Najružnije mačke: 10 najružnijih pasmina mačaka na svijetu

Ljepota je, prema spisateljici Margaret Wolfe Hungerford, u oku promatrača. No, dok svaka vrsta mačaka ima svoje obožavatelje, neke od njih se općenito smatra malo ružnjikavim ili čudnijim u usporedbi s drugim vrstama.

Ovaj članak će pokriti neke zanimljive detalje o 10 različitih vrsta ružnih vrsta mačaka diljem svijeta. Neki ljudi će očito imati različita mišljenja, ali ružno se u ovom slučaju može definirati kao čudne, nerazmjerne osobine, naborana koža ili potpuna odsutnost dlake.

Neke od njih su stare, etablirane pasmine, ali mnoge su zapravo nove i eksperimentalne vrste mačaka koje su nastale tek krajem 20. ili početkom 21. stoljeća.

10. Devon Rex

Devon Rex

Devon Rex, koji potječe iz engleskog grada Devona 1950-ih, zauzima 10. mjesto na ovoj listi zbog svog čudnog vragolastog lica s velikim očima, masivnih ušiju i čudnim izgledom tijela i dlake.

Ostale tipične značajke uključuju dug, mršav vrat, mišićavo tijelo i dug, ali uzak rep. Gusta dlaka, koja može varirati od kovrčave i valovite do meke i poput antilop dlake, dolazi u mnogo različitih kombinacija boja i uzoraka, uključujući jednobojnu, šarenu, zebrastu i činčila sivu.

Osobnost ove vrste mačaka se ponekad opisuje kao križanac između mačke, psa, pa čak i majmuna. Pratit će vas po kući, sjesti do vaših nogu, zavući vam se u krilo, pa čak i sjesti na rame. Vrlo je malo drugih pasmina slične ovoj.

9. Cornish Rex

Cornish Rex

Unatoč sličnosti u imenu i izgledu, Cornish Rex uopće nije blisko povezan s Devon Rexom. Unatoč tome, prva jedinka ove pasmine pojavila se u Cornwallu u Engleskoj, 1950. godine.

Kasnije je križan s burmanskom, sijamskom i britanskom domaćom kratkodlakom kako bi se dobila šira genetska baza. Karakterizira ga uska glava, šuplji obrazi, jaki mišići i velike uši poput šišmiša.

Kratka, kovrčava dlaka, koja je nevjerojatno mekana na dodir, zapravo je dobivena potpuno drugačijom mutacijom od Cornish Rexa. Također dolazi u velikom broju različitih uzoraka, uključujući jednobojne, zebraste, šarene, boje dima cigarete i jednobojne s crnim šapama i ušima. Sklona je interakciji s ljudima, vrlo je razigrana i nestašna. Jedna od njihovih omiljenih igara je bacanje i donošenje različitih stvari.

8. Egzotična kratkodlaka mačka (Exotic Shorthair)

Egzotična kratkodlaka mačka

Egzotična kratkodlaka mačka je prvi put uzgojena u kasnim 1950-ima križanjem američke kratkodlake i perzijske mačke. Namjera je bila dobiti srebrno krzno perzijske mačke i zelene oči američke kratkodlake mačke. Umjesto toga, uzgajivači su uzgojili mačku vrlo sličnu perzijskoj. 

Nakon dodatnog križanja s burmanskom i ruskom plavom mačkom, križana mačka je dobila okruglo lice, velike oči, masivna ramena i kratke ravne noge. Zbog toga su ju neki proglasili jednom od najružnijih pasmina mačaka na svijetu.

Kratki i debeli plišani kaput može biti u bijeloj, crnoj, plavoj, crvenoj, krem, čokoladnoj, lila ili srebrnoj boji uz dodatak raznih uzoraka. Egzotične kratkodlake mačke poznate su po tome što su iznimno slatke, opuštene i dobroćudne, ali tihe i osjetljive. Iako ne traže veliku pažnju, ove mačke i dalje uživaju u igri i maženju.

7. Mačka vukodlak (Lykoi)

Mačka vukodlak

Lykoi se u šali naziva vukodlakom jer mu često nedostaje krzno oko očiju, njuške i drugih dijelova tijela. Njegovo ime čak potječe od grčke riječi Lycos što u prijevodu znači vuk. Čvrsta crna crvena dlaka, koja je iznenađujuće mekana i svilenkasta na dodir, zapravo je nastala prirodnom mutacijom domaće kratkodlake mačke 2010. godine.

Većina Lykoisa linja se dva puta godišnje tijekom kojih gube dijelove svoje dlake koji ubrzo ponovno narastu. Budući da se krzno sastoji od tankog sloja dlake (nema poddlake), ova pasmina ima slabu zaštitu od vremenskih nepogoda zbog čega ih većinu vremena treba držati u kući ili stanu.

Ostale prepoznatljivosti ove vrste uključuju klinastu glavu, vitke noge i mišićavo tijelo. No, unatoč čudnom izgledu, oni su zapravo prilično zabavni, inteligentni i privrženi ljubimci koji se dobro povezuju s ljudima i drugim kućnim ljubimcima. Budući da im treba pridavati puno pažnje, ova pasmina nikako ne smije ostajati sama kod kuće duži vremenski period.

6. Ruska ćelava mačka (Donskoy)

Ruska ćelava mačka

Donskoy je izrazito prijateljski nastrojena i inteligentna mačka. One su sjajni kućni ljubimci za osobe s alergijama jer se ne linjaju niti imaju perut. 

S obzirom na to da nemaju dlake, potrebno ih je držati u zatvorenom prostoru u kontroliranim uvjetima tijekom cijele godine.  Često ćeš primijetiti donskoye kako nose džemper ili neku drugu odjeću za kućne ljubimce.

Još su poznati pod nazivom donski sfinks i ruska ćelava mačka. Donskoy je izuzetno rijetka pasmina bez dlake koja jako sliči sfinksu, iako nisu u nikakvom srodstvu ili genetskoj povezanosti.

Povijest ove pasmine zapravo seže u 1987. godinu, kada je uzgajivačica mačaka Elena Kovaleva pronašla šarenu mačku lutalicu u ruskom gradu Rostovu na Donu. Iako je u početku izgledala normalno, s navršenih 4 mjeseca života, mačka je počela gubiti dlaku. Kako bi se sačuvao ovaj jedinstveni izgled, sparen je s lokalnom mačkom kako bi se dobio izvorni donskoy.

Karakteriziraju ih velike uši, isprepleteni prsti na nogama i naborana koža, s ili bez brkova. Međutim, to što nema dlake povezano je s nekim zdravstvenim problemima, uključujući mačju ektodermalnu displaziju koja sprječava mačku da doji ili da se pravilno znoji. Iz tog razloga ga ne prepoznaju svi registri mačaka.

5. Peterbald

Peterbald

Sa svojim masivnim ušima, dugim, uskim njuškama i naboranom kožom, peterbald je možda jedna od najružnijih mačaka na svijetu. Potječe iz ruskog grada Sankt Peterburga davne 1994. godine križanjem donskoya i orijentalne kratkodlake mačke.

Iako nose gene zbog kojih im ne raste dlaka, mačići se zapravo mogu roditi s dlakom u različitim bojama i uzorcima. Još uvijek se ne znaju točni razlozi iza genetike zaslužne za taj fenomen. Inače su vrlo inteligentne, razigrane i privržene mačke koje obično jako povezane s vlasnikom i miroljubive su prema drugim kućnim ljubimcima.

4. Ukrajinski levkoy

Ukrajinski levkoy

Ukrajinski levkoy je umjetna pasmina (što znači da je rezultat namjernog uzgoja) koja je nastala oko 2004. iz križanja donskoya i škotskog folda. Teži između 3 i 6 kilograma. Karakteriziraju ga grube jagodice, dug nos i preklopljene uši. Još jedna bitna karakteristika je svjetla dlaka u predjelu prsa.

Budući da nisu u potpunosti bez dlake, mogu se naći u bilo kojoj boji ili uzorku. Prirodno znatiželjna i radoznala, ova pasmina voli se igrati. Trebali biste mu osigurati stupove za grebanje, mačja stabla i puno igračaka tijekom cijelog dana. Ova super ljubazna pasmina voli druženje sa svojim vlasnikom. Uobičajeni životni vijek može trajati do 15, a ponekad i više, godina.

3. Vilenjak mačka (Elf Cat)

Vilenjak mačka

Među najružnijim mačkama na svijetu, smatra se kako je bezdlaka vilenjak mačka ugojena 2004. godine križanjem pasmina sfinnks i američki kurl. Karakteriziraju ih čudne, zakrivljene uši, mišićavo tijelo, istaknute jagodice i jastučići za brkove te naborana koža oko ramena, ušiju i njuške. 

Zbog svog tijela bez dlake, također su vrlo osjetljivi i imaju razne probleme s kožom, iako su inače prilično zdravi. Za razliku od mnogih drugih pasmina, vilenjak mačke vole biti u centru pažnje. Prirodno su privrženi vlasnicima i puni su ljubavi.

2. Minskin

Minskin

Podrijetlo Minskin pasmine seže na prijelaz u 21. stoljeće, kada je lokalni bostonski uzgajivač križao bezdlaku pasminu sfinks s pasminom munchin.  Nakon toga ih je križao s pasminama burman i devon rex. Rezultat je bila pasmina okrugle glave, velikih ušiju, velikih i izbuljenih očiju i vrlo kratkih nogu, tako da tijelo gotovo dodiruje tlo. Dlaka je rijetka na sredini tijela, a sve gušća prema ekstremitetima.

Kao i mnoge druge pasmine na ovom popisu najružnijih mačaka, minskin je izuzetno druželjubiv, privržen i inteligentan. Također, imaju vrlo malo zdravstvenih problema i dug životnim vijek. U prosjeku žive od 12 do 15 godina. Minskin je također osnova za sličnu pasminu, Bambino.

1. Sfinks – Kanadska bezdlaka mačka (Sphynx)

Sfinks – Kanadska bezdlaka mačka

Sfinks (također poznat kao kanadska bezdlaka mačka) zauzima prvo mjesto najružnijih pasmina mačaka. 

Uzgojeni su 1960-ih s prirodnom genetskom mutacijom, a zatim pročišćeni naknadnim selektivnim uzgojem. Genetski test je potvrdio da je nedostatak dlake proizašao iz istog gena kao i kratke kovrčave dlake devon rexa. Karakteriziraju ih duga, uska glava, isprepletena stopala i iznimno debeli jastučići šapa, rep nalik biču i vrlo velike uši u odnosu na veličinu ostatka tijela.

Gola bez dlake ima teksturu kože divokoze. Dolaze u bojama kakva bi inače boje bila dlaka da ju imaju. Osim toga, mogu imati uobičajene mačje uzorke po tijelu poput nasumičnih šara, rebrastih kombinacija, a mogu biti jednobojan.

Međutim, kratka ili nepostojeća dlaka ne znači nužno da je sfinks (ili bilo koja druga kratkodlaka pasmina) hipoalergena. Alergijska reakcija nije uzrokovana duljinom krzna, već proizvodnjom određenih proteina u koži i slini (npr. perut). Ako postoji rizik od alergije, razmišljaj o tome prilikom odabira svog novog kućnog ljubimca.

10 Najružnijih mačaka na svijetu:

  1. Sfinks – Kanadska bezdlaka mačka (Sphynx)
  2. Minskin
  3. Vilenjak mačka (Elf Cat)
  4. Ukrajinski levkoj
  5. Peterbald
  6. Ruska ćelava mačka (Donskoy)
  7. Mačka vukodlak (Lykoi)
  8. Egzotična kratkodlaka mačka (Exotic Shorthair)
  9. Cornish Rex
  10. Devon Rex

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)