|

Bigl (Beagle): Informacije o pasmini i korisni savjeti

Povijest pasmine, savjeti za njegu i korisne informacije za vlasnike kućnih ljubimaca

Bigl je jedna od najprepoznatljivijih pasmina srednje veličine. Poznati su po velikim izražajnim očima, dugim preklopljenim ušima i uspravnim repom s bijelim vrhom. 

Bigli imaju kratku dlaku u tri boje. Obično dominiraju bijela i različite nijanse smeđe boje. Bigli su psi namijenjeni za lov i i praćenje plijena njušenjem tla, a njihov izoštren njuh u rangu je s pasminama s vrhunskim njuhom poput bloodhounda i baseta.

Osnovne informacije o pasmini

GRUPA: Goniči
VISINA: do 38 cm do ramena. Postoje dvije grupe, manji do 33 cm, i veći od 33 – 38 cm
TEŽINA: 9 – 12 kg
KRZNO: Kratkodlako
BOJA KRZNA: Trobojne kombinacije mogu uključivati žutosmeđu, crnu, bijelu, crvenkasto smeđu i blijedo-limun boju
ŽIVOTNI VIJEK: 10 do 15 godina
OSOBNOST: Jako aktivni, druželjubivi, oštroumni, pažljivi, neustrašivi
HIPOALERGEN: Ne
PORIJEKLO: Engleska

Karakteristike bigla

Bigli su energični, bezbrižni i optimistični psi, a smatraju se jednom od najpopularnijih pasmina za aktivne obitelji. Ako su pravilno dresirani i socijalizirani, mogu biti pravi prijatelji i odlični obiteljski psi. Uzgajani su da žive u čoporima pa se dobro slažu s drugim psima, a većina se dobro slaže i s mačkama, osobito ako žive u istom kućanstvu.

Razina privrženostiVisoka
PrijateljstvoVisoko
Prikladni za djecuVisoko
Prikladni za druge kućne ljubimceVisoko
Potrebe za aktivnošćuVisoka
ZaigranostVisoka
Razina energijeVisoka
Mogućnost dresureSrednja
InteligencijaVisoka
Vjerojatnost lajanjaVisoko
Količina linjanjaSrednja

Povijest bigla

Pasmina je izvorno nastala u Engleskoj u 16. stoljeću. Glavni razlog zašto su razvijeni bio je da služe kao goniči u lovu na zečeve. Povijest bigla seže sve do 16. stoljeća kada su bogati Englezi često posjedovali čopore pasa goniča. Manji goniči bili su upravo bigli, koji su se koristili u lovu na zečeve i drugi sitni plijen. Išli bi u lov s lovcima te im pomagali detektirati plijen, a po završetku lova dovući plijen.

Nakon stjecanja popularnosti u Engleskoj, pasmina se pojavila i u Sjevernoj Americi. Do kraja 19. stoljeća bigli su pročišćeni i postali su vrlo popularna pasmina diljem Sjeverne Amerike. Popularnost im je s vremenom rasla do te mjere da postaju jedna od najpopularnijih pasmina na svijetu. Iako se i još uvijek koriste za lov, bigli su danas češće kućni i obiteljski psi. Američki kinološki klub (AKC) priznao je pasminu 1885. godine.

Bigl se pojavljuje u raznim stripovima i crtanim serijama. Jedna od takvih je crtana serija Peanust (Charli Brown i Snupi Sou) u liku Snoopyja. Takva pojavljivanja su održala popularnost pasmine kroz povijest, a posebno 1950-ih godina, u vrijeme kada je Charles Schulz počeo crtati stripove. Predsjednik SAD-a, Lyndon B. Johnson, za vrijeme svog boravka u Bijeloj kući posjedovao je nekoliko bigla. Danas, Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Država bigle koristi za otkrivanje krijumčarenja hrane u prtljagi.

Kako se brinuti za bigla

Bigli su neustrašivi goniči prikladni za lov, no također su vrlo društveni zbog čega mogu biti odlični kućni ljubimci. Bitno je voditi računa o tome da imaju odgovarajuću dozu dnevne aktivnosti, redovitu njegu i održavanje, te pravovremenu i pravilnu dresuru. 

S obzirom na to da su jako društveni, nikako ne vole veći dio dana provoditi sami. Najbolje će se osjećati u cjelodnevnom društvu s ljudima ili drugim kućnim ljubimcima. Budući da se bigli odlično slažu s drugim psima, idealna zabava im je slobodno trčanje u vlastitom dvorištu ili ograđenom parku za pse. 

Biglovi će instinktivno zavijati i lajati kad osjete zanimljiv miris. Mogu biti vrlo glasni, također mogu biti kada im je dosadno ili se osjećaju tjeskobno nakon što su duži period bili odvojeni od vlasnika. Takvo ponašanje se obukom i dresurom može smanjiti ili pak u potpunosti istisnuti.

Aktivnost

Iako su ponekad naizgled lijeni, bigli zapravo imaju puno energije i kako bi je u potpunosti iskoristili, potrebna im je redovita aktivnost. Ponekad čak i nešto više od drugih pasmina. Psa bi trebalo jednom ili dvaput dnevno izvesti u šetnju i dati mu puno prilika za trčanje i igru. Bigli traže minimalno sat vremena dnevne aktivnosti. Ako energiju koju posjeduju ne iskoriste, mogu je iskoristiti u negativne stvari poput uništavanja namještaja i drugih stvari koje im se nađu u okruženju.

Njega i održavanje

Bigli imaju kratku i vodootpornu dlaku.  U pravilu se umjereno linjaju, no ponekad to može izgledati prekomjerno i naizgled primjetno. Kako bi bigli izgledali najbolje što mogu, najčešće je dovoljno osnovno održavanje. Srećom, njihova dlaka ne privlači nečistoće, pa neće biti potrebe za čestim kupanjem i čišćenjem smeća koje psi inače unose u kuću.

Bigli imaju mekane uši koje treba redovito pregledavati kako bi bile čiste. To će spriječiti razvoj bakterija i infekcija ušne šupljine. Također je bitno redovito podrezivati nokte psa kako bi se spriječilo urastanje noktiju. Ako se nokti ne održavaju, s vremenom može doći do negativnog utjecaja na hod psa, te biti uzrok drugim zdravstvenim problemima. Kao i kod ostalih pasa, da bi se održala oralna higijena i spriječilo prerano otpadanje zuba, zube psa bi trebalo dobro iščetkati barem nekoliko puta tjedno.

Dresura

S obzirom na to da su bigli lovački psi s izuzetno dobrim osjetom mirisa, njuškanje im je glavna zanimacija u svemu što rade, a pogotovo tijekom šetnje. Uz to, konstantno njuškanje im pomaže da razvijaju svoj um i tijelo. To može biti problematično tijekom šetnji. Kada osjete neki “zanimljiv” miris tijekom šetnje, lako izgube pažnju. Da bi pas u takvim situacijama bio pod kontrolom, u izlascima, treba koristiti povodac.

Zbog svoje prkosne naravi i jake upornosti, nije ih lako kontrolirati što dovodi do toga da su vrlo neposlušni.  Ako sa svojim biglom želiš uživati u šetnjama bez povodca, bit će ga potrebno podvrgnut dresuri. Poznati su po tome kako im je teško zapovijedati i trenirati ih. Nije nemoguće, već je ključ u tome da treba biti uporan i obuku treba prilagoditi psu. Kako bi se pažnja psa sadržala, obuka mora biti zanimljiva i zabavna.

Najčešći zdravstveni problemi

Odgovorni uzgajivači nastoje održati najviše standarde pasmine koje su uspostavili kinološki savezi (poput AKC-a u SAD-u). Manje je vjerojatno da će psi uzgojeni prema takvim standardima naslijediti bolesti. Međutim, neke nasljedne bolesti se mogu pojaviti neovisno o pasmini. U pravilu, bigli su zdrava pasmina, no ponekad i takve pasmine mogu razviti različite bolesti. 

Ovo su neke od bolesti na koje treba obratiti pozornost kod bigla:

 • Epilepsija: Neurološka bolest koja uzrokuje napadaje
 • Hipotireoza: Stanje uzrokovano nedostatkom hormona štitnjače
 • Bolest intervertebralnog diska: stanje koje se javlja kada se diskovi između kralježaka izboče i pritišću živce
 • Progresivna retinalna atrofija (PRA): genetska bolest koju karakterizira bilateralna degeneracija mrežnice oka

Prehrana

Poznato je kako biglovi obožavaju hranu. Vrlo je lako mogu pronaći, ukrasti i pojesti.

Zbog takvog ponašanja, treba im ograničiti hranjenje na dva obroka dnevno. Količina obroka će se razlikovati u ovisnosti o dobi, aktivnosti i zdravstvenom stanju psa. Informacije o količini hrane, broju obroka i rasporedu hranjenja, preporučene od proizvođača hrane, nalaze se na ambalaži. 

Ako planiraš nabaviti bigla, i ljudsku i pseću hranu trebaš držati daleko od njihovog dohvata. Bigli su “uvijek gladni” i jedu apsolutno sve zbog čega se težina psa konstantno mora pratiti. Ako pas naglo gubi ili dobiva na težini, rebalo bi potražiti pomoć i savjet svog veterinara ili nutricionista za pse. Oni će preporučiti adekvatnu vrstu hrane, količinu i raspored hranjenja.

Gdje i kako nabaviti bigla

Prije nego što udomiš ili kupiš bigla, trebaš znati kako su oni obiteljski psi, te će se najbolje snaći u obiteljima koje im se svakodnevno i u potpunosti mogu posvetiti.

Bigli nisu popularna pasmina na našem području pa se ne mogu često pronaći u azilima i udrugama za napuštene životinje. Svakako preporučujemo da prije nabavke provjeriš jesu li dostupni za udomljavanje u skloništima za napuštene pse. Ako nisu, može ih se nabaviti od uzgajivača. 

Ako planiraš nabaviti štene bigla od uzgajivača, prethodno provjeri radi li se o provjerenoj i registriranoj uzgajivačnici. Informacija o registraciji uzgajivačnice je jedna od osnovnih stvari koje treba provjeriti, no nemoj se zaustaviti na tome. Traži preporuke vlasnika koji već posjeduju bigla. Uzgajivačnica bi trebala moći odgovoriti na sva tvoja pitanja, uključujući informacije o podrijetlu, zdravlju, povijesti legla i roditelja. 

U idealnom slučaju, trebao bi upoznati jednog ili oba roditelja kako bi imao bolju predodžbu o osobnosti, veličini i temperamentu svog budućeg kućnog ljubimca, te vidio u kakvim uvjetima žive. S obzirom na visku sklonost nasljednim bolestima, od uzgajivača svakako traži povijest bolesti roditelja i jamstvo da štene neće imati zdravstvenih problema.

Napomena: Nikako ne razmatraj kupnju od preprodavača i neregistriranih uzgajivačnica s internet oglasnika i slično. Kupuj odgovorno jer to je jedini način da dobiješ zdravog psa.

Prednosti i nedostatci bigla

Prednosti

 • Odlični obiteljski psi
 • Dobro se slažu s drugim životinjama
 • Nisu komplicirani za brigu i održavanje

Nedostatci

 • Jedu sve što nanjuše i pronađu
 • Vole kopati
 • Glasno laju i zavijaju
 • Linjaju se
 • Ponekad ih je teško dresirati

Slične pasmine i sljedeći koraci

Ako misliš da je bigl prava pasmina za tebe i tvoju obitelj, dobro se informiraj prije nabavke. Razgovaraj s drugim vlasnicima bigla, veterinarima, uglednim uzgajivačima i udrugama za spašavanje životinja kako bi saznao sve potrebne informacije koje bi ti mogle pomoći prilikom odluke.

Ako te zanimaju slične pasmine, pogledaj sljedeće:

 • Harrier
 • Dachshund
 • Basenji
 • Bluetick Coonhound
 • Redbone Coonhound
 • American Foxhound

Postoji mnoštvo različitih pasmina. Uz malo istraživanja možeš pronaći idealnu za sebe i svoju obitelj.

Česta pitanja i odgovori

Zašto bigli puno laju?

Bigli su poznati po svojoj sklonosti glasanju, osobito po svom prepoznatljivom lavežu, koji više nalikuje urliku nego lavežu. Neki bigli se glasaju iz dosade, ali većina, bez obzira na razinu aktivnosti, zavijaju bez ikakvog razlog. Jer oni to žele.

Da li se bigli dobro slažu s malom djecom?

Bigli su vrlo smireni i pomalo smiješni psi što ih čini odličnim izborom za obitelji s djecom. Izvrsni su s djecom sve dok je dijete dovoljno staro da se prema psu odnosi s poštovanjem i tolerira njegovu veliku energiju. Također treba imati na umu da bigli imaju tendenciju stavljati sve u usta. 

Ponekad u igri mogu ustima prihvatiti ruku djeteta što za neke roditelje može biti pomalo zastrašujuće. Bez obzira na pasminu, neće se svi psi uvijek slagati s djecom. Bigli se u pravilu slažu s djecom, no bez obzira na pasminu postoje iznimke kod kojih to nije slučaj.

Kakvog su biglovi ponašanja? Jesu li bigli dobri psi?

Općenito, bigli su dobrog ponašanja, ali ponekad znaju biti malo tvrdoglavi. Poznati su i po svojoj upornosti, pogotovo ako nanjuše nešto zanimljivo (npr. hranu). Spremni su koliko god treba kopati ispod ograde kako bi pronašli način da pobjegnu ili kako bi uhvatili ono što uoče. 

Najbolje okruženje za bigla je dvorište ograđeno fizičkom ogradom. Niti to neće biti garancija da bigl ne će pronaći način kako pobjeći, pa ga je uz to najbolje opremiti identifikacijskom ogrlicom i mikročipom.

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)