Što napraviti ako tvoj pas neprestano laje u autu?

Mnogi psi se obožavaju voziti u autu, dok drugi pak auto povezuju s lošim iskustvima, npr. odlazak k veterinaru i auto ne mogu niti smisliti.

Postoje i treći koji bez obzira uživaju li u vožnji ili ne, tijekom vožnje u automobilu neprestanu laju. To može biti vrlo opasno jer može odvući pažnju vozaču i u najgorem slučaju dovesti do prometne nesreće.

Povremeno sigurno odvedeš psa veterinaru autom, što se njemu vjerojatno ne sviđa pa je lavež u znak protesta sasvim razumljiv. A možda u većini slučajeva idete u park za pse, koji tvoj pas obožava, no svejedno laje.

Neki psi laju zato što su uplašeni. Drugi mogu postati jako uzbuđeni zbog buke na cesti ili gledanja kroz prozor automobila. Treći se pak mogu uzbuditi jer predviđaju da ih na kraju vožnje čeka nešto jako dobro ili loše.

Dobra vijest je da postoji nekoliko osnovnih, ali učinkovitih stvari koje mogu poboljšati situaciju bez da je prethodno potrebno identificirati točan uzrok lajanja psa.

Opasno je ne zavezati psa

Prva stvar koju treba uzeti u obzir je gdje se tvoj pas vozi u vozilu. Psi, baš kao i djeca, trebaju u automobilu biti osigurani. U slučaju nezgode, nezavezan pas može se ozbiljno ozlijediti.

Psi koji slobodno lutaju automobilom mogu uzrokovati čitav niz problema i prije nego uopće dođe do sudara. Nezavezan pas može ometati koncentraciju vozača tijekom vožnje dok gleda kroz prozor. Posebno opasna situacija može biti igranje s djecom ili zabavljanje s igračkama i poslasticama za pse.

Još bitnije, nezavezan pas koji slobodno luta po vozilu tijekom vožnje može se uznemiriti i konstantno lajati zbog stvari i situacija pored kojih prolazite, izvan vozila. Neki psi reakcije na situacije izvan automobila jednostavno ne mogu kontrolirati i to pod svaku cijenu treba izbjeći.

Boks i igračke ih mogu zaštititi i smiriti

Dobro osiguran boks nudi psu sigurno i udobno mjesto tijekom putovanja, a istovremeno ga sprječava da postane previše zainteresiran ili zastrašen gledanjem uokolo.

To, naravno, znači da tvoj pas mora biti naviknut na boks i možda ćeš se trebati potruditi prilagoditi ga novom boksu ako se on razlikuje od onog kojeg koristiš kod kuće.

Boks također olakšava provedbu još jednog prijedloga za smanjenje lajanja: zainteresiraj ga i okupiraj s nečim drugim tako da je što manje svjestan da se vozi u automobilu.

Dok je u boksu, daj mu njegovu omiljenu igračku, štap, nešto za žvakanje ili bilo koju drugu vrstu igračke koja će ga zaokupiti.

Sigurnosni pojasevi i drugi dodaci

Ako boks jednostavno nije opcija, postoji dosta drugih dobrih proizvoda koji će osigurati i zaštititi tvog psa tijekom vožnje. Jedan od takvih stvari, koji svaki vlasnik ljubimca u automobilu mora imati, je pojas za pse. Ako ti treba tako nešto, svakako pročitaj recenzije i provjeri je li proizvod koji odabereš testiran i siguran.

Sjenila za prozore mogu pomoći da se smanji preglednost psu izvan vozila. Ona mogu smanjiti strah i uzbuđenje kod psa, što potencijalno može biti uzrok njihovog neprestanog lajanja za vrijeme vožnje.

Također, dobro je vezati psa na stražnjem sjedalu jer zračni jastuci na suvozačevoj strani predstavljaju isti rizik za pse kao što je to slučaj i za malu djecu.

Trening za uklanjanje laveža, čak i izvan auta

Nakon što riješiš pitanje gdje će se tvoj pas voziti, možeš početi razmišljati o osnovnom treningu kako će se voziti. Ako želiš da tvoj pas tijekom vožnje mirno sjedi ili leži, jedini način da postigneš je vježba takvog ponašanja!

Ako nemaš čvrstu naredbu „dolje“ i „stani“ izvan automobila, prvo poradi na tome. Ali imaj na umu da ne možeš u isto vrijeme voziti i hraniti svog psa poslasticama, tako da ćeš poslastice morati zamijeniti pohvalama, a nagrađivanje poslasticama odgoditi do dolaska na destinaciju.

Nakon što izvan automobila savladaš naredbu „dolje“, vježbaj u dvorištu s ugašenim automobilom, a zatim s uključenim i postepeno napreduj do kratkih, a potom i dužih vožnji.

Ako vježbanje ne krene po planu, možeš ponijeti igračku koju tvoj pas voli i koristiti ju kao pomoć tijekom treninga.

Niti slučajno nemoj nagraditi lajanje

Posljednje, ali nipošto manje važno, možda slučajno potičeš lajanje? Ako opetovano vičeš „tiho“ ili „ne!“ dok tvoj pas laje, pridavanjem pozornosti psu možda zapravo nagrađuješ takvo ponašanje umjesto da ga kažnjavaš.

Također, puštaš li ga van iz auta ili u park za pse dok još uvijek laje? To se računa kao nagrada! Čak i ako ponekad završi kod veterinara umjesto u parku, park je najvjerojatnije dovoljna nagrada da mu se lajanje svaki put isplati!

Iako to može zahtijevati ogromno strpljenje (a ponekad i zaštitu za uši kakvu imaju građevinski radnici) ne puštaj ga iz automobila ili boksa sve dok ne prestane lajati. To je vrlo važno i apsolutno vrijedno truda.

Ako možeš slijediti dosljednost nametanju tišine prije nego što pas smije napustiti automobil, to će imati ogroman utjecaj na njega.

Laje li tvoj pas kada je u autu? Kako mu pomoći da se opusti i umiri? Napiši svoje iskustvo u komentare ispod ovog teksta!

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)