Plava neonka (Neon Tetra): Profil ribe i korisni savjeti

Karakteristike, podrijetlo i korisne informacije za vlasnike

Plavu neonku još nazivaju i draguljem akvarija. Izdržljiva mala plava neonka izvorno dolazi iz Južne Amerike. Ova vrsta ribe živi u skupinama i preporučuje se nabavka nekoliko komada odjednom. Jako su miroljubive pa se mogu držati s drugim vrstama riba u istom akvariju. Imaju relativno dug životni vijek. Žive oko 5 godina.

O vrsti

PREPOZNATLJIVI NAZIVI: Plava neonka, neon tetra, neonska riba
ZNANSTVENO IME: Paracheirodon innesi
VELIČINA ODRASLE JEDINKE: 4 cm
ŽIVOTNI VIJEK: 5 godina

Karakteristike vrste

Grupa Characidae
PorijekloSjeveroistočna Kolumbija, istočni Peru, zapadni Brazil
NaravMiroljubiv
Razina u akvarijuSrednja
Minimalna veličina akvarij37 l
PrehranaSvejedi
RazmnožavanjeIz jaja
Održavanje Srednje
pH vode7
Tvrdoća vodeDo 10 dGH
Temperatura vode20 to 26 C

Podrijetlo

Plava neonka

Plave neonke potječu iz čistih tamnih potoka i pritoka u slivovima rijeka Orinoco i Amazone u Brazilu, Kolumbiji i Peruu. To su područja u kojem vode teku ispod gustih šumskih krošnji koje propuštaju vrlo malo svjetla. Žive u jatima uglavnom u srednjim slojevima vode, a hrane se crvima i malim rakovima.

Plave neonke uglavnom se uzgajaju u umjetnim mrijestilištima, a većina dolazi s Dalekog istoka i iz istočne Europe. Trenutno je dostupno nekoliko vrsta. Postoji vrlo rijetka plava neonka s dugim perajama, zlatna koja je polu-albino vrsta, te dijamantna plava neonka s metalno sivim ljuskama duž gornjeg dijela tijela.

Boje i oznake

Plava neonka ima vitko tijelo u obliku torpeda koje naraste do maksimalne dužine od 4 cm. S obzirom na to da je relativno mala, ono što joj nedostaje u veličini, ona nadoknađuje bojom. Od vrha nosa pa sve do leđne peraje plava neonka ima svijetlu neonsko plavu prugu. Vjeruje se da se u jako tamnoj vodi međusobno prepoznaju po toj svijetloj prugi.

Ispod plave pruge ima bijelo-srebrni trbuh. Pokraj trbuha, svjetlocrvena pruga proteže se sve do repa. Upečatljiva kombinacija crvene, bijele i plave čini plavu neonku jednom od najpopularnijih od svih akvarijskih riba. Konkurira im samo njihov rođak, kardinal tetra, za ga ih se često zbog malih razlika u izgledu zna zamijeniti. Ključna razlika između te svije vrste je crvena pruga. Kod plave neonke se crvena pruga proteže samo od sredine tijela do repa. Kod kardinalne tetre crvena pruga prolazi cijelom dužinom tijela, od glave do repa.

Poput drugih šarenih riba, svijetle boje plavih neonki se izgube noću tijekom mirovanja, kada su pod stresom ili pak kada su bolesne. U trgovini za kućne ljubimce birajte primjerke koji su aktivni i snažno obojeni jer blijede boje mogu biti pokazatelj lošeg zdravlja ribe.

Ribe s kojima se slažu

Gupi

Plave neonke su društvene ribe koje se kreću u jatima pa je bitno da ih u istom akvariju ima nekoliko. Dobro se snalaze u akvariju s drugim vrstama sve dok te druge ribe nisu puno veće od njih ili su agresivne. Odlično će se slagati s miroljubivim ribama kao što su mala neonka, rasbora, patuljasti gurami, cory, mali som i slično. Izbjegavaj ih kombinirati u istom akvariju s većim neonkama jer bi ih mogle pojesti. Opće pravilo je da ako se usta neke ribe otvore dovoljno da proguta neonku, prije ili kasnije će se to i desiti.

Stanište i njega

Tek postavljeni akvariji nisu prikladni za plave neonke jer one ne toleriraju promjene poje se pojavljuju na samom početku nakon postavljanja. Plave neonke smiju biti dodane isključivo kada je akvarij potpuno zreo i ima stabilnu kemiju vode. One očekuju meku i kiselu vodu što znači da pH vode ne prelazi 7,0, a tvrdoća nije veća od 10 dGH. Za potamnjivanje vode, održavanje kiselosti i omekšavanje vode se najčešće koriste ekstrakti crne vode i razmočeno drvo.

Važno je osigurati stanište s puno prostora za skrivanje s jako malo svijetla. Najzadovoljnije će biti s puno biljaka, ako je ikako moguće, osigurajte i biljke koje plutaju po površini. Razmočeno drvo će im također poslužiti kao skrovište. Tamni supstrat replicirat će prirodno stanište u kojem se plave neonke osjećaju najugodnije. Neki vlasnici stavljaju tamnu pozadinu s tri strane akvarija kako bi u akvarij ulazilo što manje vanjskog svijetla.

Prehrana i hranjenje

Plave neonke su svejedi što znači da će jesti i biljke i životinje. Hrana koja im odgovara su riblje pahuljice i granule, živi ili smrznuti škampi i rakovi, crvići i slično. Kako bi plave neonke bile što zdravije treba im osigurati što raznovrsniju prehranu, i prerađene i svježe organizme.

Razlike između spolova

Kod plavih neonki razlike u spolovima se ne mogu tako lako prepoznati. Jedna od najvećih razlika je ta da ženka će imati veći zaobljeniji trbuh od mužjaka. Zbog svog zaobljenog trbuha, naizgled se može činiti kako je kod ženskih jedinki plava pruga zakrivljena dok je kod mužjaka one u potpunosti ravna.

Uzgoj plavih neonki

Plava neonka

Zbog potrebe za vrlo specifičnim uvjetima u vodi, plave neonke mogu biti izazovne za uzgajanje. Ako ih želiš pokušati uzgajati, postavi jedan poseban akvarij koji će služiti samo za uzgoj. Tvrdoća vode u spremniku za uzgoj treba biti samo 1 do 2 dGH, a pH vode 5,0 do 6,0. 

Za filtriranje vode koristi spužvasti filter i osiguraj dovoljno živih biljaka. Ribe koje se mrijeste često skaču, pa osiguraj da spremnik za uzgoj ima poklopac. Pokrij stranice spremnika tamnim papirom kako bi se maksimalno smanjila svjetlost u akvariju. Temperaturu vode treba održavati na oko 24 stupnja Celzijusa.

Rasplodni par prije prebacivanja u rasplodni spremnik treba hraniti isključivo svježom hranom. Kada ih se prebaci u spremnik za razmnožavanje treba osigurati da je spremnik minimalno osvijetljen. Svaki sljedeći dan treba pojačavati osvjetljenje kako bi se potaknuo mrijest. Mrijest će se uglavnom odvijati tijekom jutra. 

Mužjak će tijekom mrijesta zagrliti ženku koja će tada ispustiti više od 100 jajašaca. Jaja su prozirna i malo ljepljiva te će se zalijepiti za biljke. Rasplodni par je odmah kada se jajašca polože potrebno ukloniti iz rasplodnog spremnika, jer ako se to ne učini, oni će u kratkom vremenu pojesti sva jajašca.

Jajašca i tek izlegnute ribice su osjetljive na svjetlost pa je u rasplodnom spremnik potrebno održavati minimalnu svjetlost. Mladunci će se izleći kroz otprilike 24, a tek izlegnute ribice će se hraniti ostatcima jajašaca. Postotak jajašaca iz kojih će se izleći mladunci nije velik. Očekuj da će se maksimalno jedna trećina jajašaca izleći. 

Kroz tri do četiri dana, mladunci će početi slobodno plivati akvarijem, te ih je potrebno hraniti vrlo malim komadima hrane kao što su žutanjci od jaja, infuzorije (mali jednostanični organizmi iz vode) i komercijalna hrana namijenjena tek izlegnutim ribicama. Kroz nekoliko tjedana bit će dovoljno veliki da se mogu hraniti svježom hranom kao što su škampi. Već nakon prvog mjeseca života mladunci će poprimiti boje odraslih plavih neonki.

Slične vrste riba i sljedeći koraci

Ako ti se sviđaju plave neonke i ako te zanimaju ribe s kojima se dobro slažu, istraži ove vrste:

  • Rasbora trilineata (Scissortail rasboras)
  • Koridorski somovi (Cory catfish)
  • Svjetleća tetra (Glowlight tetra)

Prouči profile drugih vrsta riba kako bi saznao više informacija o ribama za slatkovodni akvarij.

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)