Koju ljudsku hranu mačke smiju jesti, a koju ne?

Ako želiš podijeliti svoj omiljeni zalogaj sa svojim krznenim ljubimcem, vjerojatno te zanima što mačke smiju a što ne smiju jesti, te smiju li jesti ljudsku hranu. Odgovor na to pitanje je: ovisi o hrani. Postoji hrana koja je sigurna za konzumaciju, dok druga može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme ili čak trovanje.

Kako bismo ti pomogli da doneseš informiranu odluku, napravili smo detaljan popis ljudske hrane koju mačke smiju  jesti i hrane koju bi trebale izbjegavati.

Ljudska hrana koju mačke smiju jesti:

Voće

Mačke mogu jesti većinu voća, ali samo u malim količinama. To je zato što voće ima puno šećera i može dovesti do prekomjerne težine tvoje mačke ili uzrokovati dijabetes ako se daje u velikim količinama. Osim toga, voće bi se uvijek trebalo temeljito isprati prije nego se ponudi mački i ukloniti sve dijelove koje je teško žvakati i progutati, kao što su kora i sjemenke.

Jabuke

Jabuke su bogate vitaminima, vlaknima i antioksidansima. Mačke ih mogu sigurno pojesti u umjerenim količinama. Pazi da ukloniš koru i sjemenke jer mogu sadržavati male količine cijanida koji je otrovan za mačke.

Banane

Banane su bogate vlaknima i smatraju se odličnim izvorom kalija, kao i drugih hranjivih tvari. Međutim, one također imaju dosta šećera, zbog čega ih treba davati samo u malim količinama; poslastice poput banana trebale bi činiti do 10% dnevne prehrane tvoje mace.

Kruške

Iako su kruške bogate šećerom, one također sadrže vitamine i dijetalna vlakna koja štite tvog mačjeg prijatelja od infekcija i raka. Obavezno ga hrani u malim količinama i ukloni koru i sjemenke. Slično kao i jabuke, sjemenke kruške sadrže cijanid koji je otrovan za mačke.

Borovnice

Borovnice su bogate vitaminom C i snažnim antioksidansima koji štite stanice od oksidativnog oštećenja i smanjuju rizik od UTI. Borovnice se mogu davati u umjerenim količinama kao međuobrok ili nagradna poslastica.

Jagode

Mačke smiju pojesti svježe, smrznute ili pasirane jagode. Prepune su vitamina C, kalija i vlakana, mala količina ovog slatkog crvenog voća može ojačati imunološki sustav tvoje mace.

Maline

Osim što su bogate dijetalnim vlaknima i malo šećera, maline imaju i protuupalna svojstva, što ih čini izvrsnom poslasticom za mačke, posebno starije. Međutim, treba napomenuti da maline sadrže visoke razine ksilitola, prirodnog zaslađivača za kojeg se zna da je štetan za kućne ljubimce. Količina ksilitola u malinama je zanemariva, pa ako se daje u malim količinama i povremeno, ne bi smjele štetiti.

Brusnice

Brusnice su bogate vitaminom C, magnezijem i dijetalnim vlaknima. Svojoj mački možeš dati nekoliko brusnica u sirovom ili kuhanom obliku, ali treba izbjegavati hraniti je umakom ili sokom od brusnice jer oni sadrže mnogo šećera i mogu uzrokovati želučane tegobe.

Lubenica

Lubenica sadrži vitamine A, B, C i kalij te se više od 90% sastoji od vode, što pozitivno utječe na ravnotežu vode u tijelu tvog ljubimca. Mačke također mogu sigurno jesti druge vrste sličnog voća, poput dinje i medljike. Možeš ih hraniti u malim količinama, ali ne zaboravi ukloniti vanjsku tvrdu koru i sjemenke.

Ananas

Ananas je bogat mnogim vitaminima i mineralima te je vrlo koristan za imunološki i probavni sustav. No, ovo tropsko voće također je bogato šećerom, zbog čega ga treba davati samo u malim količinama, nakon uklanjanja kore i tvrdih dijelova.

Bundeva

Bundeva je savršeno sigurna za mačke, ako su uklonjene vanjska kora i sjemenke. Zapravo, dvije ili tri žlice kuhanog pirea od bundeve dodane u obrok tvoje mačke mogu pomoći kod problema s proljevom i zatvorom.

Povrće

Mačke su striktni mesožderi, što znači da se oslanjaju na životinjske proteine kako bi dobili sve potrebne hranjive tvari. To znači da njihov probavni sustav nije dizajniran za voće i povrće. No, neko im se povrće može sigurno dati u malim količinama i povremeno jer sadrži vitamine i minerale kojih nema u mesu. Ovo bi moglo biti posebno dobro za mačiće s prekomjernom tjelesnom težinom zbog visokog sadržaja vode, niskog sadržaja masti i niskog sadržaja kalorija.

Mrkve

Mrkva je puna beta karotena koji je izvrstan za oči i dlaku tvoje mačke. Ovim narančastim povrćem možeš sigurno nahraniti svog ljubimca, dokle god je mrkva oguljena i kuhana kako bi se smanjio rizik od gušenja.

Krastavci

Krastavac sadrži vitamine C i K, minerale poput magnezija i veliku količinu vode što ga čini odličnim zalogajem za mačke s prekomjernom težinom. Oguli ga i nareži na tanke trakice prije nego što ga ponudiš svojoj mački.

Celer

Celer je bogat vitaminima i vlaknima, što je izvrsno za mačke koje imaju problema s probavom. Ovo hrskavo povrće također ima diuretske prednosti i može pomoći bubrežnim funkcijama tvog ljubimca. Također ima puno vode, pa se može davati mačkama s prekomjernom tjelesnom težinom s kontroliranim planovima prehrane kao međuobrok ili poslasticu.

Mahune

Mahune su bogate željezom i bjelančevinama, a također su i niskokalorične, što ih čini idealnim za mačke s prekomjernom težinom. Možeš bez problema dodati žlicu svježeg, konzerviranog ili smrznutog graha u obrok svog ljubimca. Međutim, ako ga hraniš konzerviranim grahom, provjeri ima li u njemu natrija.

Salata

Osim vitamina A i K, folata i vlakana, zelena salata je također niskokalorična i vrlo bogata vodom, što znači da može biti izvrsna za mačke koje ne piju dovoljno vode iz uobičajenih izvora. Ovo zeleno povrće treba dobro oprati prije davanja i treba ga davati u malim komadima.

Meso i riba

Meso

Meso je bogato životinjskim proteinima i aminokiselinama te je glavni izvor hranjivih tvari za mačke. Svoju mačku možeš hraniti bilo kojom vrstom mesa sve dok je ono kuhano i servirano bez ikakvih umaka ili začina. Što se načina kuhanja tiče, odluči se za kuhano, pečeno na žaru ili pečeno meso, ali ga izbjegavaj posluživati prženo jer sadrži puno masnoće. Osim toga, meso mora biti dovoljno dobro kuhano kako bi se ubili svi mogući virusi i bakterije u njemu.

Riba

Riba sadrži vitamine, minerale i esencijalne masne kiseline. Najbolji način za posluživanje ribe mački je kuhana, narezana na male komadiće i bez ikakvih začina. Odluči se za svježe ulovljenu ribu umjesto za umjetno uzgojenu i pazi da vrlo pažljivo izvadiš kostur i kosti.

Škampi

Škampi su bogati fosforom, kalcijem, proteinima i omega-3 masnim kiselinama. Dobri su za zdravlje srca i mogu pomoći u održavanju krzna tvoje mace u dobrom stanju. Kuhane škampe možeš s vremena na vrijeme dodati u obrok svog ljubimca, ali nemoj da postanu osnovna hrana u svakodnevnoj prehrani.

Slanina i šunka

Ove vrste mesa mogu se davati u malim količinama i povremeno kao poslastice jer sadrže velike količine masti i soli. Provjeri jesu li dobro skuhani i izrezani na komade veličine zalogaja (otprilike veličine zalogaja tvoje mačke).

Jaja

Jaja su izvrstan izvor proteina i mogu se sigurno davati mačkama sve dok su kuhana (pečena ili kuhana). Nikada nemoj davati svojoj mački sirova jaja jer ona nose rizik od određenih virusa i bakterija, kao što su E. Coli i Salmonela.

Žitarice

Slično voću i povrću, mačke ne trebaju ugljikohidrate u svojoj prehrani. Međutim, nerafinirane cjelovite žitarice i pšenične žitarice mogu biti dobre za njih u smislu vitamina, vlakana i željeza. Opet, treba ih ponuditi kao povremeni međuobrok, a ne postati svakodnevna namirnica.

Zobena kaša

Zob je bogata dijetalnim vlaknima i željezom, a oba su korisna za cjelokupno zdravlje tvoje mačke. Također ju možeš koristiti lokalno u slučaju problema s kožom.

Riža

Riža je sigurna za mačke kao povremena poslastica, sve dok je dobro kuhana i dok ju daješ u umjerenim količinama. Zbog visokog sadržaja vlakana, riža može pomoći kod proljeva i želučanih tegoba kod mačaka. Međutim, nije dio prirodne prehrane za mačke i vjerojatno neće pružiti nikakve nutritivne prednosti. Kao obavezni mesožderi, mačke ne bi trebale prečesto jesti žitarice.

Većinu hrane na ovom popisu treba davati kao poslasticu nakon redovite prehrane tvoje mačke. Ona ne bi trebala činiti više od 10% dnevnog unosa kalorija tvoje mačke.

Svakako uvodi novu hranu polako da vidiš kako tvoja mačka reagira na nju. Ako nema nuspojava poput proljeva ili povraćanja, postepeno povećavaj količinu.

Na kraju, nemoj zaboraviti dati svojoj mački puno vode, pogotovo ako jede samo suhu hranu. Ako tvoja maca ne konzumira dovoljno vode, mogla bi završiti s kamenjem u mokraćnom traktu.

Ljudska hrana koju treba davati s oprezom:

Avokado

Koštica, kora i listovi avokada sadrže persin koji uzrokuje trovanje kod nekih životinja kao što su zečevi, koze i ptice. Iako nema jasnih dokaza da je avokado otrovan za mačke, možda bi bilo bolje ostati na sigurnoj strani i ne davati ga mački prečesto. Meso avokada, koje se može davati u vrlo malim količinama, također ima dosta masnoće.

Breskve

Možeš svojoj mački bez problema dati malu količinu oguljene breskve, ali previše breskve može uzrokovati želučane smetnje i proljev zbog visokog sadržaja šećera i zato što je teško probavljiva. Svakako ukloni košticu jer sadrži male količine cijanida i može predstavljati ozbiljnu opasnost od gušenja.

Krumpiri

Mnoge mačke vole okus krumpira, a neki proizvođači mačje hrane čak dodaju ovo povrće u svoje proizvode. Krumpir je bogat vitaminima B i C, kao i kalijem. Međutim, sirovi krumpir sadrži solanin, toksin koji može biti vrlo opasan za tvog mačjeg prijatelja. Dobra vijest je da solanin nestaje tijekom kuhanja, tako da možeš sigurno davati svojoj mački umjerene količine oguljenog i kuhanog (kuhanog ili pečenog) krumpira. Izbjegavaj joj davati prženi krumpir zbog visokog udjela masnoća i svakako ga posluži nezačinjenog.

Špinat

Ako tvoj ljubimac ima probleme s bubrezima ili probavnim traktom, špinat treba u potpunosti izbjegavati. To je zato što sadrži kalcijeve oksalate koji mogu uzrokovati stvaranje kamenaca u mokraćnim kanalima.

Međutim, zdrave mačke mogu sigurno konzumirati male količine ovog zelenog lisnatog povrća jer sadrži puno vitamina i minerala.

Brokula

Brokula je puna vitamina i minerala, ali može uzrokovati i zatvor. Svoju mačku možeš hraniti s vremena na vrijeme u malim količinama, kuhanom i nezačinjenom brokulom.

Rajčice

Listovi i kora rajčice sadrže solanin koji je otrovan za mačke. Ako želiš uključiti rajčice u prehranu svoje mačke, pripazi da su zrele i potpuno oguljene.

Kukuruz

Iako kukuruz nije otrovan za mačke, ni njima zapravo ne nudi nikakvu nutritivnu vrijednost.

Nekoliko komada kukuruza neće naštetiti tvojoj mački, ali ako se konzumira u velikim količinama, može negativno utjecati na njihov probavni sustav i želudac. Ako ćeš svom ljubimcu dati malo kukuruza, odluči se za kuhani kukuruz, ali bez ikakvih začina, umaka ili ulja.

Tuna

Mačke mogu sigurno jesti konzerviranu tunu pripremljenu za njih, ali ona za ljude može biti bogata nezasićenim mastima. Može biti prikladna kao međuobrok ili poslastica u količini od oko jedne žlice, ali konstantna konzumacija velikih količina tune može biti štetna za tvoju mačku.

Kruh

Mačke mogu sigurno jesti male količine kruha s vremena na vrijeme, ali imaj na umu da kruh za njih nema nutritivnu vrijednost, tako da ne bi trebao zamijeniti njihovu uobičajenu prehranu za mačke.

Maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija je siguran ako se daje u vrlo malim količinama (između žličice do žlice). Iako je bogat bjelančevinama, maslac od kikirikija također ima puno masti, što može doprinijeti pretilosti i dijabetesu, te je bogat ugljikohidratima koje mačke ne mogu dobro probaviti. Štoviše, njegova ljepljiva tekstura može predstavljati opasnost od gušenja. Također je moguće da je tvoj mačji prijatelj alergičan na kikiriki što može biti opasno po život.

Što mačke ne smiju jesti?

Neka uobičajena ljudska hrana može biti vrlo opasna za mačke i rezultirati ozbiljnim bolestima ako se konzumira kontinuirano i u velikim količinama. Infekcije, pretilost, problemi s mokraćnim mjehurom i mokraćnim putevima, jetra i oštećenja su neki od njih. Neke vrste gljiva, s druge strane, mogu biti otrovne te čak dovesti do smrti. Popis u nastavku sadrži svu hranu koje bi se tvoja mačka trebala kloniti.

Voće

Grožđe i grožđice

Grožđe i grožđice mogu uzrokovati zatajenje bubrega i probleme s GI kod pasa. Iako nema konkretnih dokaza koji bi dokazali da ovo voće ima isti učinak na mačke, postoje izvješća o sličnim reakcijama.

Naranče

Sjemenke, listovi, stabljika i kora naranče sadrže ulja koja su otrovna za mačke. Osim toga, agrumi poput limuna, limete i grejpa vrlo su kiseli i mogu uznemiriti trbuščić tvoje mačke. Dobra vijest je da većinu mačaka odbija miris citrusa i vjerojatno neće ni pokušati pojesti ovo voće.

Trešnje

Svi dijelovi biljke trešnje osim zrelog voća smatraju se otrovnim za mačke. To uključuje koštice, stabljike i lišće.

Šljive

Sjemenke, stabljike i listovi šljive sadrže cijanid. Šljive su uvijek otrovne za naše mačke, ali su posebno opasne kad uvenu jer imaju veću koncentraciju toksina tijekom venuća.

Povrće

Luk i češnjak

Svi članovi vrste allium (uključujući vlasac i poriluk) otrovni su za mačke ako pojedu jednu veliku porciju ili više puta grickaju male količine tijekom određenog vremena. Smatra se da je za mačke češnjak pet puta otrovniji od luka.

Gljive

Većina gljiva koje se kupuju u trgovini sigurne su za mačke u malim količinama, ali nikada joj ne trebaš davati divlje gljive, jer mogu biti otrovne. Simptomi trovanja gljivama su proljev, povraćanje, ubrzan rad srca, promjena boje kože itd.

Meso i riba

Sirovo meso, riba, jaja

Sirovo meso, riba i jaja nose rizik od potencijalno smrtonosnih virusa i bakterija kao što su E. Coli i Salmonela. Osim toga, neko sirovo meso može sadržavati velike količine masti, što može dovesti do pankreatitisa.

Male kosti

Mali komadići kosti mogu se lako zaglaviti u jednjaku tvoje mačke ili oštetiti želudac i crijevni sustav tijekom probave. Ne moraš brinuti o kuhanim (pečenim ili kuhanim) velikim kostima koje tvoj ljubimac može ukloniti iz mesa, a također su dobre za njegove zube.

Mliječni proizvodi

Mlijeko

Od trenutka kada mačići pređu s majčinog mlijeka na krutu hranu, enzim koji probavlja laktozu u mlijeku i drugim mliječnim proizvodima počinje opadati. Zapravo, većina mačaka postaje netolerantna na laktozu i ne može probaviti mlijeko. Ako mačka netolerantna na laktozu konzumira mlijeko, može doživjeti niz problema, u rasponu od povraćanja i proljeva do oštećenja jetre.

Sir

Sir ima manje laktoze pa ga neke mačke bolje podnose od mlijeka, ali ipak treba biti vrlo oprezan. Ako svojoj mački uopće daješ sir, s vremena na vrijeme nahrani ju malim komadićem. Hranjenje tvoje mačke velikim količinama mlijeka ili drugih mliječnih proizvoda može oštetiti njen probavni sustav.

Sladoled

Osim laktoze, sladoled također sadrži šećer, koji može uzrokovati proljev i druge probleme s GI.

Jogurt

Iako to nije znanstveno dokazano, neki stručnjaci tvrde da su male količine jogurta sigurne, pa čak i korisne za mačke. Vjeruje se da je jogurt učinkovit u liječenju proljeva kod mačaka jer sadrži probiotike.

Ostala hrana

Orašasti plodovi

Iako orašasti plodovi nisu otrovni za mačke, visok sadržaj masti može oštetiti probavni sustav tvog ljubimca. Kod mačaka koje jedu orahe i bademe često ili u velikim količinama može doći do proljeva i povraćanja, a dugoročno i do pankreatitisa.

Kokice

Kokice koje se kupuju u trgovini često sadrže konzervanse i aditive koji mogu uzrokovati proljev i zatvor. Kokice koje možeš pripremiti kod kuće, smiješ povremeno davati svojoj maci ali s oprezom jer mogu predstavljati opasnost od gušenja.

Alkohol

Čak i male količine alkohola mogu uzrokovati niz neugodnih simptoma kao što su probavni poremećaji, dezorijentacija, problemi s disanjem, koma, pa čak i smrt.

Kofein

Toksičnost kofeina kod mačaka može uzrokovati ubrzan rad srca, hiperaktivnost, poteškoće s disanjem, drhtanje i napadaje. Iako je malo vjerojatno da će jedan ili dva liza tvoje kave, gaziranog pića ili energetskog napitka uzrokovati ozbiljnu štetu, sirovi talog kave i vrećice čaja mogu sadržavati dovoljno kofeina da brzo izazovu problem ako ih tvoja mačka proguta.

Čokolada

Čokolada sadrži kofein i teobromin koji kod mačaka mogu uzrokovati srčane probleme, drhtanje mišića i napadaje. To se također odnosi na čokolade bez šećera i tamne čokolade.

Sirovo tijesto

Jedan od glavnih problema u sirovom tijestu je kvasac. Zapravo, može brzo proizvesti dovoljno ugljičnog dioksida i alkohola da izazove neke velike probleme mački. Osim toga, samo će se tijesto proširiti unutar želuca životinje do veličine koja bi mogla zahtijevati kiruršku intervenciju kako bi se uklonila probavna opstrukcija.

Koju ljudsku hranu mogu jesti mačići?

Mačići koji rastu trebali bi jesti hranu za mačiće ili hranu označenu za sve faze mačjeg života. Čak i ako uvedeš drugu hranu, to bi trebao biti njihov primarni izvor hranjivih tvari jer previše promjena u prehrani može dovesti do probavnih smetnji.

S druge strane, ako tvoj mačić odraste jedući samo jednu hranu, naviknut će se na nju, a kasnije će ga biti teško promijeniti. Iz tog razloga možeš pokušati ponuditi hranu poput kajgane, kuhanog mesa i ribe, zelene salate i bundeve.

Ne zaboravi sve nove namirnice uvoditi polako i uvijek ih daj u malim količinama. Imaj na umu da ova hrana ne bi trebala činiti više od 10% dnevnog unosa kalorija tvog mačića. Bilo što više od 10% moglo bi narušiti nutritivnu ravnotežu njihove prehrane. Osim toga, nudi jednu po jednu novu namirnicu kako bi tvoj ljubimac imao priliku kušati i upoznati novu hranu.

Ključni savjeti

Većina grupa hrane sadrži nekoliko namirnica koje tvoj mačji prijatelj može sigurno konzumirati, ali također imaju namirnice kojima nikada ne bi trebalo hraniti mace, kao što su čokolada i divlje gljive.

Ako sumnjaš da je tvoj ljubimac progutao ljudsku hranu koja je otrovna za mačke, nazovi njegovog veterinara za savjet. U nekim slučajevima male količine možda neće uzrokovati štetu, ali veće količine mogu zahtijevati hitno liječenje.

Imaj na umu da ljudsku hranu treba davati kao povremenu poslasticu i ona ne smije činiti više od 10% dnevnog kalorijskog unosa tvoje mačke.

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)