u akvariju. Dugine ribice se dobro slažu sa zlatnim bodljikama i plavookim neonkama.

9. Zebrica (Zebra Danio)

Zebrica

Zebrica je još jedna savršena riba za početnike. Ona je mala riba koja ne zahtijeva puno brige, a obično naraste između 5 i 7 cm. Ova vrsta je poznata po tome što se kreće u skupinama, pa se preporučuje držanje nekoliko jedinki u istom akvariju, u suprotnom, ako ih je manje, bit će pod velikim stresom.

Zebrice vole jesti crve, kukce i rakove, mogu se hraniti i tipičnom hranom za ribe poput ribljih pahuljica. Ipak, uz riblje pahuljice, preporučuje se hraniti ih onime što vole. Ova riblja stvorenja poznata su po iskakanju iz spremnika, stoga pripazi da tvoj akvarij bude prekriven.

10. Plati (Platy)

Plati

Plati je zadivljujuća slatkovodna riba koja dolazi u brojnim egzotičnim bojama. One su obično miroljubive ribe koje bez problema mogu živjeti u istom akvariju s drugim vrstama. Izrazito se dobro slažu s gupijima i molijima. Vrlo su društvene! 

Iako mogu jesti hranu baziranu na mesu, ipak, u svakodnevnoj prehrani im je potrebna mješavina biljaka i proteina.

Zaključak

I slatkovodne ribice mogu biti blistave i šarene, baš poput morskih riba. Slatkovodne ribe su žilave, čvrste male životinje koje svakako zaslužuju našu ljubav i pažnju. 

Ako si potpuno novi vlasnik akvarija, pazi da redovito njeguješ svoje ribice. Kako vrijeme bude prolazilo, siguran sam ćeš zavoljeti svoje slatke i zapanjujuće slatkovodne prijatelje!

10 Najboljih ribica za slatkovodni akvarij:

  1. Plava neonka (Neon Tetra)
  2. Gupi (Guppy)
  3. Moli (Molly)
  4. Sijamski borac (Betta Fish)
  5. Zlatna ribica (Goldfish)
  6. Skalar – Anđeoska riba (Angelfish)
  7. Zlatna bodljika (Golden Dwarf Barbs)
  8. Dugina ribica (Rainbowfish)
  9. Zebrica (Zebra Danio)
  10. Plati (Platy)

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)